Jump to content
Българският форум за музиканти

Устройство на електрическата китара


Ivailo Jotoff

Recommended Posts

Здравейте, искам да помоля някой да ми обясни цялостното устройството на електрическата китара, как се приема звука, кубето, за какво служат педалите и т.н. Интересува ме също така като се избира електрическа китара на кое трябва да се обърне внимание (както применро като се взима акустична се гледа здравина на грифа, дървото, магаренцето и т.н.).Извинявам се ако се препокрива темата, но точно такава не успях да открия.

Благодаря.

Редактирано от Ivailo Jotoff
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При избор на китари, нещата опират главно до вкус. Много здрава китара няма. Всяка с малко зор, ще успееш да строшиш. Щом свириш отскоро вземи си нещо по-евтино. След това, ако напреднеш, ще си смениш китарата. Иначе не може за малко пари да вземеш нещо наистина качествено. А няма смисъл да харчиш много пари за инструменти, щом тепърва започваш.

 

За да можеш да избереш инструмент е добре, да вземеш със себе си някой, който има известен опит, както и притежава добър слух(и трениран).

 

Електрическата китара няма резонансова кутия, и почти не се чува, когато е включена. Дървото има значение за звука и, но по други причини. Вибрациите на металните(обикновено никелови) струни, поражда промени в полето на постоянните магнити в адаптерите(които се намират под струните, върху тялото), която промяна се улавя от бобините в тях, и в краищата им се индуцира електрическо напрежение. Сигнала от различните адаптери се превключва с ключето, и силата му, и количеството високи честоти, могато да се регулират чрез копчетата "volume" и "tone". Има 2 основни типа адаптери - единични(single coil), и двойни(humbucker), като двойните са доста по-безшумни, но звучат по - "тъмно" от единичните. За свирене на тежка музика е добре да има двойни адаптери, докато за свирене на по-леки неща, много хора предпочитат звука на единичните(има и множество изключения на тези правила). Всичко опира до вкус.

 

За ефектите - Има времеви ефекти, като ехо(delay, echo),реверберация(reverb)(имитация на акустиката на помещения),

хор(chorus) - създава няколко почти идентични копия на оригиналния сигнал, които леко се различават по височина на тона, и по закъснение, и така звука става по-богат. Много често се използва при свирене на чисти неща(като китарата в началото на "Is this love" нa whitesnake, например. Други времеви ефекти са flanger, phaser....

 

Много важен ефект е overdrive/distortion. Той изкривява звука на електрическата китара, така, че тя да не звучи чисто, ами да звучи изкривена, както е в болшинството от рок/метъл песни.

 

Усилвателя обикновено има предусилвател в себе си, който има 2 или повече, канала, един за чисто свирене(clean), и друг за свирене с distortion, като обикновено има възможност двата канала да се превключват с превключвател за натискане с крак.

 

В педалчетете има ефекти, като описаните по-горе.

 

Това е на кратко. За повече информация ползвай търсачката, има много писано по всички въпроси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единствено, мога да допълня, че също китарите могат да се разделят на китари с активна и

китари с пасивна електроника.

При китарите с пасивна електроника (каквато е моята в случая) сигналът от адаптерите преминава през съответните

елементи - кондензатори и потенциометри и отива директно в изходния жак на китарата.

 

Китарите с активна електроника имат "нещо като" предусилвател (но не точно) - целта на който е да изкара максимално силен звук

на изходния жак на китарата (естествено в съответни граници). Обикновено самото устройство е вградено в инструмента и се захранва

с батерия.

 

За някои сигнала от активни адаптери звучи изкуствено и 'прекалено изчистено', докато пасивния е - по-тих и натурален.

Въпреки това всичко е въпрос на вкус.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.