Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Някой има ли идея как да се направи (хардуерно) стерео от моно китара. Ако някой има схема или е чувал за подобни камиончета или ефекти ще се радвам ако даде информация. Благодаря предварително.

Отговорено
Разгледай схемата на баса на Billy Sheehan - той е стерео.

Били Шиин използва 2 адаптера свързани с 2 кабела които отиват в 2 независими апаратури.

Отговорено

OK мерси за идеята но вероятно ще ми е трудно да я реализирам, така че очаквам други идеи ако имате. Изхождам от софтуерната възможност за стерео симулация, където единият канал си е bypass, а другият изостава със съвсем малко така че да се получи стерео сигнал от моно инструмент.

Отговорено

Еми то всеки по-нов ривърб/дилей/хорус/процесор има стерео изход, бил той на един или два жака.

Отговорено

Нещо такова ли имаш предвид?

j5.jpg

На бос още хорусите от 80те имат два изхода и дилейте им.

Отговорено

О, не знаех за Били-то, че прави така!

В момента моят бас е стерео, т.е. жака му е стерео (по адаптер на канал) и се включва (при записи де) в един стерео канал, а иначе имам едно ключе, с което изключвам стереото и си става човешко положението!

Отговорено (Редактирано)

незнам за колегата ама на мен точно това ми трябва.

моята идея е още от изхода на китарата да се разделя сигнала,не както казва другия колега по-горе:от ревърби,процесори и такива подобни крайни устройства...

някой някаква идея да има къде се намира нещо такова,има ли го по магазините?

а можем ли да се обърнем към <N-AUDIO> ???

Редактирано от rocker_vn
Отговорено

Нито manson stereo box нито boss J5 са решението. Менсон е автоматичен панер ( със определена скорост мести звука ляво-дясно и братно, а боса е просто разклонител.

Какво разбираш под "стерео" и какво в края на краищата искаш? Защото посоченото частно решение със закъснението в единия канал не е стерео в истинския вид.

Изобщо стерео и обемност са различни неща. Стереото има отношение към разположението на източника на звук в пространството. Има различни изкуствени варианти да се постигне "нещо подобно". Едно от тях е това което Ники посочи- два адаптера, в два канала. Така различния темброво звук от тях имитира някаква разлика, която довежда до представа за обемност, а не точкова локализация на източника на звук. Понеже струните са общи и за двата адаптера, няма да има очакваната за стерео режим локализация, а само обемност в звученето.

Друго би било например, ако 6-те (примерно) струни се разпределят от ляво до дясно и така се локализират в пространството. Това с обикновении инструменти не става.

Има и варианти електронно да се мести звука в зависимост от свиренето, тона, атаката или силата. Има педали за крачно преместване (панорама) на звука и дори комбинирани Volume/Swell педали, при които с движение нагоре-надолу се регулира силата на звука, а наляво-надясно се мести звука панорамно. Jeff Beck демонстрираше такова чудо по BBC още края на 60-те години на миналото столетие.

Така че остава въпроса какво точно искаш, за да може да се отговори точно, вместо да се изстрелват неподходящи предположения.

Отговорено

Да, наистина, кажи точно какво имаш предвид. Докато свириш металика, от едната колона да се чува пантера, а от другата - моторхед :thumbs_up: .

Всъщност често правят така - сигнала от китарата се разклонява на две, единия кабел отива в един усилвател, а другия- в друг. После от миксера, пускат единия усилвател в единия канал, а другия - в другия. Например от едната страна бичи Маrshall JCM, а от другата - Mesa Boogie.

Друг трик, който се използва е, от едната страна да се чува дисектния сигнал, а от другата - закъснял. Ако закъснението е малко(под 25-30 мС), се създава ефекта на "абе на знам точно откъде идва китарата", тя се чува по цялаталиния между двете крайни точки(суровия, и закъснелия сигнал). Проблем тогава е, че ако се слуша моно, се получава фазово гасене на някои честоти. При големи закъснения, се създава впечатление, че едната колона е "далече" от другата и т.н....

Има много трикове..

• 1 month later...
Отговорено

на мен ми допада идеята с разклонителя и различни драйв ефекти,еквалайзери или преампове подредени в 2 канала - ляв и десен и след това включени в стерео ривърб,дилей и пак в различни крайни ампове или писти от миксера...

отказах се обаче,много скъпо ми се вижда а и трябва да се направи някакъв футсуич със релета или нещо подобно за да не се налага да ходя на уроци по танци за да мога да включвам и изключвам ефектите синхронно...

хвърлих око на лайн6 и гт8