Tomov Отговорено Юли 9, 2007 Автор Share Отговорено Юли 9, 2007 Значи ситуацията е следната, контактите със сигурност са занулени, пъхам метрават-а и в двата контакта, които използвам и ми отчита, че са занулени и стойностите, които показва (според правилниците) са си в допустимите норми. Не съм имал проблем с никакъв друг усилвател или каквато и да е било техника. Аз се заех с китарата, а баща ми с кубето. Провери за евентуални повреди (верига между фаза-нула, фаза-земя) както и изолацията (при 1000V нямаше никакви пробиви) и всичко нормално. ==== Радиатори и метални мебели вкъщи нямам. Подът е паркет. Единствено се канех да измеря за евентуални напрежения между бриджа/струните и занулената пластинка на контакта (тъй като инсталацията на къщата не е нова и трети заземяващ проводник не съществува). ==== Забелязах и друго: Подрънквам си буквално и усещам съвсем лека вибрация с пръстите на лявата си ръка. Помислих си - вманиачавам се. После реших да си вклюа китарата през вампа. И всичко е както винаги - кубето е на OFF, китарата си я включвам в ин-а на вампа, от него аут ляв канал си отива в кубето. Включвам адаптера на вампа, щтракам кубето на ОN и в момента в който посегнах да хвана китарата имаше направо "Аааааа..." и я пуснах. А също и футсуича на вампа си беше включен, въпреки, че според мен не играе никаква роля в случая, реших да спомена. ==== Останал съм без идеи, в момента съм свалил пикгарда и човъркам и меря и търся нередности. (така и така съм го свалил ще си подменя някои проводници с екранирани такива и ще екранирам самата китара с фолио) Дали да отварям захранването на вамп-а и да меря него за пробиви, или да измеря изолацията му за евентуални токове на утечка... Благодаря предварително. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Icarus Отговорено Юли 9, 2007 Share Отговорено Юли 9, 2007 ^Кво фолио ще ползваш? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 9, 2007 Share Отговорено Юли 9, 2007 (Редактирано) И да има нересности, при това положение, едва ли ще те удря заради китарата. Редактирано Юли 9, 2007 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Tomov Отговорено Юли 9, 2007 Автор Share Отговорено Юли 9, 2007 (Редактирано) Проблема е открит. Кубето е включено в един контакт, вампа - в друг. И се оказа, че контактът на вампа е незанулен (и има връщане или нещо от сорта, не съм много в час) и потенциалната разлика между нулата и пластинките е точно 145 волта - това което ме е блъскало мен. Утре отварям и занулявам контакта. ИЗВОД: Ако в къщата/апартамента/кооперацията/стаята Ви инсталацията е с двупроводна линия - фаза и нула (липсва трети заземителен неутрален проводник), ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СИ ЗАНУЛЯВАЙТЕ КОНТАКТИТЕ. (нулевият проводник едновременно е свързан към нулевата клема на контакта и към двете пластинки, които са в горната и долната му част. Към тези, които решат да проверят контактите си и открият такава неизправност, преди започване на работата - ВИНАГИ проверявайте за отсъствие на напрежение, а ако не сте сигурни в това какво правите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се обърнете към квалифициран електротехник.) Благодаря на всички, отзовали се по намирането и отстраняването на повредата, било то и непряко. Редактирано Юли 9, 2007 от Tomov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts