Jump to content
Българският форум за музиканти

Учене на втори инструмент; Инструмент под наем??


Recommended Posts

Здравейте!  
Току що се регистрирам в този сайт, защото имам нужда от съвет.

Занимавам се с музика от както се помня- уча в НМУ, свиря на пиано и пея от доста години, за мааалко свирех на китара, понеже бях нужна, вече не се занимавам, защото има кой- китарата определено не ми доставяше много удоволствие. Та, въпросът, който ме мъчи е- Реших да се науча да свиря на втори инструмент и се колебая между виола и виолончело. По принцип клоня повече към виолончело, защото съм се пробвала и на двата инструмента и сякаш на виолончелото ми идваше доста по-натурално, удобно и лесно да издам нормален звук, за разлика от виолата ?.  Много шегички съм чувала за виолата и до колкото знам на нея доста по-лесно се свири, но не разбирам защо, не знам дали е истина и не знам дали челото ще ме затрудни повече от виолата??? Почти на 18 съм и е доста късно да се захващам с това, но имам огромно желание и то не от скоро, а и не бързам за никъде, нито искам да се състезавам с някого.

Имам и още един въпрос- преди да закупя мой собствен инструмент би било най-добре да взема под наем.  Предпочитам да плащам наем за нормално звучащ инструмент, от колкото да използвам евтин и скърцащ инструмент, докато стигна до там, че да си струва да дам повече пари за по-добър. А и трябва да видя дали въобще ще ме бива.  Помня, че в НМУ даваха инструменти под наем, ноо вече май не се случва. Да можете да ми помогнете с това? Благодаря предварително ♡

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Здрасти,

Не мога да ти помогна с инструмент под наем, но мога да споделя своя опит. Свиря на китара като хоби от 10 години и от около 5 месеца започнах да уча виола като втори инструмент. Също се колебаех между виола и виолончело, и в крайна сметка избрах виолата. Та, искам да ти кажа, че въпреки шегичките за виолисти, виолата изобщо не е лесна, ами си е даже по-трудна, както от цигулката, така и от виолончелото :). Спрямо виолончелото е по-трудна заради това, че свириш в много по-неестествена позиция на тялото. Спрямо цигулката разликата е по-малка, но по-големите размери я правят също по-трудна за свирене - изисква по-голямо разстягане на пръстите на лявата ръка, по-силен натиск и по-добър контрол с лъка, заради по-дебелите струни. Така че, ако трудността ти е единственият критерий, по-добре избери виолончелото. :) От друга страна, виолата има практически предимства, като например, че е много по-малка и лесна за носене (а ще трябва да я носиш, като ходиш на уроци), по-евтина (т.е. за едни и същи пари получаваш по-качествен инструмент, ако си купиш виола, а не виолончело). Освен това е по-близка до цигулката, т.е. ако искаш в бъдеще да свириш и на цигулка, ще ти е лесно, защото голяма част от техниката се пренася между двата инструмента. Друго предимство е, че разположението на нотите е много по-интуитивно, също както и при цигулката - като вървиш нагоре по гамата винаги вървят така 1-ви, 2-ри, 3-ти, 4-ти, 1-ви, 2-ри, 3-ти, 4-ти пръст и т.н. Това прави по-лесно свиренето по слух, например, както и импровизацията. Това, между другото, е предимство, което има и пред китарата. :) Нещо като недостатък е, че нотите за виола се пишат на рядко използван ключ "до" - алтов. Малко инструменти го ползват:

https://en.wikipedia.org/wiki/Clef#Alto_clef

Обаче тук казвам "нещо като", защото специално виолончелото изисква да научиш 3 ключа, така че не се знае кое е по-малкото зло. :) Впрочем, професионалните виолисти също четат 2 ключа - алтов "до" и стандартния "сол", като могат да се сменят и по средата на пиесата, но това пак е по-малко работа от това да научиш 3, които също могат да се сменят по средата на пиесата :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.