Jump to content
Българският форум за музиканти

Малко помощ при избор на микрофон


bulby

Recommended Posts

Назря времето и аз да си купя сериозен микрофон за пеене на живо и ми хрумна, че никак не е лошо да питам тук хората с повечко опит да ми дадат някаква препоръка или мнение.

 

Дотук, освен разни смотани марки, съм пял само със Shure SM58 и Beta 58A. Втория определено ми харесва доста повече от първия - по-силно излизат вокалите, има по-напомпани среди и приятно оцветява тембъра. Засега съм се спрял на него. Още по-хубави неща, обаче, съм чувал за Beta 87A, който е кондензаторен. Това, че е с около 200лв по-скъп не ме притеснява особено. По-скоро ме пристеснява това, че му трябва фантомно захранване, а тук в БГ съм виждал разни допотопни пултове по клубчетата, които може и да нямат такова.

 

Мисля евентуално другата седмица да мина през Фактор и да пробвам и сравня двата микрофона кой повече би ми паснал.

 

Някой може ли да ми препоръча модели на други марки - Sennheiser, AKG... Stagg (майтап де :virtuoz: ). Също така ако спомене кой ги внася в БГ и къде може да се изпробват ще е супер !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Това кой какво и откаде внася няма никакво значение

Нещото което има значение е каде можеш да отидеш и да чуеш нещо

Щом искаш да направиш правилният избор избери си едно парче отиди в някои магазин изпей част от него и се запишил После в друг и накрая сядаш у вас и слушай

И един съвет от мен недей да робуваш на точно определена марка

Шуър е нещо доказано но има още много

АКГ Електровойс Зенхайзер Аудиотехника Байердинамик Солтън и тн

Пял съм с микрофони от тея марки и там има много яки неща

Успех в избора

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен ако питаш за клубно пеене абсолютно забрави кондензаторен микрофон. Единствената що-годе безопасна употреба на кондензаторни микрофони в клуб е като оувърхеди за барабани.

 

Иначе по линия на бетата - разликата и с SM58 е, че бетата е издупена малко на 200-300Hz, което на мен лично не ми допада като концепция, щото много често стоящите вълни в помещенията са горе-долу в тоя диапазон, което автоматически довежда до неприятни обасявания и бучене, което пък замазва пеенето и почва да не се разбира.

 

Зенхайзерите поначало звучат по-добре на женски гласове, щото на жените фундамента на гласа е със стотина херца по-висок, а пък зенхайзерите са по-кътнати в ниските - някъде към 180-200Hz почват да падат надолу.

 

Това, което аз мога да ти дам като съвет е или SM58 или някакво AKG от типа D880 - струват към 150 лв в динакорд.

Редактирано от Chrysalid
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина за на живо не бих ти препоръчал кондензаторен. Sm7b реже глави, но неприятното е че и портфейли реже (~600 eu)

След като гласа е субективно нещо би следвало да пробваш със собствения си глас и сам да го избереш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Който не е ползвал Beta87A в клуб, по-добре да не се изказва толкова категорично за кондензаторните микрофони в живото пеене. На мен ми пасна много повече от Beta58, а пък за SM85 дума не може да става за сравнение. В клуб или на репетиция никога до сега не ми е давал проблеми. Пял съм с него в "Маската" и в Суинга. А чак толкова стари пултове по клубовете в София, че да нямат фантомно... не знам как е по другите градове, но в София ми се струва, че няма такива места. Моята оценка за BETA87A по десетобалната е 9.5. Взимам 0.5 точки заради това, че някои динамични микрофони дават проблем, когато е пуснато фантомно към тях, а фантомното захранване на някои пултве е към всички канали.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за препоръките !

 

Аз да кажа, че общо взето сведох избора основно между Shure Beta 58A и Sennheiser E935. Двата са в един ценови диапазон - 300-350лв.

 

Chrysalid - Слушал съм доста групи в родни клубчета, където певеца ползва Бета 58 и звука си е супер. Аз самия също съм го ползвал няколко пъти и поне на мен ми пасва много по-добре от СМ58, който ми звучи прекалено глухо и не дава големи възможности за динамизиране на пеенето. Аз лично обичам да пея малко по-тихо, ниско и детайлно на места и със СМ58 просто не се получава.

