Demonicus Публикувано Март 16, 2007 Share Публикувано Март 16, 2007 Здравейте! Стигнах до извода,че само с упражнения по грифа не може да се постигне задоволително добро развиване пластичността на пръстите,още повече на прословутите "3 и 4".Достигнал съм що годе някакво ниво,но много често се дразня от това, че ръката не се движи по грифа толко плавно,колкото искам. Въпроса ми е знаете ли някакви упражнения,които могат да се правят навсякъде(не с китара) за подобряване на положението-в рейса,навън...Права едно за сгъване на 4 с изправен 3,но става само с дясната ръка,а с лявата мъка,мъка...вероятно си има научно обяснение ,не знам. Ако знаете,споделете Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
chlen Отговорено Март 16, 2007 Share Отговорено Март 16, 2007 От колко време свириш та си стигнал до този извод? Никакви сухи тренировки не могат да заменят упражненията по грифа и свиренето на истинска китара като цяло, се едно да се учиш да плуваш у вас на килима, поне аз така мисля. Аре успех Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_gorer Отговорено Март 16, 2007 Share Отговорено Март 16, 2007 Свири на китара и пластичността ще дойде сама. Не става за ден-два, просто иска свирене. Още един жокер: свирене на Korn и подобни неща няма да ти развие пластичност на пръстите. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
DJ SKRATCH Отговорено Март 16, 2007 Share Отговорено Март 16, 2007 Има разни уредчета и гуми за стискане, продават се по спортните магазини (тома е по евтиния вариант). Другото е това. То си точно за китаристи, но и цената е друга. Успех с китарния фитнес. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
daniel.hristov Отговорено Март 16, 2007 Share Отговорено Март 16, 2007 Нямам опит с техники за пластичност освен по грифа - пък и така си ми е най-кеф ... Иначе мога да ти дам съвет да си стопляш ръцете хубаво преди свирене и да ги разгряваш добре с масаж. Може да започваш свиренето например с половин-един час загрявка по грифа - след това ръката е съвсем друг дзвер. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Март 17, 2007 Share Отговорено Март 17, 2007 Мдам, нищо не може да замени грифа и усета на струните под пръстите, защото за да свириш не ти трябва само да си мърдаш пръстите а да усещаш струните и да ги контролираш с тях. Затова и винаги се свири с включена китара (ако е електрическа разбира се), да за чуваш какво излиза, докато свириш, че иначе може да се заблуждаваш, че свириш нещо, а в същото време на пусната китара същото нещо би звучало отвратително Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ivivdim Отговорено Март 17, 2007 Share Отговорено Март 17, 2007 Здравейте!Стигнах до извода,че само с упражнения по грифа не може да се постигне задоволително добро развиване пластичността на пръстите,още повече на прословутите "3 и 4".Достигнал съм що годе някакво ниво,но много често се дразня от това, че ръката не се движи по грифа толко плавно,колкото искам. Въпроса ми е знаете ли някакви упражнения,които могат да се правят навсякъде(не с китара) за подобряване на положението-в рейса,навън...Права едно за сгъване на 4 с изправен 3,но става само с дясната ръка,а с лявата мъка,мъка...вероятно си има научно обяснение ,не знам. Ако знаете,споделете От години не разполагам с достатъчно време за свирене, за това се опитвам да "уплътнявам" времето прекарано в дълго вървене, возене, та ако щеш и в гледане на филми и телевизия с упражнения за лявата ръка. Това което съм твърдо убеден (от личен опит) че определено помага е последователното "изтрелване" на четирите свирещи пръста напред, като ги задържаш с палеца през средата (не през върха!). Отделно от това ги разтягам с дясната ръка, а също и чрез рязко разтваряне нагоре и на страни. Ако имаш време да свириш определено е най-добрия вариант, а тези упражнения са само в +. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Март 17, 2007 Share Отговорено Март 17, 2007 Ето тук записах едно кратко клипче с евентуални упражнения за лявата ръка (за десничари), при липса на китара Но пак казвам - с китара е най-добре Упражнение за пръсти Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
racerx Отговорено Март 17, 2007 Share Отговорено Март 17, 2007 Ето тук записах едно кратко клипче с евентуални упражнения за лявата ръка (за десничари), при липса на китара Но пак казвам - с китара е най-добре Упражнение за пръсти По тази логика всеки втори, с който се разминавам е Greg Howe . Китарката, и яко свирене.^^ Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
jFog Отговорено Март 17, 2007 Share Отговорено Март 17, 2007 пластичност е много относително..кво по точно искаш да кажеш, че се измарятм не натискат от първия път където трябва или кво ? кажи ше го измислим. Джисъс!става въпрос за половината от пръстите ти все пак! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Demon_A_Go-Go Отговорено Март 17, 2007 Share Отговорено Март 17, 2007 пробвай да посвириш полета на бръмбара много помага за съвместната работа на 3 и 4 пръст Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Март 17, 2007 Share Отговорено Март 17, 2007 По тази логика всеки втори, с който се разминавам е Greg Howe . Китарката, и яко свирене.^^ Не знам какво имаш предвид с това, но ако си мислиш, че това е просто безсмислено потропване и хаотични движения с пръсти - не е. Първо редувам 1-2-3-4 пръст, после обратно 4-3-2-1 пръст, после като изправя ръката редувам 1-3-2-4 и то напълно умишлено, все пак и като се свири се иска мислене, а не само мърдане на пръсти. Да не говорим, че според някои хора, дясната ръка няма никакво значение за свиренето, което е абсолютно грешно. Тя е почти толкова важна, колкото и лявата. Просто това раздвижване може да служи и като загрявка, защото и за да се свири, се иска да загрееш...дали ти е ясно? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vinetu Отговорено Март 17, 2007 Share Отговорено Март 17, 2007 По тази логика всеки втори, с който се разминавам е Greg Howe . Китарката, и яко свирене.^^ Greg Howe SomeoneElse добре ги редуваш но нека това да става с китарта иначе за разгрявка е идеално да свириш хроматизми Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SomeoneElse Отговорено Март 17, 2007 Share Отговорено Март 17, 2007 Позволете ми да се самоцитирам: Мдам, нищо не може да замени грифа и усета на струните под пръстите, защото за да свириш не ти трябва само да си мърдаш пръстите а да усещаш струните и да ги контролираш с тях. Не ме взимайте за мезе, дадох на човека каквото му трябваше (или поне нещо от това, което му трябваше) И не казвам, че това е най-дорбият начин за загрявка или развиване на пръстите. Свирене му е майката - това никой не го оспорва. Вече какво се свири за загрявка и как се свири си е строго индивидуално. Аз не свиря хроматизми, но всичките 4 свирещи пръста на лявата ръка са ми достатъчно развити и функционални, ама не са станали такива от потропване по масата... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vinetu Отговорено Март 17, 2007 Share Отговорено Март 17, 2007 (Редактирано) Свирене му е майката 100% съгласен А за мезето само подсказах че това редуване да го изсвирва в случай че грешно е разбрал Аз лично имам плексит на лявата ръка и задължително загрявам щото иначе болки и чудесии Редактирано Март 17, 2007 от Vinetu Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts