Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Значи, тъй като аз притежавам един (следва мръсна дума) squier bullet strat, при закупуването на струни с желаната от мен дебелина (10/52) си зададох няколко въпроса:

1. Мога ли да си изкривя грифа, свирейки с въпросните струни в ми - на кутийката пише, че са подходящи за standard tuning, но знае ли се, пък на мен главата не ми разбира

2. Възможно ли е да ми изскочи струнника и струните да се вдигнат твърде много, та да стане неудобно за свирене, и ако да - как да коригирам този проблем. Стига да нямам този от точка 1.

Отговорено

Много ме съмнява да му стане нещо на грифа. На моята китара съм й сложил 13-56. Грифът не е мръднал, а свиря в ми бемол.

Ако мостчето ти се повдигне, значи ще трябва да сложиш още пружини отзад на тремолото. Другият вариант е да си настроиш китарата по-ниско.

Отговорено

Мерси за помощта.

А откъде мога да се сдобия с още пружини за тремолото?

И... между другото... съмненията ми за грифа идват просто от факта, че продуктът ми е скуайър от най-ниската серия и е правен в Китай (то оставаше и другаде да е). Та ме е страх, че грифът при теб просто може да е хубав, а моят да е по-така... афиф.

Отговорено

Аз току що си сложих 10-ки на моята (Squier Standard Stratocaster) и моста ми изкочи бая нагоре. Значи още пружини? Предполагам, че се продават, каква им е цената горе-долу?

А лошо ли е за китарата ако сега си я настроя и си свиря докато си купя пружини, имайки предвид, че няма да си ползвам тремолото?

Отговорено

значи преди да тръгнете да пазарувате пружини затегнете двата болта, които "дърпат" пластинката на която са закачени пружините. по този начин увеличавате напрежението върху пружините и те дърпат повече, т.е. моста няма да се вдига. ако и това не помага, чак тогава сложете още една пружина, но аз лично предполагам че няма да се наложи (10-52 не са толкова дебели струни).

Отговорено
значи преди да тръгнете да пазарувате пружини затегнете двата болта, които "дърпат" пластинката на която са закачени пружините. по този начин увеличавате напрежението върху пружините и те дърпат повече, т.е. моста няма да се вдига. ако и това не помага, чак тогава сложете още една пружина, но аз лично предполагам че няма да се наложи (10-52 не са толкова дебели струни).

Аз току-що направих и 2те и моста не изскача. Все още се тревожа за грифчето обаче, не знам колко може да издържи. Засега все пак всичко е наред. Остава да успея да си смъкна струните (4+ мм на 12 прагче :bravo: .... ) и ще съм един щастлив човек.

Отговорено

еми наблюдавай грифа - ако след 1-2 седмици усетиш че започва да се огъва затегни малко truss rod-a (как се казва това чудо на бг?). а за свалянето на action-а: дерзай, тя ще си покаже сама колко може ;)

Отговорено

Тоя отговор, дето ся ще напиша, напрао тре'е иде в раздел "Фукня" :cheers2::rockon:

Сложих пружини, понатегнах леекинко болтчетата на тремолото, дето държат планката отзад, и то не е мръднало с повече от милиметър, освен когато аз искам това да се случи (е, леко ми е трудно сега с ръчка и трябва яко бичене ама аз не я ползвам много anyway). Освен това, свалих струните до 2,6-7 mm на 12 праг и същевременно леко вдигнах адаптерите, но нищо никъде не опира и не бъзди без моето позволение. Като за пълен лаик в областта на китарния setup съм доста доволен, макар че по принцип не би трябвало да рискувам по тоя начин и да се оправям сам. Да се надяваме грифът наистина да издържи.

И... най-вече... сдобих се с X V-amp :music::) Знам, че не е чудо велико, но това е първият ми процесор и съм много щастлив да бида негов притежател.

Те тава е, благодаря много за съветите... и ако Евтим случайно попадне на тая тема и види, че самоволно съм решил да си бъзикам китарата, без да разбирам нищо... извинявам му се :)

Отговорено
Като за пълен лаик в областта на китарния setup съм доста доволен, макар че по принцип не би трябвало да рискувам по тоя начин и да се оправям сам. Да се надяваме грифът наистина да издържи.

с право си доволен, честито! а за това че по принцип не би трябвало да рискуваш не съм абсолютно съгласен: за да се научиш трябва все някъде да почнеш. просто трябва да действаш на принципа "седем пъти мери..." за да си сигурен че дори да направиш грешка тя няма да е фатална (за китарата).

относно грифа не се притеснявай. ще издържи и още как. 10-52 не са МНОГО дебели струни.

;)

Отговорено

Оказа се, че са ми били сложили само 2 пружини, имах още една в комплекта и си я сложих, сега е плътно лепнат моста, доволен съм, въпреки, че не мога да ползвам ръчката наобратно... май ще трябва да затегна и винтчетата на тремолото... Danke за помощта :cheers2:

Отговорено

моста не трябва да е залепен за дървото - във фендер.Цом си има инструкции където казват че трябва да е на околко 3-4мм, благодарение на което можеш да дигаш към 1 тон с тремолото (само че китарата се насройва доста зор като е трем. във въздуха)