MetalSnob Публикувано Май 28, 2017 Публикувано Май 28, 2017 Такааа, ситуацията е следната. Китарата е ltd ec256 (24,7 мензура). Скъсах струна онзи ден и си купих нов комплект Ърни Бол 10-ки (10, 13, 17, 42, 52). Нямах представа стария ми комплект какви бяха като размер, защото с тях купих китарата и са тези от производителя, но най-вероятно дебелите 3 струни ще са били по-тънки, защото новите ги усещам по-обтегнати. За тънките три не съм сигурен, защото много не ги използвам, а и новите бендвам що годе лесно. Та сложих новия комплект започнах да настройвам в Е-стандарт (поради невнимание скъсах high-e струната ), обтягам, настройвам, обтягам, настройвам докато не спрат да се разстройват. Свърших, взех перото ударих СИЛНО някакъв пауър акорд и потрес.... Бъз и от 5та и 6та струна. Без да свържа китара към ампа, акустично почти не чувам нотите от бъз. Тук трябва да подчертая дебело, че при пикване с перото нота по нота на шеста и пета струна нямам бъз, само ако ударя силно с перото тогава се появява на всички прагове и при пауър акорди на всички прагове... по-дебелият размер струни оказват по-голямо напрежение на грифа следователно трябва да има по голямо разстояние между струните и прагаовете. Проверих го ... Сложих капо на 1ви праг, натискам прага, под който се среща грифа с тялото. Взех една визитна картичка и под 7 8 9 праг има съвсем малко разстояние между прага и струната, а визитната картичка влиза като надига съвсем леко струната... По бриджа не успях да пипна нищо, защото тези врътки отдолу не мога да ги завъртя в никаква посока с ръце. Искам да знам имам ли някакъв проблем с бъза или това е част от играта ако удряш силно с перото? Някакви идеи? Също така искам да знам с какъв предмет замервате растоянието между струната и 7 8 9 праг при настройка с тръс рода. Нямам от тези пластини с различна дебелина за това и използвах визитна картичка. Знам, че екшъна е лично предпочитание и разбира се колкото позволи самия инструмент, но все пак ми е интересно да споделят хора, които сами си правят сетъпа на китарите и имат повече опит от мен, защото за втори път през живота си сменям струни и първи на електрическата ми китара. Благодаря за отговорите предварително... Поздрави! Цитирай
jorog Отговорено Май 28, 2017 Отговорено Май 28, 2017 (Редактирано) Фабрично е била със 10-46 комплект струни.Понеже 4,5 и 6 струна са съответно по-дебели се променя екшъна.Отделно за да се използват пълноценно ще трябва да се настройва тръс-рода ,да се пилят леглата за да пасват струните ,да се настройва екшъна от бриджа(възможно е и при нъта) и т.н.Препоръчвам ти да си вземеш нов комплект 10-46 и да си спестиш нерви ,време и пари.Ако търсиш повече тежест при ниските регистри може да ползваш например Dunlop Heavy Core 10-48 комплект.Ще получиш повече тежест без излишни процедури.Нормално е да има лек бъз при забиване със все сила.Така ,че не е фатално.Даже при нисък екшън е неизбежно.Получаваш удобство ,лекота и бързина.За сметка на други фактори разбира се. https://www.youtube.com/watch?v=FPhF2X_bdXg Редактирано Май 28, 2017 от jorog Цитирай
therealbadmadafaka Отговорено Май 28, 2017 Отговорено Май 28, 2017 Напълно съгласен с казаното от @jorog, като добавям, че 10-46 се смята за "стандарт" и повечето нови китари са окомплектовани и сетнати така. Обаче от моя опит и разбирания за китарите, нещо не виждам логиката да стане точно така, както автора е описал... Ако допуснем, че всичко е било сетнато ок и не е имало buzz с 10-46, подмянта с по-дебели струни означава, че от опъна на по-дебелите струни грифа е получил повече relief (вдлъбнал се е откъм фретборда така да се каже). От друга страна дебелите струни по принцип позволяват по-нисък екшън, защото образно казано "трептят по-малко" за да изкарат същия тон. При комбинация от relief-нат гриф и струни принципно позволяващи по-нисък екшън, моята логика е обратна и ми е странно защо се получава buzz. Аз бих предположил, че по-скоро ако е сетната с дебели струни и и сложиш тънки без да пипаш setup-a, би се получил buzz от изправянето ("изпъкването") на грифа. Ако бъркам, моля да ме поправят по-знаещите. Цитирай
SlipKnoT Отговорено Май 29, 2017 Отговорено Май 29, 2017 За извивката на грифа си прав, но по-дебелите струни трептят с по-голяма амплитуда и съответно изискват малко по-висок екшън. 2 Цитирай
