Jump to content
Българският форум за музиканти

Полифония


Recommended Posts

Пак съм аз, да ви дразним :dance:

 

Значи, голем съм фен на полифониите, и много от нещата съм си ги писал многогласни (и слушанье на Бах, уахаха :) ).

 

Ta интересно ми е, ако някой знае някой линк с образование по въпроса, да се попросветля допълнително. Че сега използвам доста малко теоретични инструменти ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Учил съм и двете части. Ако имаш конкретен въпрос питай, защото няма в Интернет информация на български по този въпрос :dance:

 

Полифонията се гради на много сложни правила и строги норми. Тя е наука за многогласието и да ти кажа е много скучна, защото правилата са страхотно много. Като начало ще трябва да се научиш да използваш кантус-фирмус-а и да градиш на него контра-пункт в комбинации 1:1, 1:2, 1:4 и цветист.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, контрапункта ми е доста интересен. Инфо на български не ми триаа, че ингелизкия ми е втори майчин вече. Дай линкове.

 

А освен контрапункт? Други видове полифония?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер, ето препратки:

1. Acoustic Polyphony

2. Find Articles >> Polyphony

3.Curing the lack of polyphony in MIDIs

4. http://www.keyboardtipoftheday.com/What-Polyphony-Means.html

 

Няма особено много ресурси в Интернет за една по-задълбочена работа. Ще трябва да прескочиш до Консерваторията или Нов Български и да си купиш учебника на проф. Димитър Христов "Полифония" - там има всичко и е добре синтезирано. Той тоя човек само с това се занимава и го преподава от сума ти години.

 

Освен контрапункта в разновидностите му например може да се запознаеш с имитацията - тука не става дума за Лорейн на група Каффе :twisted: Даже като се замисля.. преди имитацията може да прегледаш свободния двуглас

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Всъщност, именно многото правила в контрапункта го правят толкова интересен!

Ако бъде разбрана достатъчно добре музиката като действие, нещата съставят една логическа броеница и наличието на определени норми става разбираемо и логично, та до тях се достига и няма начин да бъдат забравени. :godbless:

Контрапункта на 16. век, т.е. преди идването на Бах, е с по-сериозни норми от този на 18. век. Той се отнася предимно към кантатите и стриктното му прилагане може да се забележи в творби на Джузепе Палестрина, Клаудио Монтеверди... Там, например, има по-специфични норми, благоприятстващи вокала, забранено е пресичането на гласовете (по-нисък глас да стане по-висок от друг), но при инструменталния това понякога е допустимо. Общото изискване при вокалния е, да може мелодичните линии да се пеят естествено и натурално.

А в некласическия контрапункт са по-разчупени нормите и би могъл да пресечеш някои от класическите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, Палестриновата полифония я наричат "контрастна", а Баховата - "инвенционна", защото първата разчита на контрасти в характера на мелодиите, които да ги отличават - ритъм, регистър и т.н. (затова няма пресичане), а втората... там е лудница!

 

Силно препоръчвам книгата на проф. Христов - "Полифония". Струва само 8 лева (поне в НБУ, върху старата цена е залепен нов етикет :godbless: ) и е много информативна, аз много научих от нея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Именно, и тези изисквания при контрастната полифония са налични точно заради характера й - а именно, че е предимно вокална, и това е начин за постигане на ясно разграничение между вокалите и обособена автономност на мелодичните линии. :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.