Jump to content
Българският форум за музиканти

Търся струна за пиано


Recommended Posts

Здравейте

онзи ден по стечение на обстоятелствата се скъса (скъсах...) една струна на пианото вкъщи.

По принцип си поръчвам всичко индивидуално от чужбина, но сега нямам нужда от други материали и се замислих дали не мога да намеря в България. Предположих, че най-добри шансове имам да попитам за съвет тук.

Струната е от 3та октава (фа диез), тройна, от дългите (в пианото остана 1 струна). Измерил съм я с микрометър на няколко места, средно излиза 1,132 мм дебелина, а дължината е около 250 см (грубо, не съм я опъвал и прецених навивките, закръглях нагоре).

Не знам дори къде да търся, останал съм с впечатлението, че частите за пиано са доста редки в България. Надявам се някой тук да може да ме насочи.

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен някой акордьор да се отзове, не вярвам някой да произвежда/изработва струни още в БГ. Погледни какво се предлага в AliExpress, очевидно има модели близки до диаметъра, който търсиш и с договорка/обстойно проучване можеш да се сдобиш с бройка на разумна цена. Виждам, че предлаганата дължина е 3 метра, така че има достатъчно аванс. 

P.S. Другото, което забравих да спомена е, че смяната на струните при пианото е пипкава работа и за разлика от китарата или друг някакъв струнен инструмент, където "въртим и си играем, докато се получи", при пианото особено ако са износени/дървени/вехти вирбелите, където се закачат струните, с повече хлузкане и грухтарство лесно могат да се повредят и инструмента да стане неизползваем. Така че е хубаво да се има предвид дали си заслужава интервенцията, спрямо състоянието на инструмента и уменията на практикуващия. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора :)

Аз по скоро имах предвид дали някой в България продава/предлага струни. Винаги като търся разни части нищо не намирам, поне онлайн. Ако трябва да съм честен ми е малко парадоксално в страната да не се продават различни части за пиана, та затова реших да попитам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ При положение, че акустичното пиано/роял е един от малкото инструменти, които не се настройват от свирача е нормално акрдьорът да се запасява със струни и да не продава такива. Какъв му би бил интереса да продава струни? Ако съм акордьор и имаш проблем с пианото идвам, настройвам, сменям струните ако са нужни, получавам възнаграждение за услугата и си заминавам ... на кого и за какво да продавам струни? На друг акордьор? Или на Бай Иван Комшията, дето принципно сменя прекрасно корда за храсторез, та следобед да намине, че да ми смени и струните на пианото. :greenball:

Иначе според мен другата причина да не се предлагат такива неща вече е липса на интерес. Читалищата/музикалните училища са пълни с пиана, някои добри, други не чак толкова, но нито учениците вече имат интерес да свирят, нито вече всеки преподавател може да свири и поддържането на същите става предизвикателно, граничещо с невъзможното. Дори към днешна дата някое семейство да е заделило неколкостотин лева и искат да купят на детето си инструмент, по-скоро се ориентират към нещо нелошо от Томан, дето не тежи 100 килограма, не се влияе от влажност/температура, няма нужда от хамалска бригада да се носи и прочие други хамалогии. Разбира се, всички обожаваме звукът на истинският акустичен инструмент, но той често си идва със своите предизвикателства. 

P.S. Другият магазин, за който се сетих е българският вносител на Kawai:

Quote

Адрес: София, ул. Русалка 3 (до Музикалната Академия)

Телефони:

0884453466
0885745682

E-mail: camerton999@abv.bg

Работно време:

от понеделник до четвъртък: 10 - 18часа
pетък: 10 - 17 часа
почивен ден: събота и неделя

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.