vhcs Публикувано Януари 17, 2007 Публикувано Януари 17, 2007 Здравейте, тука от седмица на сам имам някакво гадно възпаление на дясната китка и ме боли като свиря с пръсти - та ми се налага да свиря с перо. Нещо ми е доста куцо и дървено с перо ама кво да се прави. Та по тоя повод реших да отворя темата. Някой басисти свират с пръсти а други с перо - та нека обсъдим темата. Поздрави Алекс Цитирай
bejazz Отговорено Януари 17, 2007 Отговорено Януари 17, 2007 Аз мисля че все си е добре кат свириш когато правиш музика която ти харесва без значение дали е с перо или с пръсти, но разбирасе това е за различни техники с пръсти е гот да се свири ходещ бас или слап а с перо някфи двугласи, по тежка музика и не само според вкуса Айде и Успех Цитирай
Свилен Бас Отговорено Януари 17, 2007 Отговорено Януари 17, 2007 Имам видео-урок на Джон Пол Джоунс, в който обяснява за своята дву-пръста техника на лявата ръка и перото в дясната - направо мачка... Не можех да повярвам , но и такива неща се случват - лошо няма, поне докато имаш отношение към инструмента! Цитирай
bejazz Отговорено Януари 17, 2007 Отговорено Януари 17, 2007 Може ли да дадеш линк за тфа видео Цитирай
tsetso Отговорено Януари 18, 2007 Отговорено Януари 18, 2007 Един басист трябва да може да свири и с пръсти и с перо.Двата звука са коренно различни както и звукоизвличането.Имах и аз случаи в който не можех да пипна баса с ръце и бях принуден да свиря с перо 3-4 дена.В началото е криво но после ми хареса.Сега винаги имам и перо в джоба и според песента.Не знам, да извириш един "Smoke on the water"на баса без перо сега ми се струва кощунство.Така че моя съвет е да се сеиства и на двата фронта Цитирай
vhcs Отговорено Януари 18, 2007 Автор Отговорено Януари 18, 2007 Така че моя съвет е да се сеиства и на двата фронта така си е ... обаче има неща за сега дето с пръсти ги правя а с перо все още не мога. За това ми е доста куцо още ама няма как. Копане му е майката - и с пръсти и с перо !!! Ето тука има един инересен урок на John Myung (басиста на dream theater) за свирене с 3 пръста. http://youtube.com/watch?v=7SVKmq6XAjI Поздрави Алекс Цитирай
zanev 70 Отговорено Януари 19, 2007 Отговорено Януари 19, 2007 Колеги споделям казаното от вас по горе - наистина човек трябва да свири и с пръсти и с перо и то по много .... при мен обаче се появи проблем когато записвам бас в къщи - че къде другаде де - по принцип винаги съм предпочитал свиренето с пръсти но се оказа че ако записваш бас с процесор - в случая ВАмп на Берингер - без кубе и директно в компа и нямаш възможност да сменяш струни всяка седмица то по приемлив звук излиза с перо - по ясен с необходимата обертонация и т.н. вярно че изчезват басите малко но това може да се оправи после . С други думи съм принуден да записвам с перо защото обработката на тона записан с пръсти ми отнема по вече време а такова няма за жалост . Естествено че с перо нещата стават по софт и някак стерилни ама кво да се прави .... забравих да добавя че гледам перото да не е много остро щото хептен странно става .... Цеко Цитирай
ludmata Отговорено Януари 19, 2007 Отговорено Януари 19, 2007 Добрият музикант трябва да може да свири и с двете. Има песни за перо има и песни за пръсти (повечето). При мене проблема е че ритмично с перото не мога да изкрам някои синкопи, които свиря с пръсти Цитирай
IgniteAll Отговорено Януари 19, 2007 Отговорено Януари 19, 2007 Аз свиря само с пръсти... Не ми харесва звъченето на баса ми при свирене с перо. Много обичам слап, пик и плък бас и това перо ми идва вповече из лапите ми. vhcs, отиди да те погледне лекар за китката. С това шега не бива! Заболи ли те става или връзки след свирене и стигнеш ли до възпаление тичай на едни контролен преглед. А след това много хубаво загрявай пръстите. Тези травми остават за цял живот!!! Говоря от личен опит! Цитирай
Manolev Отговорено Януари 22, 2007 Отговорено Януари 22, 2007 А бе перото не е работа. Пръстите си рулират най-жестоко. Е, вярно е, има бързи партии на баса, които просто няма как да се изсвирят с пръсти...трябва пеце. Пък, който може бързо - да цикли без да го бърка! Цитирай
petroff Отговорено Януари 22, 2007 Отговорено Януари 22, 2007 Звукоизвличането с пръсти е в пъти по-добро(поне аз такива наблюдения имам),но както казва колегата по-горе,задължително едно перце в джоба! Цитирай
stephen Отговорено Януари 25, 2007 Отговорено Януари 25, 2007 Аз свиря само с пръсти... . Много обичам слап, пик и плък бас и това перо ми идва вповече из лапите ми. Знам, че за начинаещ не е проява на благоразумие да започва с техники за напреднали, но " копане му е майката " някой каза и аз съм силно заинтересован от техниките, споменати по - горе! Аз предпочитам да свиря с пръсти - още от класическата китара. Днес имам порядъчна бързина на баса при синкопи, арпежни теми ( не съм сигурен, че при баса се наричат така, така че моля извинете ме или ме поправете ) и други музикални теми. Но нямам разнообразие в изразителността, защото съм се ориентирал към песни с групата, в които няма подобни слап, плъг или пик бас техники! Аз дори не знам какво са - с изкл. на слапът, за който имам някакво понятие! Ще съм благодарен на кратко обяснение какво представляват тези техники, за кои стилове са по - характерни, къде мога да намеря уроци за тях? Цитирай
IgniteAll Отговорено Януари 26, 2007 Отговорено Януари 26, 2007 Ами повече инфо има в прясната тема http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=19449 Цитирай
Black*Sabbath Отговорено Февруари 18, 2007 Отговорено Февруари 18, 2007 Преди няколко дни докато се разхождах с ку4ето ми се замислих дали има някаква техника да използваш и пръсти и перо едновременно(извинявам се ако въпроса ми ви се струва тъп,но съм не4инаещ).Имам предвид да държиш перото с палеца и показалеца=>с останалите 3 да свириш и когато трябва да използваш и перото. Цитирай
Recommended Posts