Trysth Отговорено Май 29, 2017 Отговорено Май 29, 2017 Разбира се, че трептят с по-голяма амплитуда. Ако не беше така всички щяхме да сме с корабни въжета и екшън 0.5 мм. 2 Цитирай
Ламби Отговорено Май 29, 2017 Отговорено Май 29, 2017 И какво е предимството на корабните въжета и екшън половин милиметър.Очевидно китарата е имала сетъп за нормални струни с минимален екшън.Не виждам никаква драма да се ползват отново струни,като старите без никакви ядове ще струва само цената на комплекта. Цитирай
therealbadmadafaka Отговорено Май 29, 2017 Отговорено Май 29, 2017 Мерси за разяснението - имал съм неправилна идея за амплитудите на трептене явно. Странно е, че на две китари, на които съм им "удебелявал" струните от 10-тки на 11-ки, се е получавал ефект малко buzz да изчезне с дебелите (което очевидно ме е навело на грешни заключения за амлитудата на трептене), но може би и на двете грифа е бил прекалено прав и допълнителния relief му е дошъл точно правилното "количество" Цитирай
Ламби Отговорено Май 29, 2017 Отговорено Май 29, 2017 Оправяне на бъз с по дебели струни може да стане само ако по тънките са прорязали нъта и съответно по дебелите стоят по високо в него.Разликата в опъна е незначителна и не влияе на грифа. Цитирай
Akerfeldt Отговорено Май 29, 2017 Отговорено Май 29, 2017 (Редактирано) За мен няма логика от казаното в 1-вия пост на темата. Трябва бъз да пада от по-тежки струни, вместо да се увеличава.По-дебелата струна при същата настройка като по-тънката трепти наистина с по-малка амплитуда. therealbadmadafaka не се е объркал изобщо. Дебелата струна има по-голяма амплитуда само при по-нисък строй (затова и слагат по-дълги мензури на баритон китарите, за да се компенсира тази халтавина/амплитуда/нестабилен тон). Иначе има логика, де... да се поправя: Авторе, на какъвто и екшън да си, щом удариш СИЛНО, навярно ще ти бъзди Свири си нормално и се радвай на китарката. Редактирано Май 29, 2017 от Akerfeldt 1 Цитирай
jorog Отговорено Май 30, 2017 Отговорено Май 30, 2017 (Редактирано) Само да вметна ,че дебелината на струната ,дължината и опъна пряко влияе на звука като височина и тембър.По-дебела струна ще даде тон Ми например при по-голям опън от тънка.По-дълга струна ще даде тон Ми при повече опън от къса.И по-опъната струна ще даде по-висок тон от отпусната.Елементарна физика.За нисък строй се увеличава дължината и дебелината на струните за да се създаде оптимален опън и тон според търсената височина.Затова баритоните ,бас китарите и 7,8,9 струнните ел.китари са със по-дълъг гриф(мензура) и дебели струни.Съответно 6 струнен стратокастър е със 25,5 инча мензура ,докато Лес Пол е със 24,75 инча.При еднакви условия стратокастъра ще е със по-голям опън на стуните ,леко по-басов тон при ниските регистри и стегнат при високите и също с "по-твърди" струни от Лес Пол-а. Редактирано Май 30, 2017 от jorog Цитирай
MetalSnob Отговорено Май 30, 2017 Автор Отговорено Май 30, 2017 Сложих 10-46 струни и бъзът си остана в същите количества. Започнах да вдигам екшъна с тръс рода и бриджа намалих го значително, но все пак има на 5та и 6та струна до към 9ти праг, ако пиквам мъжката. Чудя се дали да продължавам да вдигам бриджа и респективно екшъна. Не ми е чак толкова неприятно да свиря с висок екшън, но свикнах с фабричния, който беше нисък и ми липсва... Цитирай
jorog Отговорено Юни 1, 2017 Отговорено Юни 1, 2017 (Редактирано) http://www.cortguitars.com/en/support/faq.asp При бъз от 1 до 5 праг-корекция на нъта.Между 5-12 праг -настройка на тръс род. Над 12 праг -настройка на бриджа.От по-дебелите струни които си ползвал е възможно да е прорязано леглото на ниските струни по -дълбоко и широко от необходимото.При което 6та и 5та струни ще бръждят при отворен акорд и ще имат бъз до 6ти праг.Не е изключено и да има някое високо прагче.Но щом преди смяната е било ОК се предполага ,че е от нъта проблема.Не пречи да я дадеш на лютиер ако срещаш трудности.Не мисля ,че ще е скъпо. Редактирано Юни 1, 2017 от jorog Цитирай
MetalSnob Отговорено Юни 2, 2017 Автор Отговорено Юни 2, 2017 Много в логично това което, ми казваш. Благодаря ти много! Ще се търси нялой специалист явно. Цитирай
Recommended Posts