Verisumaz Публикувано Април 8, 2020 Публикувано Април 8, 2020 Здравейте! Току що се регистрирам в този сайт, защото имам нужда от съвет. Занимавам се с музика от както се помня- уча в НМУ, свиря на пиано и пея от доста години, за мааалко свирех на китара, понеже бях нужна, вече не се занимавам, защото има кой- китарата определено не ми доставяше много удоволствие. Та, въпросът, който ме мъчи е- Реших да се науча да свиря на втори инструмент и се колебая между виола и виолончело. По принцип клоня повече към виолончело, защото съм се пробвала и на двата инструмента и сякаш на виолончелото ми идваше доста по-натурално, удобно и лесно да издам нормален звук, за разлика от виолата ?. Много шегички съм чувала за виолата и до колкото знам на нея доста по-лесно се свири, но не разбирам защо, не знам дали е истина и не знам дали челото ще ме затрудни повече от виолата??? Почти на 18 съм и е доста късно да се захващам с това, но имам огромно желание и то не от скоро, а и не бързам за никъде, нито искам да се състезавам с някого. Имам и още един въпрос- преди да закупя мой собствен инструмент би било най-добре да взема под наем. Предпочитам да плащам наем за нормално звучащ инструмент, от колкото да използвам евтин и скърцащ инструмент, докато стигна до там, че да си струва да дам повече пари за по-добър. А и трябва да видя дали въобще ще ме бива. Помня, че в НМУ даваха инструменти под наем, ноо вече май не се случва. Да можете да ми помогнете с това? Благодаря предварително ♡ Цитирай
nickysn Отговорено Май 1, 2020 Отговорено Май 1, 2020 Здрасти, Не мога да ти помогна с инструмент под наем, но мога да споделя своя опит. Свиря на китара като хоби от 10 години и от около 5 месеца започнах да уча виола като втори инструмент. Също се колебаех между виола и виолончело, и в крайна сметка избрах виолата. Та, искам да ти кажа, че въпреки шегичките за виолисти, виолата изобщо не е лесна, ами си е даже по-трудна, както от цигулката, така и от виолончелото . Спрямо виолончелото е по-трудна заради това, че свириш в много по-неестествена позиция на тялото. Спрямо цигулката разликата е по-малка, но по-големите размери я правят също по-трудна за свирене - изисква по-голямо разстягане на пръстите на лявата ръка, по-силен натиск и по-добър контрол с лъка, заради по-дебелите струни. Така че, ако трудността ти е единственият критерий, по-добре избери виолончелото. От друга страна, виолата има практически предимства, като например, че е много по-малка и лесна за носене (а ще трябва да я носиш, като ходиш на уроци), по-евтина (т.е. за едни и същи пари получаваш по-качествен инструмент, ако си купиш виола, а не виолончело). Освен това е по-близка до цигулката, т.е. ако искаш в бъдеще да свириш и на цигулка, ще ти е лесно, защото голяма част от техниката се пренася между двата инструмента. Друго предимство е, че разположението на нотите е много по-интуитивно, също както и при цигулката - като вървиш нагоре по гамата винаги вървят така 1-ви, 2-ри, 3-ти, 4-ти, 1-ви, 2-ри, 3-ти, 4-ти пръст и т.н. Това прави по-лесно свиренето по слух, например, както и импровизацията. Това, между другото, е предимство, което има и пред китарата. Нещо като недостатък е, че нотите за виола се пишат на рядко използван ключ "до" - алтов. Малко инструменти го ползват: https://en.wikipedia.org/wiki/Clef#Alto_clef Обаче тук казвам "нещо като", защото специално виолончелото изисква да научиш 3 ключа, така че не се знае кое е по-малкото зло. Впрочем, професионалните виолисти също четат 2 ключа - алтов "до" и стандартния "сол", като могат да се сменят и по средата на пиесата, но това пак е по-малко работа от това да научиш 3, които също могат да се сменят по средата на пиесата Цитирай
Recommended Posts