 

Също така не съм съгласен, че Sennheiser са само за женски гласове, доста мъжки вокалисти ги ползват и са доволни. Надявам се тази седмица да намеря време да се отбия до Динакорд да направя една проба :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дам, добра идея... лошото е, че в Динакорд можеш да пробваш Sennheiser-а, а Shure-а във Фактор. С други думи не можеш да ги сравниш реално... Дори да ти казват, че е без корекции, пак не е адекватно сравнение. (А и честно казано аз като бях в Динакорд не се сдържаха да поръчкат по копчетата...)

 

Щом все пак си се спрял на тези двата, виж дали не можеш да вземеш назаем от някой приятел, който има единия от тези модели, и отиди в другия магазин да пробваш и двата при еднаква техника. По-точно от това би било само ако можеш да ги сравниш на сцена - т.е. и при нужната сила на звука и всичко наоколо... Но това май е още по-трудно.

 

Иначе аз съвсем пристрастно се записвам "за" Бетата, щото съм много доволна :thumbdown: Но съм слушала и изпълнения (на не един човек) с E935 и звучи наистина супер и за това, което описваш, вероятно и двата ще ти харесат!

 

Ами... Успех! :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не бих могла да ти препоръчам,защото всичко е строго индивидуално.Най-добре и според мен е да се пробват и двата микрофона в един и същ усилвател.Който ти приляга повече-взимаш :hysterical:

Аз лично съм се спряла на Shure beta 58A :thumbdown: Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи никак не искам с никой да се заяждам, обаче ми е малко неприятно, когато някой очевидно не е прочел внимателно нещата които съм написал в желанието си да съм полезен.

Поначало когато пиша неща в тоя форум, ги обмислям предварително и ги пиша така, че да не се получават крайни мнения и заяждания.

 

За тези които не си направиха труда да ми прочетат предния пост, а след това ме пооплюха - моля, прочете го отново, и този път внимателно и ще разберете, че не сте ме разбрали правилно.

 

Hint: Не съм писал никъде, че зенхайзерите са САМО за женски гласове. Не съм писал никъде, че с бета 58 не може да се направи звук.

 

Накрая, за да не съм голословен:

 

Shure Beta 58A

ShureBeta58A.gif

 

Shure SM 58

ShureSM58.gif

 

Sennheiser e935

Sennheisere935.jpg

 

 

 

П.П. Извинявам се конкретно за Shure Beta 87A - грешката е моя - мислех, че става въпрос за друг микрофон.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човече, никъде не съм се заяждал с теб, а с това, че съм те бил оплюл, ме хвърли в тъча. :icon_shithappens: Ама щом така ги приемаш нещата - окей. You're the man...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съжалявам...явно станаха много недоразумения.

 

Извинявам се на всеки, който съм засегнал без да искам - не е било нарочно.

 

 

Пийс :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма проблеми, аз също се извинявам ако съм се изказал тъпо, както и да е. Пийс да е :icon_shithappens:

 

Иначе микрофона ще го купя сигурно в края на месеца, след заплата :hysterical: , и веднага ще се изфукам тук ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Здравейте, аз лично съм използвал само Shure Beta 58A и много ми допада, като звучене и т.н.Препоръчвам го на всички, които искат да си взимат професионални микрофони.Но искам да ви попитам, понеже аз го нямам, а една моя приятелка го има.Някой от вас да знае точно цената му в Динакорд, защото ме интересува и много искам да си го взема?:recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
Няма проблеми, аз също се извинявам ако съм се изказал тъпо, както и да е. Пийс да е :thumbs_up:

 

Иначе микрофона ще го купя сигурно в края на месеца, след заплата :) , и веднага ще се изфукам тук ;)

 

Същност интересува ме модела Shure Beta 58A PGX24.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зех си Бета 58А от САЩ наскоро и съм много доволен...другите модели коментирани тук не съм имал удоволствието да ги опитам, но само да си кажа че за сега Бетата си ми е екстра за мен...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.