Jump to content
Българският форум за музиканти

Buzz Feiten - системата, която кара китарите да свирят вярно


Recommended Posts

Искам да си направя нът, подобен на тези Buzz Feiten, но не съм запознат с принципа и идеята на тези нътове.

 

Някой правил ли е такъв?

Какъв е принципът на този вид нътове и какво трябва да се има педвид когато човек тръгне да си прави сам?

Някакви схеми на такъв нът?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж - на пианото ниските тонове долу са с 30-на цента по-ниски, а най-високите постепенно стават до около 30 цента по-високи от тоновете в 1-ва октава.

 

При китарата често първите позиции са по-високи с по няколко цента от тоновета, които би трябвало да бъдат, и се получава обратния ефект - често първите 2-3 позиции са по-високи с 3-4 цента, постепенно се доближават до 0 цента на 12-то прагче, и във високите позиции постепенно стават по-ниски, от нормалното. За да се компенсира това, ако при настроено 12-то прагче точно, първите позиции са високи, то трябва нъта на тая струна да се премести по-на към 1-во прагче. Ако пък първите позиции са по-ниски, то нъта на тази струна трябва да е по-към главата.

 

Това е основния принцип..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Все още ми е малко неясно, но почвам постепенно да си избистрям нещата в главата.

С други думи, Buzz Feiten е нещо като настройваем бридж - скъсява и удължава струната, но откъм хедстока. Това не крие ли опастност от прекалено скъсяване или удължаване на струната и съответно - нейното фалшивеене по всичките позиции?

 

А как е най-удачно да се направи това нещо в домашни условия?

Да се експериментира с много нътове с различна позиция на струните докато открием кой е най-подходящ или да се направи нещо като втори бридж горе при нъта, от който да връткаме и да скъсяваме (съответно удължаваме) струните?

Как е при оригинлните Buzz Feiten?

Редактирано от the_gorer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

В общи линии такива джаджи целят да компенсират покачването на тона, което се получава естествено от огъването на струната при натискането и на дадено прагче. Това покачване е по-голямо на първите позиции(виж колко повече сила се изисква за да натиснеш на 1-во прагчем в сравнение с 16-то). Също така това колко ще се вдигне тона, зависи от масата на струната, и от опъна и(виж колко по-лесно можеш да направиш фалшив тон, на китара с 9-ки струни, настроена в до, отколкото на същата, настроена в ми, понеже в до струните са по-отпуснати), и е индивидуално за всяка струна, настроена във всеки тон. Демек като правиш нът, го правиш за еди-какви си струни, настроени в еди-каква си тоналност.

 

Най-лесния начин е да си изработиш нът, който застъпрва около 1.5-2мм фингърборда(малко кофти е да се улучи подходящият радиус. Добре е да го направиш така, че да може да се маха лесно (с винтове примерно).

 

Трябва да направиш канали за струните, така, че да са на разумна височина(но каналите да са еднакво дълбоки по цялата дължина, са да не слязат много надолу след взимане на колкото трябва от нъта за съответната струна).

Настройваш китарата, нагласяш интонациите, и пробваш как е на 1-во прагче с тунер. Ако е по-ниско(в началото най-вероятно всички ще са така), пилиш за съответната струна нъта накъм главата малко ->пробваш пак, пренастройваш интонацията на 12-то прагче да е точна. Така докато не получиш около 0% отклонение на 1-вите прагчета при настроена интонация(тогава трябва на всяко прагче вече почти да няма никакво отклонение от тунера). При бъз фейтън хавата е на същия принцип, само, че там приемат, че трябва да има някакви, споерд тях оптимални отклонения. Даже из нета се въртеше карта на грифа някъде с отклоненията за всяка струна в отделните зони. Earvana пак е на същия принцип. И ако смениш дебелината на струните цялата работа отива на кино - >трябва да имаш друг нът за друга дебелина струни.

 

Което ясно подсказва, че и без никакъв специален нът, може китарата да звучи вярно на акорди със струни 10-ки, ама никаква да я няма например с 11-ки... Или пък с едни и същи струни може да е вярна в ми, ама да не е в ре.

