7thString Публикувано Март 24, 2007 Публикувано Март 24, 2007 От доста време имах едни подозрения и днес реших да проверя дали са верни- след последователно настройване на китарата през zoom 707 II, behringer gmx212, boss tu-2, guitar rig 2 и guitar pro, съвсем очевидно имаше разлика в настройките при всеки тунер, т.е. guitar rig-a считаше настройките от зума като грешни и т.н. При това проверих на няколко пъти дали навсякъде референтната честота е 440хц. Накрая настроих китарата с осцилоскоп(щото май само на него имам доверие) и се оказва, че отново всички тунери дават, макар и минимално(а и не толкова) отклонение. Туй на ко прилича?! Все пак, като заключение от "експеримента" мога да подредя тунерите по точност- guitar rig, guitar pro, behringer gmx212(демек v-tone де), boss tu-2, zoom 707 II. Интересното е, че най-голямата "дупка" е м/у хардуерните и софтуерните тунери- разликата м/у guitar rig i gp не е голяма, както и между gmx, boss, zoom. Аджаба, толко ли е трудно да се направи един тунер като хората... Цитирай
Tomov Отговорено Март 24, 2007 Отговорено Март 24, 2007 Явно въпроса опира до разработки, изпълнение и съответно средства. Не знам... кофти е аз имам КОРГ ГА-30 и Вамп2 и също има разлика между двете. Цитирай
TONY Отговорено Март 24, 2007 Отговорено Март 24, 2007 ами това са тунери дето стават колкото да се настоиш за репетиция профи тунер може да намериш например в TC Electronic G-Major ,G-Forse, G-System rack tuners by Korg Peterson Strobo tuners хубавите неща си имат сьотвената цена защо непрекьснато очаквате от 100 -200 левови играчки професионални функции както един познат казва-повечето наши китаристи искат да дадат 100лева (200 максимум) и да звучат поне като Кьрк Хамет,че и по добре ех да можеше...... а и прьсти да се продаваха- и ставам Цитирай
7thString Отговорено Март 24, 2007 Автор Отговорено Март 24, 2007 (Редактирано) Не се изказвай неподготвен- в крайна сметка най-точно е да настроиш китарата с осцилоскоп- по-точно дори от най-скъпия тунер, който можеш да си представиш. Ама нещо не виждам Кирк Хамет да мъкне на концерти. А дали и "бисерите" в бранша, които си изброил ще са точни? Интересно е ако някой има, да каже впечатления(но свои, а не дочути) Забелязал съм, че имаш много изкривено мислене относно качество- не всичко, което струва ХХХХХХХХ пари е качествено и не всичко което струва Х е боклук Но те разбирам, ти си от хората, за които марката прави продукта Няма лошо Редактирано Март 24, 2007 от 7thString Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Март 24, 2007 Отговорено Март 24, 2007 Осцилоскопът не е уред за подобно сравнение. Грешката на аналоговите осцилоскопи от сериозен клас е >3%, а цифровите с readout имат ограничена разрядност. Ако искаш да си наистина точен, трябва да се използва честотомер с поне 3 разряда след десетичната точка, т.е. за 440 (ла) ти трябват поне 6 цифри. Като се има предвид, че последната цифра винаги е в границата на точността, така ще са сигурни две цифри зад дес.точка. Аналоговите тунери работят на различни принципи, като най-добрите са с PLL синхронизация, за да "захапят" стабилно сигнала на източника. Понеже винаги има някакви допуски (грешки) апаратчетата трябва да се калибрират с нещо поне 1 или 2 класа по-висока точност. Обикновенно в техническите данни се дава допустимата грешка за конкретния тунер. Ако при проверката с еталонен генератор( разбира се кварцов, с температурна стабилизация) се отчете по-голяма грешка от фабрично дефинираната, тунерчето трябва да се калибрира, ако все пак е от качество, позволяващо подобна операция. Иначе се примиряваш с качеството на евтиния тунер. И нещо много важно - работи се винаги с чист сигнал, защото всяка обработка може да вкара такива изменения във формата на сигнала, че грешката да стане огромна. Цитирай
TONY Отговорено Март 24, 2007 Отговорено Март 24, 2007 смешен си- като ми казваш, че се изказвам неподготвен аз явно има един от горните и знам какво говоря когато няма какво да кажеш по -добре замьлчи не те знам -но да ми правиш оценки е глупаво-изпадаш в безтегловност "ти си от хората, за които марката прави продукта" като стигнеш до тая проста истина - тогава ме оценявай Цитирай
7thString Отговорено Март 24, 2007 Автор Отговорено Март 24, 2007 (Редактирано) Хехе, явно ти се заяжда, но мен ме мързи да ти отговарям на глупостите. А нивото ти не го знам, не съм те чувал, може да го целя, може да съм те минал- все ми е тая Parni_Valjak Джаджата, която ползвам има честотомер. Иначе рига е китара-осц. Принципно всяка програмка за аудиообработка би трябвало да даде точен резултат, но както ти казваш- целия преход китара-звукова карта и т.н. е май по-ненадежден. едит: сега прочетох упътването, според него хоризонталната резолюция е 0.001mHz(m=мили) Редактирано Март 24, 2007 от 7thString Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Март 24, 2007 Отговорено Март 24, 2007 Тази резолюция може да е само в един обхват, защото за да измериш 440 Hz с резолюция от 1uHz (0.001mHz) трябва да изпълниш две условия. Първо времето за измерване ще бъде 1 000 000 секунди( 16667минути=277.77часа = 11.574 дена) - сигурно ще остарееш преди да свърши измерването. И второ, цифровата индикация трябва да има следния вид: 440.000 001, т.е. опорния генератор трябва да е атомен стандарт с точност 10е-9...10е-10. Предполагам, че нещо си недогледал в четенето на бумагите. Да не би да не е mHz, a 0.001mS = 1uS? Обикновенно така се дефинират хоризонталните развивки на осцилоскопите. Както и да е, има цяла теория за грешките при измерване на честоти и временни интервали, но това е вън от темата. Цитирай
7thString Отговорено Март 25, 2007 Автор Отговорено Март 25, 2007 (Редактирано) И аз предполагам, че зависи от диапазона, иначе обхвата на брояча е от 5Хц до 1.3ГХц. В "китарния" диапазон ми ги дава с точност хилядни от Хц. Иначе си пише това, което ти казах, може да е печатна грешка. В крайна сметка при еднокомпонентна вълна не би трябвало да има проблем да покаже времето м/у 2 пика. едит: Frequency Range: 5Hz to 25MHzResolution: 10-7ns to 1us (see Note) Accuracy: ± (1 digit + timebase error) Note: The resolution depends upon the measurement time and the input frequency. At least 7 digits are displayed per second of measurement time. Measurement time is selectable to be 0.1, 1, or 10 seconds. Значи явно има печатна грешка в книжката В тоя диапазон е ~1-10нс Редактирано Март 25, 2007 от 7thString Цитирай
Mephistofel Отговорено Март 25, 2007 Отговорено Март 25, 2007 @TONY и @7thString,леко с тона помежду си.Различията в мненията не оправдават личните нападки. Цитирай
Recommended Posts