Jump to content
Българският форум за музиканти

Направи си сам!


Jason

Recommended Posts

Не съм срещал подобна тема, ако все пак има такава моля да бъда извинен!

 

Интересно ми е кой с какви проблеми се е срещал и как е успявал да ги преодолее с помощта единствено на собствената си изобретателност.Обикновено всеки начинаещ има такива и се получават доста интересни решения.

Аз като започвах през 1999 г. си купих първия си бас - Кремона, но ми беше малко трудно да се ориентирам по грифа, защото хората със сините манти в завода :D по една или друга причина не бяха сложили точки обозначаващи позициите на горната страна на грифа.Аз си купих бяло залепващо се фолио и си изрязах точки с един перфоратор, получиха се доста големички, така че вършеха идеална работа :D Проблема се появи лятото, когато поради по-високите температури лепилото на фолиото се размекваше и се наложи периодично да ги подменям! :)

Първият ми усилвател пък беше Респром, а като предусилвател (за по-голяма мощ :D ) ползвах един касетофон Филипс тип "стоящ на негърско рамо в гетото" :D

 

Това са някои от моите "рационализации", би ми било доста интересно да чуя какви са били вашите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хаха, как ме подсети за Респрома! И аз дори в момента от немотия ползвам едно радио Респром, за да мога да чуя звука на басчето ми. За целта изпозвам един кабел от МП3 плеъра ми, който би трябвало да ми служи, ако имах и кола, ама някак и това си нямам :) С една много приятна голяма позлатена стерео букса закачам С-ампа към радийцето и съседите го удрят на молитви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с перфоратора и аз го правих на тояжката. Така или иначе я бях разглобил изцяло, рендосал, рисувал, лакирал, жицирал, а кръгчетата бяха хартиени и отгоре минати с 5 пласта лак... държаха известно време. След няколко месеца реших, че не ме кефи, свалих пак всичкото лак, боя и т.н. и пак наново цялата процедура + шаблони с трайбъл рисунки, на външен вид беше уникална, ама си остана тояга все пак докрай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тва е истината:стария респром китарката за 512лв-( 1990 година) и правен дистер от руска схема от някакwа супер стара книга за електронни схеми....Звука беше неотразим имайки предвид ламповия респром и правенджоса ама кефа беше огромен(но не и на съседите,които един по един се избесиха)хехе

Редактирано от rudibass
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На един приятел пък му се бяха натрошили пластмасовите части на ключовете на акустичната китара и поради липса на средства за нови си настройваше китарката с малка вилица, която идеално пасваше! :) Та тая вилица я наричаше "камертон" :D На тая същата китара и се беше отчупила и част от мостчето при главата и я беше заменил със сгъната на две част от фонокарта! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В годините на немотия имах шанса да успея да сглобя от две кухарки една. Имах един стар Пълдин, който дойде в ръцете ми благодарение на моя скъп съсед Марио. За жалост китарата беше с леко отлепен гриф, който след време реших да заменя. От нищото ми изпадна един гриф на Кремона, който след лека и фина намеса с длетата ми за дърворезба се намести на мястото на стария. Всичко беше фиксирано с един болт(наистина имам предвид болт!) през крачето на грифа и тялото... Как си заклещих лапата тогава в резонантния отвор, не е истина... Замалко да си търся нова китара... Ама нали маймуната като хване и не пуска... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.