Jump to content
Българският форум за музиканти

Слагате ли нещо на китките като свирите?


Recommended Posts

Пришки стават само от грешна постановка. Преди време ми се беше деформирала кожата на първата сгъвка на показалеца на дясната ръка. Това беше, защото палката все се местеше повече към втората сгъвка на пръста, където не й е мястото всъщност. Е с малко повече упражнения за вилка се изглади и постановката и кожата.

 

 

Китките наболяват или след презорване на грешно свирене на упражнения, или при свирене по комплекта без съобразена динамика. Сещам как упражнявах Молър с лява ръка при класическа постановка на недостатъчно наклонено барабанче и в резултат ме болеше китката после едина седмица. Същата болка се появява ако седна зад сета и почна да блъскам и трещя без да съобразявам динамиката.

 

Не трябва да забравяме, че "научаването" или по-скоро овладяването на инструмента е свързано с физическо свикване с всички (понякога силови) движения, които трябва да се извършват, за да се изкарва желания звук. Мисълта ми е, че ръцете не са се родили с физическата подготовка да се редуват в космически темпа. Докато се упражняваме ние всъщност упражняваме не ръцете, а нервите си и ги учим с цената на много време и много концентриран труд да карат мускулите на ръцете ни да се редуват бързо и равномерно. Работата върху мускулатурата на ръцете се свежда единствено до физическото им развиване,за да могат да понасят натоварването от бързите свивания и отпускания, на които са подложени. Същото като фитнеса - днес дигаш 2 кг, но с времето стават 20.

 

Изодът от думите ми е, че има ли някаква болка, то причината е грешка в свиренето или излишно презорване. Целта е като овладяваме инструмента и свирим високи темпа да не чувстваме никаква умора, нито стягане, все едно свирим бе усилие. Има ли усилие - значи иска се повече работа. Примерно да питаме Донати, болят ли го краката като свири високи темпа - естествено, че няма да го болят, защото с много свирене са свикнали.

 

Относно лентите за китки - всичко, което ми е по ръцете ми пречи. Когато аз свиря искам тотална свобода на ръцете си, затова и най-често свиря по стегнат изрязан потник, за да не ми се лашкат ръкави наляво-надясно. Нито магнитни ленти, нито космодиск, нито ръкавици помагат на техниката, свирене му е майката и свикване. А ако ми се изпотят ръцете, вадя една салфетка и ги избърсвам да не се хлъзга палката (особено ако е боядисвана, много се хлъзгат от потта).

 

А да, за мен носенето на ръкавици по време на свирене е като да обуеш чувал по време на спринт. :hysterical:

Редактирано от marin_zhelezov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 55
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Абсолютно подкрепям казаното ! :hysterical:

Редактирано от IgniteAll
Нарушение на правилото за цитат на предишен коментар.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ +1

 

За мазолите не знам... всяка коже е различна. За мен няма неправилна постановка ако нищо не те боли. А накитниците ги използвам ако ми е много студено или не се разсвиря преди репетиция с група. Много често не се нуждая от тях, защото си пускам гореща вода и се сгрявам. :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пичове,да ви попитам: преди седмица си счупих лявата ръка и сега съм гипсиран и ми казаха,че най-малко 2 месеца няма да пипвам барабаните :greenball: А аз я счупих точно под китката и искам да ви попитам има ли някакви специални накитници,които са за такива случаи?Които да пристягат китката по някакъв специален начин или нещо подобно...?

Много ще съм ви благодарен,ако ми дадете някакво инфо!

Поздрави,

Ники

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човек, много яко си се прецакал. И аз на същото място я бях опраскал. Тва като почнеш да свириш ще те боли много силно и то на всеки удар. Да стягаш няма смисъл не помага, само може да навреди .Хубавото е, че само боли. Там където си я счупил след година две няма да си спомняш, както стана с мен. Друго е ако беше счупил в лакътя, тва е най-шибаната става и щеше цял живот да не те остави на мира. Според мен трябва да изчакаш малко повече, поне три месеца . През тва време може с една ръка да си дъниш :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пришки стават само от грешна постановка.

 

Мдам напълно съм съгласен със това;и към грешната постановка спадат много неща.Освен това постанаовката трябва постоянно да се потдържа с течение да времето движенията ти се променят и понакога на някой барабанисти постановката им се отдалечава доста от рационалната затова и трябва човек да се се следи с годините да не крива от правия път както се казва.

 

Няма перфектна постановка и перфектна техника която с течение на годините данесе влошава ако несе контролира.

 

drummer_93 акоси си счупил ръката моя съвет е да не свириш изобщо докато нети махнат гипса и неси си раздвижил ръката.В момента в който ръката ти е раздвижена достатъчно както и здравата тогава се натоварвай със свирене.

 

Накитниците няма да ти помогнат в случая то щом тие счупена ръката смисала от гипса е да ти обездвижи ръката зада зарасне и ако щете трябва да свириш си мисля че по скоро би ти се влошило състоянието.

 

Така или иначе чупенето е сериозна травма не само за барабанистите но и за всеки музикант... :greenball: а ама как пък си чупите ръцете и краката немога да ви разбера, чупете си главите поне няма да ви навреди на барабанджийските способности.:cheers2:

 

Айде човеко пожелавам ти скорошно оздравяване :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Danny,как позна!? Другия месец ще ми идва кардан :) Aladin,мерси за пожеланията! ;)

Редактирано от drummer_93
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като за начало реших да си взема нещо простичко докато науча основните неща и после да си взема нещо по-сериозно.Иначе за сега съм се спрял на Pulse Double Pedal: http://www.musiciansfriend.com/product/Pul...edal?sku=445489

Като го получа ще споделя впечатления ;)

Айде стига вече офф,че модовете ще ни дърпат ушите :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.