Jump to content
Българският форум за музиканти

Fender stratocaster Dan Smith siena burst, two knobs

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте на всички!

Не съм активен потребител във форума, не съм и профи- просто фен на китари.

Много ми се иска да разбера нещо повече за моделите на Фендер от т.нар. Ера на Дан Смит и, в частност, за модела с два потенциометъра.

Ако някой има такава, както и всеки който поназнайва нещо по темата и реши да сподели - предваритирално благодаря!!!

Може и да почерпя, ако е от Пловдив :metalist:

Отговорено

През 1981г., Fender вече е собственост на CBS и репутацията на фирмата стремглаво се носи надолу. Тогава CBS(Fender)
наемат Dan Smith от Yamaha с цел подобряването на качеството на продукцията. Смит, буквално затваря завода, като мотото
му тогава е било качество за сметка на по-малка бройка. През 1982г. Fender спират производството на старите модели(vintage reissues of '57 and '62)
и въвеждат редица подобрения и иновации. Четири точковото закрепване на грифа, по елегантната малка глава, добавянето на 22-ро прагче
двуточково тремоло, смяна на материала/дървесината при тялото и тн.
Smith Stratocaster е един своеобразен мост м/у старото и съвременният дизайн и концепция при новата ера за Fender.
Идеята е била да се произведе качествена китара, в USA, и тя да бъде евтина.
Липсата на жакплейт, странното тремоло и двете копчета, са именно в услуга на маркетинга и стойността на китарата.
Това е може би един от последните изгъзени опити на CSB да съхрани компанията.Малко след това CSB ще продадат Fender
и в новият завод, в Корона, ще заложат на класиките. Китарите на Dan Smith, ще отлетят за Япония.
Fender Dan Smith, реално е произведен в много ограничен тираж в завода Fullerton и това го прави интересен и колекционерски,
но едва ли по различен от американските стандарти на марката.

Тремолото, може би най странното в този модел, и в разрез с класическият Fender Stratocaster:

20p6kk2.jpg

Отговорено

Доста изчерпателно! Много благодаря!

Притежавам такъв, но на грифа пише made in Japan, а тялото и типично като за американски.

Пак благодаря!

Отговорено

голяма част от продукция Fender USA в период между Фуллертон и Корона е ползвала японски грифове през 80ти години. Някои са били правени универсални без обозначение "Made in Japan", някои не. 

Отговорено

Аз съм се интересувал много от тези модели. За Дан Смит 1982 най-характерна е комбинацията от малката глава, но със старото лого (както на 70'). Такъв беше страта на Пеци Гюзелев. А Дан Смит 1983 с двата потенционетъра го видях за пръв път в група Аха.

Отговорено

Понеже си говорим за Дан Смит,тези дни попаднах на това любопитно четиво.
https://www.fender.com/articles/tech-talk/how-the-strat-came-to-have-two-heads?utm_campaign=Fender+Guitars&utm_content=sf50651840&utm_medium=spredfast&utm_source=facebook&sf50651840=1