Jump to content
Българският форум за музиканти

Проект по реставрация на копие на Фендър Джаз бас


Recommended Posts

Здравейте, пичове!

 

Изпадна ми една китара, мисля че е Кремона, копие на Фендър Джаз Бас. Искам да я реставрирам. Разглобих я изцяло, сега следва важния момент.

 

1. Смятам да я пребоядисвам, кажет ми, става ли със шлайф машина. На ръка знам, че може, но така ще ми е по-лесно, макар че на места трябва да се мели на ръка.

 

2. Търся си плейт, защото онзи беше направен от наякакъв плексиглас и беше покрил цялата китара. Търся си нормално Покривало за фендър джаз бас.

 

3. Смятам да сменям прагчетата. Съответно, търся си такива? Идеи за лютиер, който може да ми ги сложи на прилична цена - за Пловдив става въпрос! От къде мога да си закупя прагчета. Обаче имайте предвид, че грифа е на пресижън!

 

4. Смятам да си сменя адапторите. Искам такива на разумни цени. Става въпрос за джаз бас, мисля, че може да направя комбинация на адапторите на джаз и пресижън.

 

Благодаря ви! Надявам се, че можете да ми помогнете

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забравих да кажа, че си търся схема на електрониката на джаз бас - става върпос за пасивно свързване. Волюм, тон, баланс потенциометри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Може , даже за по-големите повърхности е препоръчително , но внимвавай каква шкурка ще сложиш

2. Най-добре си направи сам от алуминий и плексиглас . Алуминия е за това по контролите :

Fender-Jazz-Bass-Pickups.jpg

 

Ако ти е проблем , има рекламни фирми които могат да ти го отрежат от техни материали срещу чертеж . За цена не мога да ти кажа , нито за конкретна фирма , защото съм от Варна .

 

3. Но айдия ...

 

4. Ако тялото е достатъчно отрязъно където са адаптерите наистина не е лошо да се сложи комбинацията . Иначе виж в xxxx , там имат всякакви евтини джиджавки .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хора, помагайте. Можете ли да ми кажете размера на плейта на Джаз бас? Интересувам се от размерите и на металното и на пластмасовото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

За протокола:

 

plate -> neckplate -> пластината с фрезенки, която се поставя между главите на болтовете, тялото и грифа при bolt-on сглобка на китарите

pickguard -> пластина, най-често от синтетични полимери (разбирай пластмаси), слагаща се около адаптерите и/или резонаторния отвор при акустичните инструменти, чиято цел е да пази лака на инструмента от евентуални наранявания при свирене плектрум.

 

И преди някой да ме погне: не се заяждам, просто виждам, че пича има предвид едното, а казва другото - нека просто бъдат наясно четящите, че пък и той за кво иде реч :)

 

За пикгард моите съвети са два: порови се в интернет и виж дали ще намериш безплатен чертеж на аутокад или друга векторна проектантска програма - те имат чертеж и за пикгард. Сещам се за guitarbuild.com , но не съм убеден, че ще имат точно за джаз бас схеми. В краен случай ако не намериш схема вземи някоя голяма детайлна снимка от гугъл.Цом/имгхп, премери своята мензура/тяло и скалирай снимката до мащаб 1:1, после изкарай хавата в адоб илюстратор, корел дроу, аутокад или каквото ти е най-удобно изкарай си една крива и бягай да ти го скълцат на лазер.

 

За праговете чувам, че диката бачка добре - нямам лично впечатление, за съжаление, затова не съм настойчив, но доста хора казват добри думи за него :thumbs_up:

 

 

Успех с проекта :) Ако има още нещо пиши :)

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти много, vlex! Извинявам се за грешката, мислил съм си друго нещо явно. Пикгард съм свикнал да си го казвам само на кухарките :( !

 

Сега да питам - има ли някой представа от къде мога да си намеря, в Пловдив, акрилни бои и акрилен грунд. Също така ще ми трябва полир-паста за накрая.

 

Търся си и ключове за Джаз Бас в Пловдив. Някой ако има - да свирка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж за pickguard иван може да ти направи за 10 кинта-доста по добре отколкото да се занимаваш по аутокадове и т.н. Той също ще ти сложи и прагове за прилична цена ,а за ключове виж Симфонията-там труу да има.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж за pickguard иван може да ти направи за 10 кинта-доста по добре отколкото да се занимаваш по аутокадове и т.н. Той също ще ти сложи и прагове за прилична цена ,а за ключове виж Симфонията-там труу да има.

 

 

Смешен въпрос, но искам да питам. Иван има ли размерите на пикгарда. Искам да е като на Джаз бас пикгарда. Да му нося ли пластмаса и ламарини? :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами Иван е от Пловдив и имам някви телефони... А иначе има пластмаси, а за ламарини нз... Ако иска може да ти направи пикгарда 3слаен или 5 слоен...Иначе на мойта китара имах пикгард и той оттам сне размерите...и затва ти препоръчвам намери истинските размери на гард-а и му ги занеси в 1 към 1

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.