Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Значи сега гледах в едно клипче как се правят китарите Гибсън и чух нещо от сорта на ..."Now I learned how to wax a fretboard"...

И до колкото се виждаше на клипа фретборда ставаше лъщящ и глядък. Някой знае ли как се прави тая процедура?(Мисля, че е само за палисандрови фретбордове :hysterical: )

Отговорено

Ми те му викат waxing, но всъщност няма нищо общо с восък, до колкото знам. Просто слагат от тези мазила за грифове, които продават Dunlop, примерно. Но тук вече не съм запознат какви точно и колко се слага, знам че продават по аптеките бадемово (бадемово?) масло, което също се ползва за целта.

Отговорено

Ама то ако реша да го направя с бадемово масло нали няма да си прецакам фингърборда? И то се слага с памуче нали? В смисъл все едно си полирам тялото на китарата(Слагам малко мазило и после с меката кърпичка го разнасям и го забърсвам)?

Отговорено (Редактирано)

с цел фборда да е по-лъскав и мазен и да поема по-малко мръсотии, да се запази дървото. Първо чистиш всичката мръсотия по фборда, бадемовото масло слагаш много да има навсякъде по палисандъра, след малко ако е попило слагаш още и така след известно време спира да попива, оставяш го час-два и което е останало го забърсваш :)

така напоих измислен фборд от махагон на орфейка - лака беше паднал и се цапаше мн. гадно (първо му дадох нов радиус) и сега е изглежда мн добре и не се цапа изобщо :)

това се прави само за нелакирани фбордове!!!

напояването с масло може да се ползва и за финиш на тяло или каквото и да е дървено нещо, но там се ползват по-специални масла

Редактирано от Overdrive
Отговорено (Редактирано)
"Now I learned how to wax a fretboard"...

Това е игра на думи с wax the board, по аналогия със сърфистите и сноу-бордистите. Прави се за постигане на по-висока скорост и сцепление при каране.

Редактирано от TerminalFrost
Отговорено
с цел фборда да е по-лъскав и мазен

Е, то това не може ли също да стане и с горещ зехтин(четох го в една тема "Как да си почистя китарата") или е по-хубаво с бадемово масло?

Отговорено
"Now I learned how to wax a fretboard"...

Това е игра на думи с wax the board, по аналогия със сърфистите и сноу-бордистите. Прави се за постигане на по-висока скорост и сцепление при каране.

А какво ли значи "to wax the bishop"...? :)

Отговорено

горер + теримнал фрост: ротфлол! :)

Та по темата: маца се главно за да не поема мръсотии И за да не стане чуплив фборда, защото като изсъхне става доста крехък... Та се маже с бадемово или лимоново масло (тва има по аптеките по наште ширини) или със специално масло за фбордове от аптеки като рф например :P

Поздрави,

Влад

Отговорено (Редактирано)

->

Има го в темата "Как го правят големите?!"

Поздрави,

Влад

Редактирано от vlex
Отговорено

Преди години, когато поправях една китарка изцяло, като се почне от сваляне на боята и т.н. за wax използвах терпентин в който беше разтворен восък. Едва ли някой от тукашните го е правил. Това го използвах за тялото и грифа. Фингърборда също беше намазан. Процедурата я повторих няколко пъти. Дървото на тялото попи не малко коли4ество, знам ли може да е било жадно :) , но нещо не се беще повредило. След което я запечатах с лак. Восъка запълва малките пукнатини, а терпентина не позволява на влагата да влиза в дървото. Както казахаколегите Бадемово, или лимоново масло също върши работа, но аз предпочетох друго. Надявам се да съм бил от полза.

Поздрави Рендаков!!!