Jump to content
Българският форум за музиканти

Български Китари


Paldi

Recommended Posts

абе вие май се чудите как да почнете да се джафкате ама шибаната тема беше за шибан каталог на шибаните български китари .Който не му харесват да не пише тука .Не съм искал да правя тема за БГ КИТАРИ срещу Света . Ще ме извинявате много .Се пак сме имали някво производство и като гледам след още някоя година няма да остане и помен от него .Може да са най-големите дърва ,но поне един скапан каталог без излишни приказки кратък точен и ясен заслужават. Надявам се да спрете и да обърнете внимание на предния ми пост и да ми помогнете .Няма да е зле и модератора след като се разберем с излишните глупости да изтрие повечето постове ,за да се оформи проклетия каталог. И мерси ,че се постарахте да осерете и тая идея . :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 54
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

кремона и хубави китари

не ставйте смешни

китайските са по добри макар че свиря с китара от кремона

класическите китари се правят не от неуки хора

а там...........

нямям думи

и дървотоне го сушат

и китарите им бръждат

цепят се ребра и прочие

единственото за което съм ги признал е че почнаха да ги правят красиви

но за мен са си

БОКЛУЦИ

 

ами като си купавате то най-евтините серии за по 60-70 лв ще бражди я :)

ето тука гледайте какво предлагат хората :

http://www.kremona.com/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

китарата ми не е от 50 лева а от 300

тя е хубава но единствената от всички които пробвах в завода

само тя имаше хубав звук

а китарите от по 500 лв и прочие

най скъпите звучаха ужасно

бръждяха и нямаха хубав баланс жалко за скъпия палисандър

така че

не се изразявай неподготвен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен истината не е в крайните мнения. Свирил съм на много бг. китари. От електрическите има такива, които наистина звучат смешно, но има и такива, които звучат много добре. Бих казал, че тези симетричните, с хъмбъкерите, имат доста по-приятен звук, и са толкова безшумни, колкото всяка друга китара с хъмбъкери. Естествено, тонът им е различен от този, който е станал масов при западните китари и копията им. Поради употребата на чам в тялото, звука е по-мек и топъл, и няма много рязка и остра атака, и следователно не е много подходящ за свирене с Hi-gain усилватели. На clean и semi-clean, обаче, звука може да бъде прекрасен(след подходящият сетъп на китарата, и необходимите манипулации по нея, разбира се). Опитвал съм се да имитирам този топъл тон със доста squier-i, ямахи, и др. китари, но напразно - те просто са направени от друг материал, и звучат по-рязко.

 

Относно Орфей/пълдин - Те са направени от материали като махагон, липа, явор, ясен, изобщо от нелоши материали, но, бих казал, при тях е наистина въпрос на късмет да попаднеш на хубав инструмент - някои от тях просто не са изработени правилно. Но има и добри. Аз самия свиря на пълдин, който по нищо не отстъпва на която и да е добра китара(освен по доста поостарялото вече лаково покритие). Обаче съм и сменял адаптерите, позициите и ключовете, и са правени доста неща по нея.

 

В общи линии от подходящата бг ел. китара, можете да направите доста добра китара с подходящото количество ремонт/смяна на хардуер, но в заводски вид, китарите имат сериозни недостатъци, като лоши ключове, зле поставени позиции, лоши адаптери и потенциометри и др.

 

Относно акустичните китари от комунистическо време - техните цени и тогава са били различни.

 

40-100 лв. - шпертплатов боклук, който звучи зле, фалшив е, и има куп проблеми(обикновено с подвижно мостче).

100-200 лв. шпертплатов боклук със смърчов преден панел, който звучи две идеи по-добре, и след подходящ сетъп, започва да звучи като днешните китари в ценовия клас под 150 лв.

250-300лв. - обикновено букова китара, със смърчов топ, която след подходящ сетъп, звучи вече като акустична китара, нещо като днешните ширпотребски китари около 250 лв.

300-500лв. - хубави китари, със царги, задна страна, и гриф от дървета, като махагон, орех и др, със доста тънки стени(около 1.5-2мм), които звучат наистина приятно. Нещо като днешните китари около 450 лв.

над 500лв. - наистина добри и скъпи китари. Нещо като днешните китари от около 600-1000 лв.

 

Това са в общи линии категориите. Има случаи, в които просто конструкцията не е добра, и заглушава акустиката, но това са сравнително редки случаи. Друг недостатък е, че тогава у нас е било "фешън" да правят китари с малко по-дебели грифове от нормалното, което ги прави малко по-неудобни за хората с по-дребни ръце. За сметка на това, грифовете обикновено са доста прави.

 

Главният проблем е, че повечето акустични китари са с много лош сетъп, и струни на високо, поради което звучат фалшиво.

След намесата на кадърен лютиер, обаче, китарите стават много верни, и с ниски струни.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

навремето имах кремона маха-пьрвата ми китара.струваше 62лв.нау4иш ли да свириш на нея,другите китари ти се виждат божествени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм...Аз свиря в маминта на една кремонка и честно да си кажа не бих я сменил с друга китара в ценови клас под 600 кинта. Направих и малък ремонт и направо кърти мивки.2 и 4 канал ги направих безшумни и смених праговете и е направо трепач.Дори е верна :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То след хиляди ремонти и баба знае да свири на електрическа Кремона. :metalist:

Въпросът беше не дали от Кремона може да се направи истинска китара, а дали като си купиш Кремона получаваш китара или материал за дялкане.

