Jump to content
Българският форум за музиканти

Война на басбоксовете


vhcs

Recommended Posts

Здравейте,

 

трябва да си взимам нов бокс (боксове) в следващите няколко седмици и съм много раздвоен. Тоя път съм решил да не правя никакви компросмиси и да взема това което наистина ме кефи и да знам че следващите години въобще няма да мисля за оборудване.

Лично най ме кефи AMPEG SVT410 HLF като саунд и динамика ама голям кютук. Та взех да се замислям сериозно за други комбинации.

 

По принцип бокса ми трябва за записи (DI и микрофон) и за концерти разбира се. SVT410HLF ще върши и за двете идиална работа ама такъв кютук как се мъкне ... направо ми става мъка като си помисля кво ме чака. Също не е за пропускане и факта, че повечето клубове имат малки сцени - то за музикантите едвам място има та камоли за един такъв бокс. За големи сцени няма проблем - там дори това е екстра решение.

 

Та това са ми притесненията в общи линии и като алтернативи се задават 2х10" както и 1х15" боксове или комбинация ... само че в тоя случай почвам да се притеснявам, че ще страда качеството на звука за записите. Има обаче преимущества - не е нужно да се изръсвам за 2 бокас ако се реша за комбинация на куп а да взема единия само а другия след време (това междо другото е плюс в битката срещу 4х10").

 

Ето и моделите и марките дето съм загледал за сега:

 

4х10" боксове

- AMPEG SVT410 HLF

- PEAVEY 410 TVX - много добри характеристики има и супер цена

- HARTKE 4.5XL

 

2х10" боксове

- TRACE ELLIOT 1028H

- HARTKE 2.5XL

- GALLIEN KRUEGER NEO210

 

1х15" боксове

- HARTKE 115BXL

- TRACE ELLIOT 1518C BASSBOX

 

Дейте някой и друг съвет, мнение евентуално друго предложение за което не съм се сетил.

 

Поздрави

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За посочените от теб марки и модели нямам преки впечатления и не мога да коментирам обективно.Аз ползвам следните два бокса и съм абсолютно доволен от тях:

 

http://www.thomann.de/de/swr_workingpro_4x10.htm

 

и

 

http://www.thomann.de/de/swr_workingpro_1x15.htm

 

:yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не забравяй, че за малки концерти и сцени винаги остава варианта да свириш само с главата, стига да има монитори, чрез които да чуваш какво свириш. Можеш и да си вземеш и малък бокс за малки концерти или турнета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки съвет за колона без да се знае какъв е усилвателя ще е ненужен. Ако говорим за ламповия Ampeg от предишната ти тема бих те посъветвал да е Ampeg SVT, при това най-малко 4х10. Все пак, ако не ти се влачи бокс 4х10 се огледай за вариант с два бокса 1х12, комбинация 1х12+1х15 или един 2х12.

 

Ако комбинираш усилвател и боксове на разл. производители задължително ги чуй с твой бас за да не си изненадан неприятно след покупката.

 

 

sw1tched, ако аз мъкна 40 кг. лампов усилвател на концерт определено ще искам да го чувам на сцената, а не да го ползвам само като DI бокс :yes:

 

 

vhcs, кажи за какъв усилвател става дума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знаех че за толкова тежък амп става дума, но за концерт пред 30 души (примерно) да мъкнеш 100 кила си е overkill :thumbs_up: А di/preamp-ове от рода на sansamp си вършат работата много добре...но все пак не съм басист и твърде вероятно е затова да говоря така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@Mephistofel

Warwick и SWR нещо не ме кефят .. не знам защо ама е така

 

за концерт пред 30 души (примерно) да мъкнеш 100 кила си е overkill

еми SVT-410HLF тежи 50 кила и има следните размери 61x76x48 - само си помослете ква кола ми трябва само за тоя бокс ... айде за София мога и да го преживея някък си, ама наложи ли се да се ходи из страната (думата провинция много я мразя) мъките стават големи и това автоматично намала фактора кеф като цяло.

 

 

Поздрави

Алекс

Редактирано от vhcs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Транзистор, значи.

 

В т.нар Classic series на Ампег има и по-компактни модели - разгледай/чуй.

 

Markbass предлагат доста леки боксове, виж напр. този.

Затворен обем, добри говорители, би трябвало да е ОК за рок, теглото е наполовина на Ампег.

 

 

sw1tched, Sans Amp Bass Driver DI върши чудна работа, но като се сетя каква е мониторната система в повечето клубове нищо не може да се сравни с усилвател+колона :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

има възможности и комбинации хиляди, аз затова питам. Крайното стъпало е транзистор ама за записи ще ползвам лампово стъпало.

 

Еми кво да правиш ... ще го мъдря па като ми писне да мъдря ще действам.

 

А за Peavey-то някой нещо да каже ?!??! Има много добри характеристики, цената е супер и е попедител в тест на списанието Bass Player USA (ама не знам кой брой и кои са били съперниците)

 

Поздрави

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се връзвай на такива класации. Не съм слушал въпросния бокс, но без да чуя комбинацията не бих взел нищо, даже Ампега от същата серия ;)

Отдели време и слушай. Тъкмо могат да излязат и нови кандидати :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

набарах една много добра оферта на 18 инчов бокс ползван само няколко месеца на ампег ... кофтито е че нямам и оредстава как звучи един 18" бокса а е много далече и не мога да отида да го видя/чуя на място.

 

заслужава ли си ... или да досъбера кинти и да си взема един 4х10 както по принцип съм решил. Лично съм свирил/слушал различни 1х15" мама 1х18" не съм.

 

съвет да ви се намира ?!?!?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

знам аз ... SVT 410 HLF е най-маняшкия бокс който някога съм чувал - дори храчи по-яки ниски от 2х15" бокс ... ама мноо ми се видят кинтите мамка му и прасе, пък и кютук голям ...

 

ми ще стискъм зъби и ще събирам - тоя път съм решил да не правя компромиси !

 

мерси пак на всичи

 

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.