Stoyan88 Публикувано Юли 27, 2017 Публикувано Юли 27, 2017 Здравейте,имам леко запитване относно електроакустичната ми китара.Беше се развалил пиезо адаптера и,и я дадох да го сменят.Получих китарата звукът е супер,но измерих си екшъна и установих че има малко разминаване между първа и шеста струна.Екшъна на 6-та струна е 3мм. а на 1-ва струна е 2.6мм.Знам че ако всичко е точно с китарата шеста струна трябва да има разлика от първа струна с 1мм.(6-та 3мм. и 1-ва 2мм.) обаче при мен не е така.Възможно ли е когато са ми сменяли адаптера да не са го поставели както трябва?Благодаря ви предварително за отговорите. Цитирай
Калоянчо Отговорено Юли 27, 2017 Отговорено Юли 27, 2017 Ако ти е удобно свири си и така. Просто първа е с мааалко по-висок екшън, което се оправя с леко пилване на каналчето за първа струна на нъта. Не претендирам да съм прав, просто предполагам. За повече - питай лютиер или някой от форума по-опитен да се изкаже. Цитирай
Stoyan88 Отговорено Юли 27, 2017 Автор Отговорено Юли 27, 2017 Ясно,няма да я барам,щом не е проблем така да се свири на мен не ми пречи,благодаря за съвета Цитирай
Stoyan88 Отговорено Юли 27, 2017 Автор Отговорено Юли 27, 2017 (Редактирано) Проверих нещата,оказа се че е от нъта,1-ва и 2-ра струна са на еднаква височина от 12-то прагче.От 6-та до 3-та струна височината намаля равномерно.Някой има ли информация как правилно се изпилява 1-ва и 2-ва позиция на нъта на акустична китара?Питам тъй като нъта ми е 52мм. и незнам каде мога да намеря такъв и по добре да го изпиля малко. Редактирано Юли 27, 2017 от Stoyan88 Цитирай
Калоянчо Отговорено Юли 29, 2017 Отговорено Юли 29, 2017 Изпилването може да стане с финна шкурка сгъната на две, но внимавай да не прекалиш. Ако прекалиш може да дадеш китарата на лютиер да ти смени нъта. По принцип е най-добре да я дадеш на майстор, ако не ти се рискува. Цитирай
Stoyan88 Отговорено Юли 29, 2017 Автор Отговорено Юли 29, 2017 (Редактирано) А каква дебелина трябва да е шкурката?За първа позиция,първа струна само. Редактирано Юли 29, 2017 от Stoyan88 Цитирай
Калоянчо Отговорено Юли 29, 2017 Отговорено Юли 29, 2017 Това вече не знам. Нека някой, който знае да каже. Цитирай
ciriljhonson Отговорено Юли 29, 2017 Отговорено Юли 29, 2017 Екшъна е съвкупност от няколко параметри. Височина на струните при нъта, височина на струните при бриджа(задно магаре), регулация на trus rod. В твоя случай, много вероятно е, след смяна на пиезото, да се е вдигнало малко нивото при задното магаре/мост/bridge, от там и по високият екшън. Пиезото се слага в улея м/у магарето и пластинката на която лежат струните. Просто е, отхлабваш струните, вадиш пластинката, залепяш на равна повърхност(стъкло) шкурка и прокарваш няколко пъти ДОЛНАТА част на пластинката. Така ще отнемеш нужната височина и всичко ща си дойде на мястото. Разминаването на екшъна при първа и шеста не е случайно, даже е препоръчително. Стандартите за акустична китара са: 1-ва - 1,5/2 mm при 12-то прагче 6-та - 2/2,5 mm при 12-то прагче В твоят случай е нужно да се пили не нъта а задното магаре - bridge. Ако не си сигурен в уменията си, търси по опитен колега/приятел или специалист в областта. П.П. Питам се, защо като не си доволен след ремонта, не я върнеш на майстора да ти я до оправи!? 3 Цитирай
Stoyan88 Отговорено Юли 29, 2017 Автор Отговорено Юли 29, 2017 Всичко точно вече,при 6та е 2,8мм. а при първа е 2,3мм. Цитирай
badValue Отговорено Август 2, 2017 Отговорено Август 2, 2017 а от 52мм ми се струва, че иде реч на класическа китара (найлонови струни).. греша ли ? Цитирай
Stoyan88 Отговорено Август 2, 2017 Автор Отговорено Август 2, 2017 Не съм го измерил правилно,43мм. е Цитирай
Recommended Posts