Jump to content
Българският форум за музиканти

The Buzz Feiten Tuning System


chacho

Recommended Posts

доста интересно, поне според мен. чудно ми е дали някой от хората дето се занимават с дялане на китари в тоя форум са чували за това и дали могат да го приложат на практика

 

на който не му се гледа сайта, на кратко:

местят nut-а малко по напред, за да се намали ефекта на така нареченото end tension ("... струните на китарата упражняват по-голямо напрежение в точката на допир при nut-а, отколкото по нагоре по грифа. този феномен наречен 'end tension' кара струните да издават по висок тон близо до nut-а, обикновено при първите 3 прагчета.") и след това ти настройват и интонират китарата по някаква специална формула (която я имало например в някой тунери на корг) и в резултат на цялата операция, китарата ти ставала супер вярна и ти ставаш the best and we all live happily ever after и т.н. не съм много наясно с нещата, но на сайта пише, че понеже при китарата всяка струна се интонира по отделно (за разлика от пианото например) в крайна сметка не можеш да я нагласиш така че всичко да ти е настроено на всеки акорд и на всяка позиция по грифа. с тази, според steve vai, най-велика иновация в китарните технологий, това ставало възможно. много хубаво :godbless:

 

p.s.: става и за басисти, макар да не виждам смисъла :headbang:

Редактирано от chacho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

нищо не разбрах. къде го местят тоя нът, кво го правят, кво става после кви 3 прагчета..... :godbless: ако разбирах добре английски океи ама ми се губят половината думи :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип нема проблем да се инсталира, въпроса е че формулата за компенсацията е собственост на Бъзи "Да Ман". Т.е. вероятно трябва да се плати нешо. Освен това ти трябва и тунер, който "поддържа" тази система. Освен това ако имаш втора китара или въобще допълнителни китари в групата или записите е добре всички да са с тази система, защото иначе се получават неприятни разминавания в интонацията.

НО веднъж кат дръннеш на такава свирка разбираш, че ре мажор на китара звучи доста различно от досегашните ти представи за ре мажор и въобще е много гот интонацията навсякъде по грифа и за всички акорди да е перфектна:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.