yotzzo Публикувано Февруари 5, 2007 Публикувано Февруари 5, 2007 Имам наблюдения,че даже електрическите китари променят звука си с времето.Освен това мисля,че ако се свири на една китара тя променя звука си.Ако не свириш се влошава.Споделял съм го с колеги и някои имат същите наблюдения.Може да ви се стори странно,но ще ми е интересно да чуя мнения айде казвайте Цитирай
kiki vai Отговорено Февруари 5, 2007 Отговорено Февруари 5, 2007 ами това важи за акустичните инструменти ако не свириш на тях стават мъртви тоест по глухи затова когато си купиш класическа китара трябва да знаеш че това не е максималният и звук ако е обикновена си развива няколко месеца а ако е масивна с времето става все по хубава ако се свири Цитирай
SomeoneElse Отговорено Февруари 5, 2007 Отговорено Февруари 5, 2007 (Редактирано) По-скоро се дължи на това, че просто като си свирил на една китара, после като не свириш на нея примерно месец-два (защото по подразбиране си си взел нещо по-добро, за да "захвърлиш" тази така), забравяш как звучи. До преди това ти се е струвало, че звучи яко, защото си дрънчал по цял ден на китарата и (подсъзнателно) си си внушавал че звучи яко. После в ръцете ти идва новият инструмент, евентуално нов и по-хубав ефект/кубе, който звучи по-добре, а като хванеш старата "талпа", уж само да й позабършеш прахта малко, ти се струва, че си е загубила качествата. Няма логика да се променя звукът, ако всичко е "при равни други условия". Редактирано Февруари 5, 2007 от SomeoneElse Цитирай
metalmaniak Отговорено Февруари 5, 2007 Отговорено Февруари 5, 2007 Е, има си промени. Най-малкото прагчетата с времета се ошлайфват, пък и дървото уляга. Второто важи по-осезаемо само за акустичните китари. Цитирай
FireFlash Отговорено Февруари 5, 2007 Отговорено Февруари 5, 2007 (Редактирано) според мен не от свиренето. чувал съм от хора, че като вземеш китара и още нова дървото не хубаво изсъхнало. Та твърдят, че една китара достига максимално добър звук след 10 години. Незнам колко е вярно но мисля че имат право. Имам една стара руска китара, която не беше пипана от 20 години и трябва да ви кажа гаса й никак не е лош Редактирано Февруари 5, 2007 от FireFlash Цитирай
Свилен Бас Отговорено Февруари 5, 2007 Отговорено Февруари 5, 2007 А бе, специално за разсвирването, бях в някакъв сайт за нови (!) контрабасове, за които пишеше, че са разсвирени от некви баш-майстори и съответно, това е включено в цената - сега, какво е станало реално, аз не знам, но контрабасовете се водеха "разсвирени"! Това, че звукът на акустичните инструменти се променя с времето е друга тема, но наистина не съм се замислял дали свиренето на тях (през това време) оказва влияние - логично е да е така! П.П.: Надявам се да съм бил полезен (хихихих)! Цитирай
SomeoneElse Отговорено Февруари 6, 2007 Отговорено Февруари 6, 2007 Добре де, а за електрическите китари някой нещо?! Цитирай
LOE Отговорено Февруари 6, 2007 Отговорено Февруари 6, 2007 най вече прагчетата се полират, а и в самия процес на свирене си настройваш китарата както ти е удобно има голяма разлика между чисто нова китара, и такава на която е свирено активно извесно време, най вече в усещането Цитирай
Hillbilly Отговорено Февруари 6, 2007 Отговорено Февруари 6, 2007 Ми старите китари по-благо звучат.Или просто навремето са сушели дървото как си трябва,а не изкуствено. Цитирай
SomeoneElse Отговорено Февруари 6, 2007 Отговорено Февруари 6, 2007 най вече прагчетата се полират, а и в самия процес на свирене си настройваш китарата както ти е удобно има голяма разлика между чисто нова китара, и такава на която е свирено активно извесно време, най вече в усещането Ами ако става въпрос за китара, която вече си си настроил по твоите си субективни изисквания за удобство, а в последствие си я оставил, независимо по какви причини, без да свириш на нея за даден (сравнително дълъг) период от време? А после като я хванеш пак, ти се струва че си е изгубила предишния тон... Ми старите китари по-благо звучат.Или просто навремето са сушели дървото как си трябва,а не изкуствено. Тук не говорим за нови и стари китари, говорим за китари, на които не е свирено. А и темата казва обратното - че като не е свирено на китара (по подразбиране тя е стара), тонът й се губи? Това, че една китара не е достатъчно изсъхнала, не би важало за китара, която е направена от добре изсъхнало дърво, нали? А се предполага, че и за тази от добре изсъхналото дърво, също ще се иска разсвирване... Наистина ми стана много интересно. Аз лично не вярвам да има някакви промени спрямо това колко време (не) е свирено на китарата, затова така се опитвам да ви опровергая, но наистина, може да греша... Цитирай
dedomito Отговорено Февруари 6, 2007 Отговорено Февруари 6, 2007 Ами в нас имам една кухарка - Кремонка , купена през 1996г - 11г и една електрическа Кремона ,купена през 1978г - 29г и един Джаксън - купен януари 2007г . Кухарката си звучи прекрасно , ел Кремона също , за Джаксъна още се запознаваме с него и нямам мнение . Та относно времето - едва ли влияе чак толкова върху звука , ако една китара се поддържа няма страшно , щом грифа не се е огънал през първата година и не си я потрошил на някой купон всичко е ОК . Цитирай
kiki vai Отговорено Февруари 6, 2007 Отговорено Февруари 6, 2007 ами що се отнася до класическите китари смея да твърдя че не е до прагчета и до настройване дървото се обогатява като се свири а като не става глух звукът за това инструментите акустичните както случая с котнтрабасовете се разсвирват само за китарите съм сигурен обаче щото съм свирил на класически както от 20 така и на поръчкови от 10000 лв така че ако искате хубав звук масивно дърво и яко свирене Цитирай
Tomov Отговорено Февруари 6, 2007 Отговорено Февруари 6, 2007 Хм, на мен също ми се струва, че с времето тъпия (мое мнение) Squier, който имам още, взе да свири по-добре... Не знам, втълпявам ли си, измислям ли си... А за акустичните китари, съм напълно съгласен за промените в звученето, настъпили с течение на времето (ползване или подпирана на стената; гардероба; килера). Навярно изглаждането на прагчетата, улягането на дървото, влагата си оказват влияние, но не съм дотам запознат за да коментирам. Цитирай
daniel.hristov Отговорено Февруари 6, 2007 Отговорено Февруари 6, 2007 ... интересна тема наистина ... според мен китаристите са тези които имат нужда от разсвирване за да звучат добре Цитирай
SomeoneElse Отговорено Февруари 7, 2007 Отговорено Февруари 7, 2007 Хах, и това е вярно! Затова преди концерти китаристите (обикновено) се разсвирват зад сцената. Но за китари си говорим... Цитирай
Recommended Posts