Jump to content
Българският форум за музиканти

Стойка-скласическа китара-дискомфорт


tpd

Recommended Posts

Здрасти,

 

Напоследък доста се опитвам на спазвам добрата стойка за класически китаристи, но изпитвам много неприяте ндискомфорт. Той идва от това, че простонно мускулите на гърба не са в покой ипитвайки се да не се навеждам над китарата.

 

Иначе в ежедневието съм с доста добра изправена стойка, не съм имал проблеми с прегърбване нито с кръст и т.н.

 

Откровено казано струва ми се, че е невъзможно седнал да се постигне изправено положение на трупа с китара без да се напряга гърба.

 

Някои имал ли е подобни проблеми и до какви изводи сте стигнали?

 

/Въпроса ми е към хора, които не са мнение, че трябва да се свири както ти падне стига да ти е удобно./

 

Поздрави

Редактирано от tpd
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

имах ги тези проблеми и след повече от 20 години свирене бих ти препоръчал-спазвай стойката!след усвояването и всички други стойки и чалъми няма да ти бъдат проблем.все пак това си е от моя скромен опит-сигурно ще ме заплюят множество колеги.просто не се напрягай!свири отпуснато и с кеф!успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изправеният гръб не е от такова значение, можеш да се отпуснеш леко над китарата. Общо взето тази позиция (изправен гръб и главата над грифа така, че да го виждаш под съвсем малък ъгъл) е от чисто естетическо значение. Важни са ръцете. Много големи имена в класическата китара свирят силно наведени над китарата, но това не им пречи ни най-малко. Въпреки всичко обаче, според мен, при добро желание за спазване на традициите това стягане в гърба малко по малко ще изчезне с времето - но ако ти пречи твърде много не си хаби енергията да свикваш - по-важното е да можеш да се концентрираш добре, което изисква спокойствие и отпуснатост - нещо, което трудно ще направиш, ако постоянно те боли гърба докато свириш :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прав е колегата, според мен! Стойка, постановка, всичко трябва да се спазва, за да не се получат грешки. Аз сега си патя заради грешната ми постановка и започвам почти отначало. Наистина, не се пренапрягай... това разваля удоволствието от свиренето!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

винаги ми е било по-удобно да свиря със стойка като за класическа китара, на електрическата си свиря така. зависи на каква височина седиш - ако седиш на много висок стол тогава се схващаш

просто не трябва да се напъваш, а тялото да си заеме спокойна поза :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Зависи как свириш според мен. Ако не го знаеш много добре и постоянно си гледаш пръстите на лявата ръка няма ак да стоиш изправен :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.