За съжаление е второто.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е. Но със всички ремонти, китарата излиза колкото най-евтината нова китара, та дори и по-малко. А звучи(ако сте си я избрали) по-добре. А има пълдини, които само след смяна на адаптери къртят мивки като звук.

 

Всичко си опира до желанието, и целите. Принципно е по-лесноо да си купиш нова китара.

 

А за новото производство на кремона - предполагам, че са добри.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

АААААХАААА ..............Много интересно , А ИСКАТЕ ЛИ ДА ЗНАЕТЕ МОЕТО МНЕНИЕ ПО ВАшите мнения .....вие сте едни скапани дървени философи .Да ме прощавате ,но можете да идете в раздел говорилня или раздел други и да си бълвочите докато ви втръсне а не да спамите темата .Благодаря много ,че скапахте темата ,а сега ако сте се наприказвали и наумували нека модератора или който може да изтрие цялата тема понеже не е тема за 'философчета' .

 

ТОВА Е КА-ТА-ЛОГ ....НЕ БЕСЕДА НА ТЕМА ДОБРИ ЛИ СА ИЛИ НЕ БЪЛГАРСКИТЕ КИТАРИ БЕ МАМКА МУ :P

Редактирано от eitysix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никой начинаещ китарист няма да тръгне да си ремонтира китарата.

Хората искат да си купят КИТАРА и да почват да свирят, а не парче дърво, което да ползват за експерименти.

Най-малкото никой начинаещ не знае как точно трябва да свири една добра китара, та да седне да си ремонтира кривата Кремона.

 

Идеята при избиране на музикален инструмент е да си купиш готов продукт, който да ти служи, а не тепърва да почваш да майсториш по него.

Ето защо Кремона е последната беля, която ти трябва да си навличаш на главата. Това просто е чамова дъска с дръжка.

 

А дори човек да реши да си "подобри" китарата, то един ъпдейтнат Squier при всички положения ще се представи по-добре от ъпдейтната Кремона.

Просто повечето ремонти при него ще отпаднат и всичко ще се изчерпи до фина настройка на тръс рода и смяна на адаптерите, докато при Кремоните задължително ти трябва изтъняване на гриф, смяна на ключове, смяна на електрониката, нов фретборд или смяна на прагчетата (което е задача непосилна за 99% от хората) и така нататък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ти кажа, ъпгрейдвал съм и скуаери, и бг китари, и резултатите не могат да потвърдят победител по качество на звука.

 

Но едно е факт - скуаера изглежда по-добре.

 

Иначе за новите изструменти е така - но както знаеш, нови ел. кремони няма, така или иначе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предложението за "моднатите китари" забрави ли се -ще участвам с два фретлеса - акустичен и ел, една соло, приличаща на нищо-подобно и може би, няколко акустични в състояние, не-близко до заводското им?

 

П.П.:

Наистина спрете да бръмчите за това колко са ни добри китарите родно производство - който не е преживял романтиката на модването им, след това радостта от резултата, изфукването пред приятели и всичко по веригата (...), няма нужда да бъде убеждаван - нека запазим тези сладки спомени за себе си!

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ей пичове немате проблем щом е такава работата и аз ще ви скапвам темите ...като гледам не ви прави впечатление нищо и си продължавате тъпизмите , Евтиме и Тhe Gorer вас някой да ви е питал колко китари сте упдейтнали или кво ви е мнението за българските и световните китари ?????? що не идете в раздел говорилня бе м.....му . Ае стегнете се и помогнете да оформим един проклет каталог на всичко що имаме българско .Незнам да има книга или списание с описания за наште китари .Наистина не са най-добрите ,даже са си дърва , но поне един безизвестен каталог в интернет форум на интернет български музиканти може да послужи на някой който иска да погледне що е имало некогиш преди да рухне комюнизма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ей пичове немате проблем щом е такава работата и аз ще ви скапвам темите ...като гледам не ви прави впечатление нищо и си продължавате тъпизмите , Евтиме и Тhe Gorer вас някой да ви е питал колко китари сте упдейтнали или кво ви е мнението за българските и световните китари ?????? що не идете в раздел говорилня бе м.....му . Ае стегнете се и помогнете да оформим един проклет каталог на всичко що имаме българско .Незнам да има книга или списание с описания за наште китари .Наистина не са най-добрите ,даже са си дърва , но поне един безизвестен каталог в интернет форум на интернет български музиканти може да послужи на някой който иска да погледне що е имало некогиш преди да рухне комюнизма.

Ами братле, в музикантски форум сме и, ако трябва да ползваме малко музикална терминология: Какво ще кажеш да дадеш тон за песен?

Демек, защо не почнеш *ТИ* с правенето на този каталог???

Покажи някоя снимка, дай някоя ценна информация за еди-кой си модел българска китара и прочее.

Или идеята е някой друг да направи каталога докато ти само недоволстваш от офтопика и го раздаваш модератор?

Рядко съм толкова директен с някого, но в случая ми се налага да те посъветвам нещо съществено и свързано с темата.

А именно: намери онзи сайт с класацията за най-грозните китари в света (съжалявам, че не му помня адреса). Там вече има каталог на повечето български китари със снимки и описания, които дори Кремона не могат да ти дадат.

Ползвай Гугъл, намери сайта за най-грозните китари и си смъкни страниците със снимки на българските модели.

Аз в последствие ще ти помогна да ги оформиш в добре подреден каталог и да ги качиш някъде за вечна прослава на соц. производството.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.