Jump to content
Българският форум за музиканти

Ъгъл на главата


Recommended Posts

Здравейте,

 

в скоро време ще започне работата по новата ми проект-китара, която ще е махагонова, с кленов топ, махагонов или орехов гриф, мензура 635мм, и най-вероятно wilkinson тремоло. Смятам да я снабдя със заключващи ключове и roller nut, така че, да няма големи проблеми с разстройването.

 

Въпросът, който ме вълнува от доста време е какъв е оптималният компромисен ъгъл на главата, така че да няма нужда от водачи за струните, да има по-лесен бендинг на струните, и да не се изгъва твърде много струната, и да не се пречупва при нъта при използване на тремолото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

17° измерено от равнината на fingerboard-а. Ibanez и Gibson, примерно, са с такъв ъгъл. Според мен разликата в дължината на мензурата няма да има значение, въпреки, че Gibson са с доста по-къса мензура от тази, която ти предлагаш (635 мм), но пък Ibanez и Gibson също са с различни мензури. А също така и баритон китарата на Mike Mushok, която е с 28" мензура, също е със 17° ъгъл.

 

Другото което е - не забравяй, че колко лесно се правят бендовете зависи повече от радиуса на грифа, не толкова от ъгъла на главата на китарата. Все пак на китари без глава (от онези, които се настройват зад bridge-а) също могат да се правят бендове и то не лоши. Колкото по-плосък (с по-голям радиус) е грифа, толкова по-лесни бендове.

 

За пречупването на струните при нъта - това не би трябвало да те притеснява, особено и като си с rollernut. А и като се замислиш всички струни се пречупват при нъта постоянно при бендове поне толкова, колкото са си пречупени и на 17° глава след nut-а, така че проблема е никакъв.

 

Хайде успех с китарката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за да сме то4ни,ьгьла го дават 13-15 гр.и при фабри4ните гибсьни варира,затова хората показват и отклонението вьв техни4еските 4ертежи.1гр.няма да промени саунда 4ак 4е да .....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.