justaman Публикувано Ноември 3, 2018 Публикувано Ноември 3, 2018 Здравейте, имам въпрос относно този уред, който намерих в нета. Иска ми се да разбера повече информация за този овлажнител, тъй като на много места пишеше различни неща. На някои места пише, че той овлажнява китарата, а на други че я изсушава и с какво точно подпомага китарата? Също така, ако е електро-акустична, няма ли да навреди на електрониката? Цитирай
ciriljhonson Отговорено Ноември 4, 2018 Отговорено Ноември 4, 2018 Дървото има свойство да се свива или разширява. Когато въздуха е сух или с висока влажност, това влияе и води до предпоставки които биха навредили на инструмента - сцепване осукване.... НО! това не се отнася за всички инструменти. Отнася се за скъпи, акустични инструменти правени от масив. Те се нуждаят от ухажване,в това число и от влагомер и овлажнител. Даже има и специални калъфи/куфари за целта. Не си представяй влагата като конденз по стъклата, а като процент от въздуха. Обикновенно за добра среда на съхранение на подобни инструменти се счита около 40% влажност на въздуха и средна температура около 20°. 1 Цитирай
naster Отговорено Ноември 5, 2018 Отговорено Ноември 5, 2018 ... или както пишеше в книжката на Гибсън: ако на теб ти е добре, значи и на китарата и е добре. 3 Цитирай
justaman Отговорено Ноември 7, 2018 Автор Отговорено Ноември 7, 2018 Добре, а случайно някой да знае на колко време се слага вода в овлажнителя и по колко, тъй като с него ми дадоха и спринцовка до 10мл максимум? И най-вече ме интересува дали ще навреди на електрониката на китарата, ако е електро-акустична? Цитирай
ciriljhonson Отговорено Ноември 8, 2018 Отговорено Ноември 8, 2018 (Редактирано) 1. Къде живее китарата? - къща, апартамент. 2. Как се отоплява помещението? - парно, климатик, печка. 3. В какво се съхранява? - калъф, куфар, шкаф. 4. Колко често се свири на инструмента и ходи ли на гости? - репетиции, сцени, концерти. След като си отговориш на тези въпроси и направиш анализ на средата. Ще се наложи да се сдобиешт с термометър и влагомер. Нуждата от овлажнител се налага в много сухи и горещи околни среди. Влагата не е добър приятел на електрониката. Редактирано Ноември 8, 2018 от ciriljhonson 1 Цитирай
jabs Отговорено Ноември 8, 2018 Отговорено Ноември 8, 2018 Като капак влагометрите се нуждаят от калибриране, директно да взимаш от магазина и да мериш не става. Ако почнеш да овлажняваш китара в помещение с нормална влажност ще си докараш проблеми. Ако си в София - почти сигурно е че нямаш нужда нито от овлажнител, нито от “изсушител” 1 Цитирай
Recommended Posts