netz Публикувано Септември 27, 2007 Share Публикувано Септември 27, 2007 Здравейте имам един въпрос доста съм зелен все ощр по относение на свиренето на бас и едноп нещо ми направи впечатление и исках да се съветвам като свиря и натискайки струните по грифа вместо тон получавам жужене казаха ми че ми биели в праговете струните и че били мн близо до грифа от там идвал проблема ако е така то бихте ли дали акъл как аджеба да го оправя тоя проблем Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
IgniteAll Отговорено Септември 27, 2007 Share Отговорено Септември 27, 2007 Ако се чува бръздене освен чистия звук на баса, значи струните са прекалено близко. Ако се чува само жужене, но без чист звук, имаш голям проблем с баса... Вероятно заземяване или потенциометри са дали фира. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
netz Отговорено Септември 28, 2007 Автор Share Отговорено Септември 28, 2007 а поправимо ли е това че са близо ? може ли да се корегира по някакъв начин и ако да то какъв е той ? Мерси Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
разбойник Отговорено Септември 28, 2007 Share Отговорено Септември 28, 2007 Корекцията става по два начина: - като повдигнеш височината на струните от струнника. Обикновено има по 2 малки винчета отговарящи за височината на всяка струна, в зависимост от модела на инструмента се навиват с отвертка или шестограм. - вдигни баса хоризонтално пред очите си и погледни по продължение на струните от струнника към главата. Ще установиш че грифът не е прав, а е извит дъгообразно - по-близко е до струните в първите и последните позиции/прагчета и по-далеч от тях в средата. Ако дъгата равномерна (т.е. без отделни зони, които явно стърчат или потъват) и не е прекалено голяма всичко е наред. Би могъл да промениш дъгата на грифа от шината за настройка (отворът и се намира в един от двата края на фингърборда /разбирай тази дървена плоскост, но която са закрепени позициите/ - или на главата на грифа, или откъм тялото), но това е фина операция и е по-добре първия път да видиш как го прави някой по-опитен от теб, особено ако става дума за хубав инструмент. Ако дъгата е обратна (средната част изпъкнала към струните), има неравномерности или ти се стори прекалено голяма те съветвам да занесеш инструмента при лютиер - ако не за друго поне за консултация 1. На всички позиции ли жужи еднакво? 2. Има ли жужене и при свободна струна (без да натискаш никъде по грифа) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
netz Отговорено Септември 28, 2007 Автор Share Отговорено Септември 28, 2007 1.Не не на всички на някой жужи мн по-усилено от други а на някой звука е чист 2.Само на първа струна и то като я дръпна по-янашки а на някои позиций мога да прекратя жуженето изпъвайки струната дърпайки я надолу но тва си е същинско мъчение Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
IgniteAll Отговорено Септември 28, 2007 Share Отговорено Септември 28, 2007 Моят съвет в случая е да я занесеш на лютиер да й направи сетъпа. Когато човек не знае какво прави, го прави грешно и така проблемите се увеличават, което е нежелателно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
netz Отговорено Септември 28, 2007 Автор Share Отговорено Септември 28, 2007 Моят съвет в случая е да я занесеш на лютиер да й направи сетъпа. Когато човек не знае какво прави, го прави грешно и така проблемите се увеличават, което е нежелателно. проблема е че аз на скоро я купих и не за мн малко пари и го има тоя проблем малко гадно и ако може да ми кажеш къде да намеря такъв човек и колко пари горе долу ще ми вземе да се подготвям психически хаха Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts