Jump to content
Българският форум за музиканти

Таблатурите на Guitarpro


the_gorer

Recommended Posts

Момчета, аз пък си мисля, че повечето дето писахте тука не знаят как да работят хубаво с програмата.

 

Кой по-конкретно?

Защото един, който беше писал тук е участвал в разработването й B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 35
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

А да пич - подсети ме и за още нещо - в никакъв случай не импортвайте АСЦИ :) таб-ове - аз поне не постигнах нищо + това за всяка песен можеш да си намерши и таб за Г-про-то

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, зависи от версията на таблатурата. То в интернет на едно исъщо парче може да има 15 версии. Няклои са трудни, други елементарни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Аз също работя с ГП. доста песни уча от там...доколкото за табовете след като си изтеглих програмата си изтеглих и от data.bg допълнителни 25000 табове ГП формат..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста се чудих дали темата е за тук или за "Софтуер", но в крайна сметка става дума за пръстовка, така че това би трябвало да е вярното място.

 

По принцип не ползвам таблатури, но напоследък ме мързи да вадя парчета по слух и се реших да се потопя изцяло в света на GuitarPro и другите софтуери за табове. Не че не съм ги ползвал досега, но основно за акомпанимент.

 

Рекох да прегледам пръстовката на едно парче и забелязах, че тя е тотално преебана. С други думи, тоновете са сто процента верни, но парчето се свири по друг, по-лесен начин, в друга позиция, а в таба на GuitarPro нещата са усложнени.

Когато хотрата вкарват ноти по слух в GuitarPro, софтуерът сам решава на кое прагче е съответният тон. Това е прекрасно, но не винаги дава вярната пръстовка във вярната позиция, защото някои сола в парчетата се свирят в друга позиция, за да са по-близо до рифа, от който тръгват или към който свършват. GuitarPro ги слага на която позиция реши и това води до грешно заучаване.

Вероятно има начин да се укаже на програмата в коя позиция да вкара дадения риф или соло, но мисля, че не винаги хората, които табват го правят, разчитайки, че софтът сам ще подреди нещата.

Има ли някакъв начин да се местят рифовете или солата по позициите в GuitarPro? Аз ли съм пропуснал да включа някаква опция или има нещо друго?

 

Power Tab се хвалеха че имат такова нещо, мисля че се казваше shfter tool или нещо подобно, но аз лично никога не съм можел със single click да изкарам нещо разумно от него... въпреки всичко си спомням някъде, че уж имаше указания как се работи с него и примера беше, че след като импротнеш .тхт и направи нещо от сорта на

 

 

G---

D--0

A--10

E---8

 

и с него "веднага" ставало

 

G--5

D--5

А--3

 

ама в крайна сметка, "на място" предполагам е много по-лесно да си смениш пръстовката. Сиреч докато го свириш...

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^за този проблем решението е лесно - не четем като малоумници, какво са ни сервирали в таб-а, ами и мислим и като го видим кой е тоз акорд гаден и си го свирим както ни е удобно - за солата е малко по-кофти, ама и там си има чалъми. Както казва нашият велик български народ: неволята учи човека! А сега с и-нет е още по-лесно, така че няма място за притеснения :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.