jabs Публикувано Март 21, 2017 Публикувано Март 21, 2017 (Редактирано) Тъй. Надлежно потърсих подобна тема, не намерих, и да има ще да е вехта. Дойде време да сменям струни за класическа китара. Ако някой иска да влезе в детайли, китарата е Tiepolo SP, дървесина (масив) - горен капак смърч, тяло и царги палисандър, гриф кедър с фингърборд абанос (свободен превод от немски, който не ми е силен език ). Четох, рових и стигнах до следните лаишки изводи: - добре е струните да са normal tension, щото high tension-а много напъват самата конструкция и са по-трудни за свирене; - от марките по света и особено у нас, повечето похвали се сипят за D'Addario / Savarez / Hannabach. Последните много ги хвалят, виждам че ги има в магазина до Консерваторията. Цената не ми хареса особено. Savarez не открих в София. В повечето онлайн сбирки на класически китаристи се препоръчват D'Addario Pro-Arte, така че след малко кумене днес си взех следните два комплекта за проба ---> - silver спрямо 80/20 brass - твърдят че първите са с по-топло звучене; - като дърт фен на Ernie Ball, чета ласкави думи за Ernesto Palla и особено за Earthwood модела. Някакви впечатления? Изобщо, всякакви разсъждения по горното в частност, и по темата "струни за класическа китара" - т.е. предпочитания, къде се продават и т.н. ще са ми от полза, пък и надявам се и на друг да му светнат някоя лампа Тенкю ! Редактирано Март 21, 2017 от jabs Цитирай
PlamenM Отговорено Март 21, 2017 Отговорено Март 21, 2017 Пусто и аз го мислех това Тиеполо ... Аз съм имал 3-4 комплекта Саварез, и никой не ми хареса. Ханабаха-а обаче е друга работа. Ако няма да я ползваш за класика само, Ханабах имат едни фламенко модели струни, който наистина добавят малко повече високи и атака, на мен ми звучат добре така, ама всеки си има вкус. 1 Цитирай
jabs Отговорено Март 21, 2017 Автор Отговорено Март 21, 2017 Абе интересното Пламене е че сега като чета Тиеполото идва със Саварез, а първите й струни (ако наистина са били Саварез) бяха много хубави. За класика няма да я ползвам. Кой е фламенко модела на Ханабах, помниш ли? От Ърниболовете впечатление имаш,ли? Цитирай
trendkiller Отговорено Март 21, 2017 Отговорено Март 21, 2017 По мои наблюдения, след 1 седмица свирене всичките звучат зле. D'Addario EJ25B black nylon , D'Addario EJ44 Pro-Arte , LaBella 820 red nylon - тук съм все с чисто нови струни (hard tension) и не мога да ти кажа дали изобщо се усеща някаква съществена разлика. След няколко дни свирене пада покритието на басите и китарата вече звучи като кашон. Просто на класическите/фламенко китари им трябват "пресни" струни винаги за да извадят звук. 1 Цитирай
PlamenM Отговорено Март 21, 2017 Отговорено Март 21, 2017 Ърнибол не съм слагал , определено си трябват свежи струни , прав е трендкилър. Иначе Ханабаха беше това http://www.hannabach.com/index.php/en/strings/98-827-flamenco-classic Мисля че ги има до консерваторията. Аз обаче по отношение на фламенкото млъквам, не ми стигна време и усилия да се закача за този стил , иначе псевдофламенко ликове въртим П.С . А зад мен стена от Мартин-и - е така го разбирам аз туризма, вие си одете по забележителностите , мен ме оставете в някое сгодно местенце дето дават да им пипам китарите... 1 Цитирай
trendkiller Отговорено Март 21, 2017 Отговорено Март 21, 2017 Много добре пипаш! За пръв път чувам Godin, който да ми хареса на звук. Явно си е до майстора. 1 Цитирай
PlamenM Отговорено Март 21, 2017 Отговорено Март 21, 2017 Оффтопик: Годин-ите са много интересни китари, обаче не знам какво им е, явно много зависи от усилвателя и еквилайзера, защото съм пипал бая - и това е точно втория който ми харесва . Виж, ти, вече си пипаш фламенкото, личи си..някой ден ще седна и аз и ще цъкам булерии до несвяст :)/ Цитирай
Лими Отговорено Март 21, 2017 Отговорено Март 21, 2017 Аз от няколко години ползвам LUTHIER. Имат няколко различни tension варианта. Цени около 18 - 20лв. 1 Цитирай
jabs Отговорено Март 22, 2017 Автор Отговорено Март 22, 2017 (Редактирано) Лими, къде ги продават? Пламене, вярно много здраво пипаш, което не е изненада всъщност за всеки който ти следи свиренето :) Апропо, къде изчезна видео файла с Година, вече не е достъпен? Редактирано Март 22, 2017 от jabs Цитирай
G.Varbanov Отговорено Март 22, 2017 Отговорено Март 22, 2017 Хвърли едно око и на Augistine 1 Цитирай
Dirk Отговорено Март 22, 2017 Отговорено Март 22, 2017 Синият Augustine са супер!Миналата седмица взех едни D'Addario Pro Arte , малко по скъпи ,около 22 лв.За съжаление не си спомням модела.С два броя трета струна,освен стандартната и една която е от някакъв друг материал с малко по чаен цвят.Супер звучат с много плавно темброво преминаване от трета към четвърта струна.Сложих ги на фламенко Yamaha.Не мога да ги препоръчам,тъй като не си спомтям модела Супер са!На тях пишеше ,че имат "break in period" oт няколко часа и задържат "presence" по дълго.Ако това е някакъв ориентир за модела 2 Цитирай
jabs Отговорено Март 23, 2017 Автор Отговорено Март 23, 2017 Дадариото и двата комплекта са точно като описанието ти. Изумях като видях седмата струна (второто G), известно време мислих че са объркали нещо докато не видях разликата в дебелините и цвета... засега съм доволен 1 Цитирай
Recommended Posts