Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем със струните


Black*Sabbath

Recommended Posts

Значи проблемът е следния:на баса ми са му много отхлабени струните.Смисъл,че когато е настроен струните са много отпуснати(по-скоро само най-горната).Гадно е,защото като дръпна по-силно и се удря в адаптерите и се чува гадно...някой има ли някаква идея как мога да го оправя без да си взимам нови струни,или ще се наложи нови струни(по-дебели)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук има 2 въпроса. В какъв строй свириш и каква дебелина са ти струните.

 

Нормално е ако ползваш стуни 45-105 и свириш в СИ да са ти хлабави струните :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Моя случай е малко аналогичен на дадения като пример от Ники :) , свиря в строй C-G-C-F (Drop-C) и ползвам струни 45-105. За да не ми плякат прекалено съм ги вдигнал малко повече спрямо грифа и така общо взето се коригира донякъде проблема. Иначе и аз определено имам нужда от по-дебели въжета, но това следващия път :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземи си комплект за 5-струнен и сложи дебелите четири :)

 

А иначе аз също съм вдигнал своите по-високо над грифа, но това е заради атаката, с която свиря. Смятам, че в случая също би било полезно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре,виж,за да ми помогнеш трябва да ми говориш по най-простия начин,защото няма да те разбера.Нотите тръгвам да ги уча евентуално другата седмица,така че и да ми говориш с ноти и тези термини няма да те разбера.Настройвам го от тук : http://www.tunemybass.com/ с настройката за 4 струнен бас - стандартна настройка.Кажи все пак как да вдигна струните,защото не мисля че проблема ми е в настройката...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно е възможно само на теб да ти се срува стуната отхлабена а тя да се е ОК. Може адаптерите да са ти много нагоре нагласени или струните много надолу ... възможности и вероятности много

 

намеи приятел/познат който свири на китара или бас и има представа да го погледне и да ти помогне. Тука в форума надали ще може някой да ти помогне на баса на описанието което даваш .. или има да се задават 100х въпроса кой от кой по банален

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре,не може ли просто човек сам да си усеща тези работи?Хващал съм още 2 баса на приятели,които са били със напълно нормални струни,но на моя бас горната е много отхлабена...моля ви кажете как да си вдигна струните по-високо.

Редактирано от Black*Sabbath
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Струните се вдигат от долното магаре на китарата (там дето вкарваш струната),но обикновено това става с шестограм,който би трябвало да са ти дали с китарата!Като вдигаш струните,гледай накрая да си оправиш разстоянието между тях,защото се променя!

Преди да вдигнеш струните е добре да ги отпуснеш малко!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре,не може ли просто човек сам да си усеща тези работи?

еми би трябвало да може ... сигурен ли си че струната ти е настроена правилно спрямо другите и спрямо тази онлайн тулка? Не е нормално струна да е "хлабава" и да е настроена. Виж намери един тунер и пробвай с него да видиш дали не ти е много нисък строя.

 

А има и друга възможност - да ти е скъсана струната. Може да се скъса отвътре а ти отвън да не я виждаш.

Възможно е да не си навил струната правилно горе на ключа и той да изпуска.

 

друго не ми минава през главата ама със сигурност има още възможни сценарии

 

Поздрави и дано съм бил поне малко полезен

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дотук са ти дадени най-точните причини да ти се получава този проблем. Не беше спомената само вероятната причина - измятане на грифа с усукване или пренатегнат тръсрод на грифа, което също може да доведе до дисбаланс на струнита на китарата.

На въпросът ти дали не би трябвало всеки да усеща как стават тези неща отговора е - НЕ! Иначе няма да има лютиери, които да оправят този тип проблеми! Съветът ми е да отидеш при лютиер, който да погледне баса ти. Така наизуст само можем да ти дадем грешен съвет, който да не ти хареса като реализация след това. Цената няма да е много голяма. Ако е въпрос на настройка на тръсрода или от струнника няма да излезе повече от 10-тина лв. ако лютиера не е чисто луд :coolp: Ако си усукал грифа с неправилно поставяне на баса подпрян до стена или на влажно и след това на слънчево цената ще е доста по-солидна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да се скъса отвътре а ти отвън да не я виждаш.

Ако говориш за това сърцвеината да се е скъсала а намотката не, мисля че не е възможно. Намотката на струната не поема почти никаква тежест, вътрешния материал го прави.

Още според мен ако поемаше някое килце опън, то тогава тя щеше да започне да се разплита, докато (теоретично) не стигне максимална дължина и, поради усукването, се скъса.

 

Според мен тази възможност отпада при всички положения.

:coolp:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На всички коментарите ви ми бяха от доста голяма полза.Просто...тази горна струна много ме дразни.Другите са си съвсем нормални.Винаги като свиря някои табове,всичко звучи ок.Просто...с тази горна струна трябва едва едва да я лизвам,защото иначе се удря в адаптерите...мисля че не са ми на високо адаптерите,защото другите струни не са удрят там.Пък като трябва да свиря на нея на свободно(без да хващам някой от праговете) издава понякога мн гаден звук.При лютиер няма как да отида,защото съм в друга страна,но другата седмица ще ходя на уроци и от там сигурно ще ми помогнат.Все пак благодаря на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да се скъса отвътре а ти отвън да не я виждаш.

Според мен тази възможност отпада при всички положения.

:cheers2:

абе не бъди никога сигурен :rolleyes: ... идеята ми беше все пак да метне едно око дали стуната не е скъсана. Според мен струната е супер орпусната и затова така се полуава - гаден звук и опира къде ли не.

 

Я вземи и я стегни малко с ключа докато спре да опира в адаптера и да е отпусната - така на усещане, и след това се опитай да я настрой и кажи дали е висока много

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.