Jump to content
Българският форум за музиканти

Ъпгрейд на кофти ел.китара


Otveqn

Recommended Posts

Привет на всички. Имам два въпроса, които може и да са тъпи, ама аз не разбирам много от ел китари, тъй че ще ме извините :)

Китарата ми е Factor New Line, модел стратокастър. Първо (доста невъзможно ми се струва) искам да питам дали е възможно да се смени бридж адаптера със хъмбъкър. Отварял съм я, и за хъмбъкър няма място,но... с повече въображение и малко дърводелска работа кой знае.. :)

Другата дебилна идея ми е да се разделят трите адаптера на два суича - един с 3 позиции който да избира между бридж и нек адаптерите, и един с две позиции който само да прибавя и изважда средния адаптер от комбинацията на другия суич.

Предварително да изясня, че нямам пари за нова китара, така че си спестете съветите от сорта на "по-добре си купи нова китара, недей да се занимаваш с идиотщини".

Благодаря предварително за времето, което сте отделили за да прочетете тази тема, всякакъв коментар ще ми бъде полезен.

Всичко най :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е това ли е зора? ако китарата е с пикгард дълбай смело и да не ти пука

не виждам нищо сложно да хванеш едно длето и да махнеш малко дърво

а след това да изрежеш дупка в пикгарда

аз навремето го правех върху един скуаер, ама тогава нямаше интернет и форум да питам как става

а за ключа - не виждам смисъл, обясни каква ти е целта с прибаването и изваждането на средния адаптер :)

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами разделянето е с идея за по-разнообразен звук. А пък и не ми харесват тези суичове с 5 позиции, трудно нацелвам точно тази, която искам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми как да ти кажа, китарката, дето я показвам по-долу беше с три единични. Сега е не с един, ами с ДВА двойни и един единичен адаптер :) И аз се захванах и дълбах и рязах. Купих си нов pickguard - предишния беше стандартен бял с дупки за три единични, а сега е този, който виждаш, но той пък беше с дупка само за neck двоен, та и неговата дупка трябваше да разширявам (ма как звучи само :hysterical: ), но сега резултатът е повече от задоволителен, идеален дори :) А тия двата humbucker-а ги взех евтино, не помня вече колко, но са си заводски парафинирани и с хубав звук.

 

dscf41361js.th.jpg dscf41218iq.th.jpg dscf41244nf.th.jpg

 

Ето и едно записче със съответната ктиара:

 

Цък

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Окей, значи тва с хъмбъкара ми е ясно - дълбадая в дървото, пиля гарда, слагам хъмбъкара и запоявам. Ами тва със втори суич :hysterical: ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж,пич,не е по-добре според теб да вземеш по едно ЦК ключе и да ги вържеш съответно на бридж,мидъл и нек адаптерите?Така ще можеш да правиш всякакви комбинации.Схемата на включване и изключване на адаптерите на едната ми китара е по този начин.Но предупреждавам че не е много удобна при живо свирене.Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За комбинации между адаптерите има и друг вариант. Запазваш си стандартния 5-позиционен превключвател, но си сменяш един или два от потенциометрите с push-pull pots. чрез тях можеш да правиш разделяне на humbucker-и, включване и изключване на връзки между адаптерите и т.н. (в зависимост как се върже). За тази цел обаче трябва да си намериш някой, който СЕРИОЗНО разбира от схеми на свързване, щото иначе можеш да се окажеш с много изненадващи (и то не приятно) резултати при някои комбинации.

 

Иначе е много яко. На мен ми го направиха например с издърпан потенциометър да получавам сплитване на бридж и нек адаптерите и преки комбинации между бридж и нек, с което вадя много интересни а-ла-Лес Пол бленди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, до тук добре. Какво да правя със трите потенциометъра? И трите са Б500К ома (два тона и един волюм), трябва ли да се допитвам до разбиращи хора или мога да вържа на това което е в момента още един хъмбъкар, който да връзвам паралелно с другите 3 сингъл адаптера?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе директно на мястото на стари бридж сингъл сложи жиците на хъмбъкера и си готов, между другото 5позиционния ключ е може би най удобния като свикнеш, особено ако е оригинален и можеш само с малкия пръст за 0,05сек да смениш от нек на бридж :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама аз не искам да махам нито един от старите 3 сингъла, искам само да добавя един хъмбъкар с отделен суич за включване и изключване. Ако направя така ще трябва ли да сменям потенциометрите с други с различно съпротивление?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама аз не искам да махам нито един от старите 3 сингъла, искам само да добавя един хъмбъкар с отделен суич за включване и изключване.

e как пък ще стане това ?????

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами относно разположението и мястото - нек адаптера отива между средния и бридж адаптера, а на негово място се слага хъмбъкара :-P (предупредих ви, че идеята е дебилна :curse: )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.