 

Изобщо това е за перфекционисти, които знаят точно какво и как ще свирят, и искат верен инструмент.

 

Преди да се захванеш, виж с тунера дали позициите по грифа са точни - ако почнеш с еднакъв натиск от 1-во прагче да проверяваш дали са точни тоновета, и да кажем имаш отклонение +2% на 1-во прагче, +1.5% на 2-ро, 1% на 3-то........0% на 12-то(при нагласена интонация), значи всичко е ок.

 

Ама ако има прагчета, които хич не се вписват в общата картина на плавно движение в точността на тона(особено сред първите 7-8, където се свирят най-често акорди), няма много голям смисъл от цялата хава, освен ако нямаш някакви ушевадни неверности, които искаш да коригираш.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще пробваме да видим кво ще стане.

Честно казано, това ми се струва голяма играчка, но щом си заслужава - ще се кълча докато го направя, защото съм дребнав и дори да не чувам отклоненията с нормален нът, ме дразни фактът, че са там.

А аз на всичкото отгоре ги чувам. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

с такъв нът направих безобразно фалшива китара орфей "зебра" съвсем вярна - направих го от алуминии доста голям и пилих под всяка струна докато стане вярна. Който се е сбллъсквал със тези "китари" знае какво имам в предвид като казвам безобразно фалшива <_<

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

с такъв нът направих безобразно фалшива китара орфей "зебра" съвсем вярна - направих го от алуминии доста голям и пилих под всяка струна докато стане вярна. Който се е сбллъсквал със тези "китари" знае какво имам в предвид като казвам безобразно фалшива :)

Дай някоя снимчица на тоя нът, да видим за кво иде реч.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей такова някво... :) От тази гледна точка не се вижда, но нъта се е...хм...надвесил (защото е Г-образен) над фингърборда, не е така вкопан.

 

64nut.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, иа з така си го представях, но мен по-скоро ме интересуваше да видя снимка на домашният вариант на колегата Overdrive.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей такова някво... ;) От тази гледна точка не се вижда, но нъта се е...хм...надвесил (защото е Г-образен) над фингърборда, не е така вкопан.

 

64nut.jpg

 

 

Гледайки тази снимка със сигурност мога да кажа, че тя не се отнася до системата за интониране Buzz Feiten! Това по скоро ми прилича на Compensated Tuning Sistem!

 

Между тях има значителни разлики, при все, че целят едно и също нещо!

 

Поздрави,

 

Летър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А какви са различията между двете?

Ако принципът е скъсяване и удължаване на струна, то си мисля, че и самите разлики няма как да са "значителни". Или греша?

 

Моля, някой да покаже НЕГОВИЯ домашно направен вариант. ЕвентОално с tips & tricks как да си го направим най-лесно ф нас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Moя е грозничък, защото съм долепял парчета пластмаса от нът, за самия нът.

Така е най-лесно.

Другия вариант е да си намериш блокче от здрава пластмаса, или кост, и да си издялкаш джаджка, като я направиш да стъпва върху фингърборда. Самия принцип ли още не ти е ясен?

 

А това на снимката, мисля, че е ЕarVana.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципът на действие на този вид нътове ми се изясни.

Имам и два-три вида естествена кост, от които мога да направя такъв нът.

Интересува ме по-скоро изработката и принципът на тестването (или по-скоро "налучкването) докато си докараш нъта до необходимата дължина/късина.

Демек - как да добавям материал, ако се наложи? С лепене на парченца с каноколит ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най - добре, започни от доста застъпил фингъборда нът, и отнемай по малко за всяка струна.

 

Какво искаш - бъз фейтън тип интонации, или просто 0% отклонение на всички позиции, за равна темперовка на китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Сега гледах рекламно клипче на EarVana. Май такова сакам.

Не разбрах кква е разликата, ама бъза цакал китарата, щото трябвало да се дълбае грифа, а с това - не.

То я правело и по-точна ужким. Де да знам, убедиха ме, че EarVana е по-добрто от двете, макар, че не разбрах точно каква е разликата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.