Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Горере, по отношение на кората за яйца- зависи колко я натисне6 и как. Ако тялото буде долепено до фурнира и както каза колегата RichieSambora да го притисне6 да стане като сандви4, само 4е и от другата страна пак с такпа или няколко труп4ета, за да не нараниш тялото, про достату4на сила на натиск няма куде да отиде вуздуха , освен атмосферата. Въпроса е дали тялото ти ще издържи на натиска. Дядката е лепял фурнир върху дърво и е правел картини от това , но идея нямам как го е правел. И не говоря само за малки пар4ета, а й за големи. Сигурно има някакъв чалъм. Но истината е някъде в натиска и притискането на материйте една в друга. И не знам дали не е ставало залепянето постепенно, защото доколкото помня фурнира е вълнообразен. Надявам се да се намери някой , който е правил това и има знае как става, да може да помогне в случая.

Поздрави!!!

• Отговори 550
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Здрасти! Мисля, че писах на Горер, ако не се лъжа, как се лепи фурнир, в една негова тема точно за това. Понеже е доста мъчително да се пишат по няколко пъти едни и същи сложни инструкции, моля потърси темата. Иначе ти стискам палци и желая успех! Рудолф.

Отговорено (Редактирано)
Здрасти! Мисля, че писах на Горер, ако не се лъжа, как се лепи фурнир, в една негова тема точно за това. Понеже е доста мъчително да се пишат по няколко пъти едни и същи сложни инструкции, моля потърси темата. Иначе ти стискам палци и желая успех! Рудолф.

Да, прочетох поста в другата тема с интерес. И не съм забравил писаното в него в никакъв случай.

Но съм неуверен относно изправянето на неравностите с дървено трупче.

Ще послушам съвета и преди лепенето върху тялото ще тренирам върху по-малка площ.

За съжаление, не мога да си позволя лукса да правя тестове върху непотребни парчетии дърво, понеже фурнирът е много ценен за мен (My Precious! <_<) и не искам да хабя дори и малки количества от него. Ето защо, експериментът ще бъде направен директно върху главата на грифа, защото тя също ще бъде с топ от птичи явор.

И сега един въпрос:

С бавносъхнещо или с бързосъхнещо PVA лепило да лепя фурнира? (за нещастие нямам туткал)

Бавносъхнещото ще ми даде възможност да отреагирам в случай на гафове (разместване, недобро напасване и прочее), докато бързосъхнещото ще ме предпази от евентуално "просмукване" на въздух под фурнира преди слагането на стягите, понеже ще запечата всичко мигновено.

Редактирано от the_gorer
Отговорено

Хмм бързосъхнещо ще рече 3-5-10мин, тъй че няма да е чак мигновено, но ти си го знаеш ;) От друга страна, защо не си купиш туткал? Би трябвало да го има по магазините и не е някаква чак толкова дефицитна стока, а ще да де вероятно много по-добър резултат :thumbs_up:

Колко е дебел тоя фурнир? Все не можем да се сварим да говорим в ICQ тия дни...

Поздрави,

Влад

Отговорено

Горер, за фурнироване на такава малка повърхност можеш да използваш и бързосъхнещо ПВА лепило. Някъде писах за лепилата, за отворено и затворено време и т.н. - сигурно си наясно. Дървеното трупче /може и пластмаса, кост и др./ се използва, за да се притисне, притрие фурнира, докато се залепи равно и гладко. То е като една малка, излъскана дървена ютийка със заоблени крайчета. При интарзията се използва дървен чук, чийто остър край е разширен и заоблен и с него се притрива фурнира. Разбира се, че се действа внимателно. Разбирам, че ще използваш тънък фурнир /под 1 мм/, затова действай така: НАМАЖИ ОСНОВАТА /главата/ равно и гладко. Оставяш лепилото да позъсъхне леко/ да не мокрее/ и леко да залепва за пръста, но да не го цапа. Тогава поставяш фурнира, изпъваш го по контура и почваш да го гладиш, докато залепне. Майсторите чрез търкане загряват фурнира и лепилото леко се размеква и залепва още по-добре. Ами да, това си е работа за майстори. Когато фурнира се е лепнал равно и хубаво го стягаш както вече писах. Толкова за лепенето на фурнир с ПВА лепила. В крайна сметка щом си свикнал с тях лепи си, внимавай да не цапаш лицевата повърхност и щом фурнира е тънък не го мажи с лепило, а мажи само основата. Отново те моля първо да опиташ с какъв да е фурнир върху някаква основа първо как стават нещата.

