GroOveR Публикувано Юли 12, 2007 Публикувано Юли 12, 2007 (Редактирано) Тъй като виждам че тук сме се събрали доста барабанисти,всеки си има свое мислене и начин на солиране,интересува ме как изграждате едно соло,свирите ли стандартни неща,импровизирате ли върху някакъв бийт или просто свирите някакви фигури в определено темпо.Интересно ми е също колко от вас използват кардан при свирене на соло и помага ли им това? Редактирано Юли 12, 2007 от ^Drum_Master^ Цитирай
Moarein Отговорено Юли 13, 2007 Отговорено Юли 13, 2007 Ами започвам някакъв ритъм, постепенно увеличавам брейковете - в смисъл стават все по-сложни и по-дълги, накрая ритъма се размива в брейкове и така Нямам кардан още ама мисля скоро да си купувам Цитирай
drummer_93 Отговорено Юли 13, 2007 Отговорено Юли 13, 2007 Аз по принцип импровизирам върху някакъв бийт:добавям брейкове,тремолота,сменям бийтовете,темпата и така нататък . Накрая се връщам към бийта,с който съм започнал (ако го помня,де ) правя финален брейк и отивам до кенефа . Цитирай
marin_zhelezov Отговорено Юли 13, 2007 Отговорено Юли 13, 2007 Според мен, задължително в солото трябва да има някаква пуслация, ритъм, бийт и т.н., за да надъхва, да носи кеф и настроение. Ако това се съчетае със сложни и изчистени дробежи в по-бързо темпо става супер И всичко това трябва да е съчетано в единна конструкция, да не е хаотично. Когато мисля за соло, мисля все едно ще пиша песен, с разликата, че разполагам само с един инструмент - барабаните. Винаги целта ми е да издокарам мелодичността, подредеността и надъхването като характеристики на една песен, вътре в самото соло. Така хем се получава показване на техника, хем е приятно за ухото, защото се свири музика, а не хаотичен техничен шум Инъче не обичам солата дето са като 10 минутни брейкове - много бързи, много технични и много скучни... А да, кардан не използвам, принципно с касата свиря различни ритмични фигури по време на солото. Цитирай
soulfly Отговорено Юли 13, 2007 Отговорено Юли 13, 2007 Най-готино е да съчетаеш кардан с фус, а това примесено и с добра работа на ръцете може да доведе до приятни резултати... Цитирай
GroOveR Отговорено Юли 13, 2007 Автор Отговорено Юли 13, 2007 (Редактирано) Аз лично свиря без кардан на солата си,тъпо може да звучи ама ми пречи!Когато си сложа кардана и трябва да си пренареждам сет-а.На мене най ми е готино да започна някаква самба или салса с много ниска динамика,постепенно да правя градация като краката ми си свирят типичните фигури за тези ритми,а с ръцете да си импровизирам нещо.При този начин на импровизиране най-гладко ми върви мисълта и правя най-малко грешки. Редактирано Юли 13, 2007 от ^Drum_Master^ Цитирай
drummer_93 Отговорено Юли 13, 2007 Отговорено Юли 13, 2007 Аз лично свиря без кардан на солата си,тъпо може да звучи ама ми пречи!Когато си сложа кардана и трябва да си пренареждам сет-а.На мене най ми е готино да започна някаква самба или салса с много ниска динамика,постепенно да правя градация като краката ми си свирят типичните фигури за тези ритми,а с ръцете да си импровизирам нещо.При този начин на импровизиране най-гладко ми върви мисълта и правя най-малко грешки. Браво! Така стават супер яки и технични сола . Цитирай
makedonetsa Отговорено Юли 13, 2007 Отговорено Юли 13, 2007 Това със солата на барабаните е доста сложна история ! Има доста концепции и за съжаление не мога да изложа тук всички тях ! Но като цяло най-много до моето мислене в тази посока се доближава мнението на marin zhelezov ! Струвами се , че много от нас забравят че трябва да сме творци а не папагали ! Не е задължително едно соло да е бързо и технически много трудно за да е качествено ! Само като пример посочвам сръвнението на солата на Стив Гад и Върджел Донати ! Аз лично, мисля че солата на първия ми казват и дават много повече ! Цитирай
simon Отговорено Юли 13, 2007 Отговорено Юли 13, 2007 Аз, като цяло досега не съм си изработвал някаква конкретна схема за сола. По принцип започвам само с барабанче (но не винаги), после включвам фуса и касата и т.н. Много често си тактувам с фуса на всяко време и импровизирам по сета. Ползвам и кардан, но не винаги както го почувствам на момента. Цитирай
Leather_rebel Отговорено Юли 13, 2007 Отговорено Юли 13, 2007 http://www.youtube.com/watch?v=LmCsKNROEtg Като говориме за сола на барабани.Тва е най-близкото до мойте представи за соло.Просто трябва да се редуват техничестите части с заразяващи публиката бийтове. Цитирай
Recommended Posts