emosms Публикувано Март 14, 2019 Публикувано Март 14, 2019 Здравейте, купих си един китайски бас. Доста симпатичен и ме кефи в общи линии. Но има постоянен фонов шум от активната електроника. Нещо като вятър духащ в микрофон, от време навреме по-силни пропуквания. Това при всякакви положения на потенциометрите. Не е обичайния hiss, който също се появява в крайно положение на високите. Батерията е ок. Гледал съм демота на такива електроники от ибей, и си работят нормално, без такъв фонов шум. Какъв може да е проблема? Мърдах проводниците за студени спойки. Някой кофти потенциометър? Кофти електролитен кондензатор? Електрониката е запечатана и по елементите не може да се прави нищо. - https://imgur.com/GNkkXSL - https://imgur.com/SalXsnV Цитирай
jorog Отговорено Март 14, 2019 Отговорено Март 14, 2019 Провери си кабела при жаковете дали нещо не е наред.Гнездата на баса също.При не добър контакт между жак/гнездо може да се получат такива артефакти.Също е добре да пръснеш потенциометрите със контакт спрей и да ги въртиш във крайни положения. Цитирай
emosms Отговорено Март 15, 2019 Автор Отговорено Март 15, 2019 (Редактирано) Ето това тр. да е електрониката, ако именцето на лепенката съответства. На картинката си прилича. Ясно защо има бял шум на високите (+23дб), но той е бял кахър в сравнение с фоновия шум. Писах на търговеца да ми прати резервна за всеки случай. В краен ще си правя мое изпълнение. Даже се чудя как да изкопая за второ гнездо за батерия, да е на 18v, макар че е малко рисково. И не знам има ли толкова смисъл. Не съм пробвал още да байпасна връзката на захранването през жака. Също препоръчаха ми да сложа кондензатор на батерията - ако схемата е прекалено чувствителна към вътрешното и съпротивление (или така го разбирам поне). П.п. В баса баланс и волюм пота са свързани преди електрониката, чисто пасивно. Не излизат от нея, както изглежда на картинката. Редактирано Март 15, 2019 от emosms Цитирай
emosms Отговорено Март 16, 2019 Автор Отговорено Март 16, 2019 (Редактирано) Проблема е прав ток в изхода. Малоумниците спестили един изходящ кондензатор. Добавих такъв и сега става за ползване. Звука и корекциите са супер :). А струните са с хекс кор сърцевина и мога да кажа, че за пръв път се доближих до модерния саунд, дето ме кефи. Ся се чудя как да боря известното количество брум. Баса е с два двойни адаптера, които не би трябвало да имат никакъв брум. От баланса (пасивен), като работи само единия, почти няма брум. В средно положение (двата), е по-силен. Предполагам, че двете намотки в един адаптер не са добре балансирани - евтини сток адаптери. Затова има малко брум. Като работят двата двойни, ефекта се подсилва. Мога да ги измеря, защото от адаптерите излизат по 4 жици. Може и неправилно да са свързани https://imgur.com/a/8alAZrZ Редактирано Март 16, 2019 от emosms Цитирай
Recommended Posts