Jump to content
Българският форум за музиканти

за авторската музика


Recommended Posts

В музиката нещата не са просто черно и бяло. Иначе, много се радвам, когато във форума виждам замисляне над музикалните структури и моменти на интерес и поглед към теоретичния свят. Но имайки предвид интереса си към по-некомерсиалната музика, ще вмъкна, че не съм особено за идеята просто да се заучават стандартни популярни подходи и как правят всички, след което да се имитират, а по-свободно и креативно да се подхожда, да се използва въображението и да се трупа личен опит, да се експериментира и да се разбере (и логически, и слухово) как работи музиката, да се вникне в тези неща, което ще катализира добро из- и обработване на собствени подходи и идеи, а не просто имитация. Това е важното.

 

Подобно виждане на творци като напр. Вангелис и Майк Олдфийлд е една от причините да ги уважавам. И съвсем на място ще цитирам Майк: "Разликата между мен и хората, които цитират в музиката си други изпълнители, е, че аз цитирам себе си".

 

Колкото до "мелодията е богът на музиката", преди време писах този цитат и ми направи впечатление - в една книга с цитати са описани като думи на Чайковски, някой бе казал, че са на Бах, после - Бетовен. Възможно е взаимно да се цитират. Но това няма значение, в този случай е ясно от кого е оригиналът.

 

Ще добавя, че всичко може да бъде обяснено и всяка музикална структура може да има своя философия, която авторът да изнесе и която при желание да бъде контрирана и критикувана поради несъвпадък с тази на слушателя, различието в представите и/или в впечатленията, индуктирани от музиката, но точно поради тази причина говорим за музика, а не за литература, час по философия или парламентарен контрол, защото това е изразено под формата на звук.

 

Ето например едно нещо, което си мислех за конкретната творба, съвпада с писаното от Хендерсън - преходът от фолклорната интродукция, звучаща ми на първо време откъсната, когато чух парчето вчера, но после реших, че има своите чар и цел, а именно - да повиши контраста, - та е съвсем ясно, че не е случайно направено така от авторите, макар все още да е един от моментите, който не ми се услажда, ала това е без значение. :)

 

Предпочитам в подобни случаи, вместо да пиша веднага какво правят другите, как стандартно би било по-добре, как би ми се харесало или какво бих направил аз, да отделя внимание на тъй или иначе вече написаната творба, да се опитам да видя през очите на другия и да разбера защо той го е направил така - сигурен съм, че има основание. В края на краищата, това е неговият изказ.

 

Пожелавам успех и... да цитирате себе си! :)

 

Страшно ми хареса този пост на Craig. Много здравословна нагласа. Повече хора трябва да прочетат това. Мисля, че може да стане или пинната тема в раздела (аналогична на онази за начина, по който технически са направени песните), или обикновена тема в "Композиция" (макар че там връзката вече ще стане много далечна).

 

Какво ще кажат останалите и управата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не предполагах, че написаното ще бъде забелязано. Е, явно все пак има малко хора, които се зачитат. Благодаря. Радвам се, че не съм сам с такова виждане. Да, наистина мисля, че в края на краищата, след слушане на най-различна музика и чувстване, учене и мислене на природата и законите й, рано или късно всеки стига до извода и става по-уверен, че в музиката всичко е позволено и изминатия му път именно това доказва, служи като убеждение.

Колкото до пинването, може би щеше да е подходящо, ако бяха думи на голям човек и композитор, наистина заслужаващи внимание, но тъй като аз не съм такъв, по-добре ми се струва да си останат по-скътани. :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.