Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте отново!

Събрал съм пак малко парички и искам да си купя педал за моя Yamaha QS300.

Мисля да е sustain,защото според мен е най-важен ,но си нямам хабер от това какъв трябва да е , колко струва и от къде мога да взема най-евтино...

Предложения и разяснения? :greenangel:

И ако не ви мързи бихте ли ми казали какви други видеве педали съществуват?...

(може да дадете и линкчета към снимчици за да имам визуална представа)

Мерси предварително!

Отговорено

Видовете състеин са обикновен и такъв симулиращ педал на истинско пиано:

обикновен

скъп

От първите би трябвало да има във всеки музикален магазин.

Другите видове педали са volume и expression. На външен вид могат да изглеждат напълно еднакво - цък

Volume-a се сещаш за какво е, а експрешън-а прави същите неща като modulation wheel-a в лявата част на синта ти. Можеш да провериш дали синта ти поддържа експрешън като погледнеш има ли такъв вход отзад.

Отговорено (Редактирано)

Това "помощ за разни педали" много двусмислено звучи...поне за хората (като мен) с мръсно подсъзнание. :crying:

Сега сериозно - от 3-те линка, дето ги даде dany - имам и 3-те вида педала (от DP2 дори имам 3 бр.), та мога да дам лични впечатления от всеки.

DP2 върши работата, за която е предназначен....малко е лекичък като цяло и постоянно се стреми да "избяга" от крака и по тази причина аз (или който го ползва) се налага да го "гони" от време на време.

Т.нар. "скъпи" педали имат по-голяма тежина и залепват за пода по-добре...освен това са направени така, че да симулират максимално педала на пианото. Имат си и трето предимство - при наличие на подходящ инструмент, който да отчита тази функция (аз ползвам моя с Roland RD-600), този род педали могат да се ползват с функцията полу-педал, което още повече доближава реалистичното наподобяване при свирене на истинско пиано....всъщност може да се каже, че полу-педала при свирене на акустично пиано се ползва толкова често, че човек вече е спрял да го отчита...както дишането например - правиш го без да се замисляш. Конкретно що се отнася до QS300 - този модел няма да отчете полу-педалната функция на този род педали и ако се вземе такъв, остават единствено другите му бонуси, които не са чак толкова значими с оглед на доста по-скъпата му цена.

Третият вид - волюм & експрешън педалите....всъщност такъв (ямахов) имах доста години, но го ползвах много малко в работата си и миналата година го продадох на някой от форума (май беше Бобалан) - полезен е в случаите, когато искаш да контролираш волюма или някой от контролите с продължителни стойности (като модулация, експрешън, ривърб, хорус и т.н.). Освен това повечето имат т.нар. "акцент" функция, която може да се превключи чисто механично - фиксира се на около 80% от крайния ход и останалите 20% остават на принципа на пружината....натискаш ги рязко за момент и после педалът сам се връща в обратното положение.

Редактирано от yamaha
Отговорено

Благодаря Dany и Yamaha!

Вече имам представа за какво става въпрос при педалите :punk_guitar: (за настъпване,въпреки че и на другия вид педали се стъпва....... с кубинки) :punk_guitar: