Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,

синът ми е на 13 год. и от 6 годишен свири на пиано. Преди две години се наложи да прекъсне заниманията си, тъй като заминахме да живеем в чужбина и нямахме възможност да му осигурим уроци. Преди свиреше на руско акустично пиано, а сега се налага да купим дигитален инструмент по ред причини.

Искаме да му вземем добро пиано, максимално приближаващо се до акустичното. Обиколихме музикалните магазини и от предложените инструменти се спряхме на тези три:

1    YAMAHA CLN 535

2    KAWAI CN 35

3   KAWAI CA17

Може и да има и други подходящи варианти в този ценови клас. Моля ви за мнение и съвет, защото избора за нас е много труден.

Благодаря ви предварително за отделеното време и помощта.

Отговорено

CA17 - дълги дървени клавиши, наподобяващи механиката на роял. Това е най-доброто от трите варианта :) Другите са с пластмасови клавиши тип "сгъната" механика.

Отговорено

Не си взимай CN 35. На Лично ще ти обясня защо.

Всъщност аз не мога да получавам лични съобщения. Много моля да ми обясните тук, в темата, какво имате предвид. Предполагам, че това няма да е проблем.

Отговорено

И аз мисля, че е по-полезно за всички да прочетат. Ако не се лъжа, ставаше дума за някакъв проблем с пианото, неработещ клавиш или нещо такова.

Отговорено

Ами в начина по който е конструиран клавиша. Има една част, която е намазана със силиконова грес и стои на сантиметър от мястото което прави контакт с гумичката. Но е по високо и се стича. Когато тази грес попадне там, където се прави контакт с гумичката, тогава не свири. Дойде човека от "камертон" беше много мил и ги чисти, но не е решение. Обмислям ако може да ми смени клавиатурата с някаква друга, на друг принцип. Като е по хладно по не правят проблем. Иначе инструмента е супер. Удобен, функционален, с хубави звуци върши ми перфектна работа. Затова не искам нов. Само ако може клавиатурата да сменя.

Отговорено

На моето пиано (ES7) съм с клавиатура RHII, която структурно няма разлики с RHIII, за която говорим и не съм имал проблем с такова стичане, но явно е неприятен проблем. А е възможно да е вследствие на някакъв нов дизайн. Иначе CA17 е с дървени клавиши с изцяло различна механика, която е и по-висок клас, така че предполагам там не би трябвало изобщо да го има този проблем.

Отговорено

Yamaha = 2 * Kaway

Това е лично мнение, може и да е въпрос на вкус, но Ямаха по принцип бият по точки от всякъде! И все пак на 13 години не може ли и за акустично пиано да помислите... толкова време на електронно?! Изграждаме много неща в тази възраст, а и се е доказал като сериозен пианист явно :)

Отговорено

Такива уравнения нищо не означават без нещо конкретно :) Кой модел на Ямаха с кой модел на Kawai сравняваш? Кое е два пъти по-голямо: големина на семплите, дължина на клавиша? Не сме се събрали да обсъждаме футбол все пак. Хубаво е човек да сравнява еквивалентни модели, да знае какви са характеристиките. Иначе няма голяма полза за никого.

Отговорено

Аз пък съм за дигитално пиано. Особено при 13 годишно. Това по мои изчисления е 7-ми клас. Сега се готви за кандидатстване, толкова са заети в училище. Много по-добре е да има къде да се упражнява особено в къщи в удобно време без да се съобразява със съседи. Да направи репертоар, да се понаучи да свири пък за акустично има време.  Като забогатее с музика и си купи къща ще си купи и хубав акустичен роял и ще си вика акордьор да и го настройва. 

Отговорено

LIli, може би имате предвид  - CLP 535 Yamaha  пианата са добри и наподобяват много звука на истинското пиано, но пак да спомена, ако имате възможност за акустичен инструмент - няма база за сравнение. 

а_с_ не знаем какви са амбициите на детето, така че ако има възможност да се упражнява на акустичен инструмент, ще е по-добре, не мислите ли?! А за практичността на електронните инструменти - т.е. да не безпокоиш съседите, на всички е ясно едва ли на 13 ще свири след 22 ч. 

Отговорено

Хубаво дигитално е по-добре от евтино акустично.От 4 години имам Yamaha CLP340 , и мога да кажа че е доста по-добре от разни ,Cherni, Belarus,Lirika