ecmjazz Публикувано Декември 10, 2018 Публикувано Декември 10, 2018 (Редактирано) Привет, Моля за препоръки за читав лютиер за бас, в София. Причините: Наскоро се сдобих с бас Ibanez SRH505F. Искам петата струна да ми е високо До, вместо с ниско Си. В началото преместих фабричните, които мисля, че са Д'адарио и сложих висока До (0.32). Имаше леко браждене само на До-струната и леко вдигнах екшъна, след което вече нямаше браждене. До-струната обаче ми звучеше твърде тънко и като цяло исках да опитам с Томастик. Сложих Томастик JF 346. До-струната тук е 0.33 и звучи по-добре, но останалите струни, без Ми-то, са по-тънки от Д'адарио-тата и сега на свободна Ла-струна имам браждене, когато е свободна, и някакви странни обертонове, почти по цялото ѝ протежение, особено между първа и пета позиция. Ей тук може да се чуе:https://www.youtube.com/watch?v=tzNTguMfgWk Първите четири ноти са изсвирени на Ла-струна - свободна и след това Си, До, Ре. След това следват четири ноти на Ми-струна (Ми, Фа, Сол, Ла). На Ми-струната само на Сол леко се чува тоя обертон или каквото там е това дрънчене в края на всеки тон. На Ре и Сол струните има подобни "обертонове" като на Ла-струната, само че се чуват по-слабо и на свободна струна няма проблем. Експериментирах с Ла струна - вигнах екшъна доста, но не се оправи. Опитах да подложа малко хартийка където ляга на nut-а и bridge-a, но няма подобрение. Моите предположения са: необходимост от нов nut, тъй като в момента разликата между дебелината на струните и жлебовете в nut-a е голяма заради това, че ги преместих с една наляво и допълнително сложих и по-тънки от фабричните. Може би по тоя начин струните хем стъпват по-ниско до грифа и браждят в него, хем може да има движение и встрани. Според мен обаче това би трябвало да се проявява само на свободна струна, и не обяснява обертоновете по по-високите позиции (може и да греша). Може да има нужда и от регулиране на грифа, който в момента има известна кривина. Интересно е обаче, че според указанията в книжката на китарата, след като мерих с луфтомер, излиза че по-скоро грифът трябва малко да се огъне, вместо да се изправи. В нета обаче има съвети, че на фретлес по-добре грифът да е идеално прав, а това противоречи на указанията в книжката. Трето (най-неприятното според мен) е смяна на bridge-а, защото подозирам, по същата причина като при nut-a, заради разликата в дебелините на струните и водачите, може да има някакви вибрации там. Та, налага се посещение на читав лютиер, който да може да диагностицира откъде точно идва проблемът, и да го разреши с минимални промени. Китарата е в гаранция и не ми се искаше да правя промени, защото може би ще отпадне, ако сменя nut-а, но нямам избор, ако искам да свиря по гореописания начин. Редактирано Декември 10, 2018 от ecmjazz Цитирай
Recommended Posts