chacho Публикувано Март 29, 2005 Публикувано Март 29, 2005 (Редактирано) доста интересно, поне според мен. чудно ми е дали някой от хората дето се занимават с дялане на китари в тоя форум са чували за това и дали могат да го приложат на практика на който не му се гледа сайта, на кратко: местят nut-а малко по напред, за да се намали ефекта на така нареченото end tension ("... струните на китарата упражняват по-голямо напрежение в точката на допир при nut-а, отколкото по нагоре по грифа. този феномен наречен 'end tension' кара струните да издават по висок тон близо до nut-а, обикновено при първите 3 прагчета.") и след това ти настройват и интонират китарата по някаква специална формула (която я имало например в някой тунери на корг) и в резултат на цялата операция, китарата ти ставала супер вярна и ти ставаш the best and we all live happily ever after и т.н. не съм много наясно с нещата, но на сайта пише, че понеже при китарата всяка струна се интонира по отделно (за разлика от пианото например) в крайна сметка не можеш да я нагласиш така че всичко да ти е настроено на всеки акорд и на всяка позиция по грифа. с тази, според steve vai, най-велика иновация в китарните технологий, това ставало възможно. много хубаво p.s.: става и за басисти, макар да не виждам смисъла Редактирано Март 29, 2005 от chacho Цитирай
stratocaster Отговорено Март 29, 2005 Отговорено Март 29, 2005 нищо не разбрах. къде го местят тоя нът, кво го правят, кво става после кви 3 прагчета..... ако разбирах добре английски океи ама ми се губят половината думи Цитирай
synchu Отговорено Март 30, 2005 Отговорено Март 30, 2005 По принцип нема проблем да се инсталира, въпроса е че формулата за компенсацията е собственост на Бъзи "Да Ман". Т.е. вероятно трябва да се плати нешо. Освен това ти трябва и тунер, който "поддържа" тази система. Освен това ако имаш втора китара или въобще допълнителни китари в групата или записите е добре всички да са с тази система, защото иначе се получават неприятни разминавания в интонацията. НО веднъж кат дръннеш на такава свирка разбираш, че ре мажор на китара звучи доста различно от досегашните ти представи за ре мажор и въобще е много гот интонацията навсякъде по грифа и за всички акорди да е перфектна Цитирай
Recommended Posts