Jump to content
Българският форум за музиканти

Още един въпрос


Brandon_Lee

Recommended Posts

Значи народе купих си Ампег Б115 от 1974-та година правен в САЩ, но ми се струва че говорителя му е за смяна та искам да ми препоръчате нещо което да е около 250 вата 15 инча говорител!Благодаря предварително.и да е до към 250 лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо честито :recourse:

Смяната на говорител бих ти препоръчал само в много краен случай. Трябва да е предвиден за същия обем, бас рефлексен отвор, мощност и т.н.

 

Какъв е проблемът на твоя и защо смяташ че е за смяна?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами до колкото знам е Български.А и другото е че криви дори на 1-2 степен на усилване, искам хубав чист звук.Това спира сега кубето да изкара истинския си звук иначе не звучи зле даже прекрасно но може и още.Спрях се на Celestion BN15-300S само да разбера цената каква е и дано е достъпна.Той е 300 вата и няма да се притеснявам да не го изгоря или да криви.Мисля че ще е добре.Другото е че баса ми е активен и много мощен и ми трябва нещо здраво.Все пак благодаря за съвета ако има още нещо пишете!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честито и от мен! :(

 

Много кофти,ако наистина оригиналният говорител е сменен с роден такъв.Предполагам,че по спецификациите на усилвателя и размерите на кутията може да се пресметнат характеристиките на подходящ заместител.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Усилватeлят е с мощност 120вата, и оригиналният високоговорител е на Magnavox (фирмата притежаваща Ampeg по това време). По отношение на мощността всеки 15" над 150 вата става.

Обаче има много други параметри, които трябва да съответстват на оригиналния, част от които спомена 'разбойник'.

Ще спомена само проблемите които могат да се получат ако това не е спазено. Ходът на трептящата система на високоговорителя може да стане много голям, при това без да излъчва необходимата акустическа енергия. С други думи мембраната може да "ходи" много напред-назад( дори до скъсване), но звука няма да е силен. Отнася се за областта от честоти около резонансите на високоговорителя и кутията. В правилния случай (оригинала) тези честоти грубо казано са съгласувани, а в случайния вариант биха се разминали. Има още неща, от които равномерността на честотната характеристика би се нарушила, а това означава например, че някои ноти ще "избиват" , а други ще "заглъхват".

Изходът е или да се намери оригиналния високоговорител, или да се потърси друг със същите Fs, Qts, Vas, Pnom, xmax..... Това е работа на специалист, който трябва на базата на размерите на кутията и нейните елементи да определи споменатите необходими параметри и да се намери високоговорител с точни или поне близки такива.

Надявам се да съм разбран правилно, и Brandon_Lee да се предпази от разочарование и финансови загуби.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хей хора страшно съм ви благодарен за тези съвети защото наистина ще са ми от голяма полза!!!Благодаря много пък ще черпя кат направим сбор на форума :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш ли да снимаш предната част със свален грил, за да се види високоговорителя и да се ориентирам какво е сегашното положение? Да не се окаже, че и по кутията са правенио модификации...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След като е български смяната ще е наложителна. Оригинален не ми се вярва да намериш - би било страшен късмет. Освен Celestion има още няколко марки, които могат да имат подходящ заместител. По-добре би било, както каза и Parni_Valjak да се заложи на говорител максимално близък до оригиналния, но ако не е възможно би могло да се намери модел, който да работи добре в тази кутия.

Нямам документация на Ампег, но мога да поразпитам тук-там из интернет за Б115 от този период. Ще ти кажа ако има някакъв резултат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко си му е оригинално без говорителя!Това бебче с тоя говорител ще ми пръсне стъклата на прозорците 100%. имам чувството че колкото е старо толкова е и здраво и мощно! ето и снимка

 

front.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Говорителят изглежда доста читав. Дали проблемът не е в усилвателя? Пишеш, че криви още от ниски нива...Обикновенно говорителите имат "меко" изкривяване, но така по приказки трудно може да се прецени. Трябва си доктор - със "слушалки" и ехограф :)

Преди да сменяш каквото и било, препоръчвам измерване на акустическата част и на електрониката. Да се диагностицира проблема и да се предпише правилно лечение. Иначе може да съсипеш апаратурката. (Има особености препоръчани от фирмата в сервизните описания, които са специфични...).

Машината е не хубава, а много хубава! Смятам че си заслужава усилията за да се върне към първоначалните си качества.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да определено си заслужава, но да ви споделя това ми е първото кубе и амп изобщо и може би не съм свикнал още с мощния звук и може би прозорците се тресат и за това да ми се струва че криви.Като слезна в мазето което нагаждам сега за мен и свирене ще пиша пак. :) Много ви Благодаря! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако усилвателя ти е с два потенциометра за усилване - на входа (gain) и на крайното стъпало (master), трябва да си сигурен че не претоварваш входа. Би могъл да накараш всеки усилвател да криви като вдигнеш "гейн"-а (т.е. усилването на входа ) повече от нужното .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този усилвател беше "опитно зайче" на много млади и стари басисти като кибичеше в репитиционната на добре познатият Любо от коматево в Пловдив. До колкото знам "добрият" звук на този ампег се дължи не малко и на "добрите" майстори които са оправяли стъпалото му.

 

Brandon_Lee, препоръчвам ти да пробваш усилвателят в добре звучаща колона като вземеш сигнал от задната стана на кубето -speaker out за да видиш дали той звучи добре. Имайки предвид къде е седял аз съм много скиптично настроен, че звука на ампега е читав.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.