Отговорено

Благодаря, ще направя всичко както ме посъветва - предварително ще оттренирам всяко действие и особено разположението на стягите.

Междудругото, ще лепя всяка половина отделно.

Четох за някакъв метод а фурироване с PVA лепило - двете повърхности се намазват и лепилото се изравнява с шпакла. Намазаните повърхности се оставят да изсъхнат и когато лепилото е втъврдило, фурнирът се слага върху основата и отгоре се минава с гореща ютия за гладене.

Оказва се, че това е метод, който някои ползват успешно, но болшинството хора го избягват.

Четох също и че е възможно фурнир да се отлепи и да направи бабуни при байцването - водата нещо цакала работата на PVA лепилото.

Отговорено
Четох също и че е възможно фурнир да се отлепи и да направи бабуни при байцването - водата нещо цакала работата на PVA лепилото.

На мен лично това ми звучи твърде невероятно...

Отговорено

А на мен ми звучи доста логично, тъй като PVA лепилата са водноразтворими.

Явно някои се цакат от водата дори след като полимеризират. Поне така твърдят патили.

Отговорено

Ми виж предната страница със снимката на V-то с черния флейм - явно го кефи :thumbs_up:

Ми хубаво, човек (не съм наясно с принципа на втвърдяване на ПВА лепилата, но да кажем, че воистина е просто полимеризиране, в което честно казано има логика) дори и след полимеризацията не виждам как може водата да разтвори отново лепилото... Може би си зависи от лепилото и става само при някои лепила, но знам, че примерно ПВА лепилата на хенкел и на оргахим (Ц200 форевър!) са доста яки, независимо дали ги мокриш или не - и това го изпробвам откакто почнах да се занимавам с дърворезба (повече от 10 години). Освен това ти нали търсиш байц на спиртна основа? Защо се притесняваш, че спирта ще взаимодейства по някакъв начин с лепилото?

И все пак май ако не америш спиртен байц ще лепиш с туткал - така го виждам аз :lol:

Поздрави,

Влад

Отговорено

^ Именно заради опасността от разлепяне търся спиртен байц. Дали ще намеря е нещо съвсем различно.

А самото разлепяне на фурнира при байцване може да се дължи на куп неща и не само на въздействието на влагата върху лепилото - може, например, да е поради на факта, че фурнирът се разширява рязко и драстично при намокряне и се откъртва от основата си.

Сега по същество: направих някои проби върху малко парче от фурнира и нещо не ми излзиа "флейма" след байцване. Демек - всички готини ефекти изчезват безвъзвратно., защото черният байц прави фурнира... черен!

И след това вече нема никъфф флейм, а просто едно черно парче дърво. Разбира се, аз направих всичко по указанията и пришкурих високите точки - това, според упътването от ПГ щяло да върне изчезналите ефекти, ама чувай хуйо - нема такова нещо. Получава се още по-зле след пришкурването - става некфа мазанка от светли и тъмни петна, а "флейм" все така не се вижда.

Писах ина човекът, който прави онази китара с байцвания черен кленов топ, но не ми отговори.

Някой да даде акъл как точно се прави това байцване в черно, без да се загубят ефектите на клена.

Нека пишат само хора, които знаят и нека да си спестим предположенията.

Отговорено

Спред мен ти е много силен байца. Може би ако го разредиш, ще стане това което искаш. Плюс това спиртния байц май покрива доста по-силно.

Отговорено

Сега пробвах с разреден байц - даже го разредих със спирт, а не с вода - ужким д асъхне по-бързо.

Получи се ей тази пълна трагедия (явно не правя нещо правилно):

s5002687ra3.jpg

А това пък се просмука мигновено до задната част на фурнира - не само влагата, но и самият пигмент изби отзад:

s5002684ej4.jpg

Отговорено

Получи се ей тази пълна трагедия (явно не правя нещо правилно):

мене ме кефи как става! не е като онзи пост на предната страница,но не е ясно какъв е фурнира който използва пича.явно не е от същия материал който ти ползваш и (не знам де) не е и толкова тънък.помоли Диката да даде съвет :rolleyes: