llubaci Публикувано Януари 5, 2007 Публикувано Януари 5, 2007 Здравейте ,преди 4 дни сразих 1 явор :killyou: и въпроса ми е как да го изсуша.Чувал съм че някои дървета се сушат с кората,други трябва да са на талпи.Ако не го изсуша правилно ще посинее и ще мухляса.Моля ако някой от вас е сигурен как става това нека да обади .Благодаря предварително. Цитирай
vlex Отговорено Януари 5, 2007 Отговорено Януари 5, 2007 БЕЗ ДА СЪМ ЛЮТИЕР ще предположа че има сериозна причина да се сваля кората на гредите, които се ползват за носещи по селските къщи (на село има един уред рукан. Нз сигурно си има и по-цивилизовани вече). Нека и лютиерите се изкажат все пак Ае со здраве! Цитирай
voldemorus Отговорено Януари 5, 2007 Отговорено Януари 5, 2007 Да, но все пак не забравяйте че дървоядите придават една, хм.... особена акустика която не може да се постигне по друг начин Цитирай
bluesman Отговорено Януари 18, 2007 Отговорено Януари 18, 2007 Обели кората и набичи трупа на талпи по възможност радиални.Дебелината да е поне 0,5 см по-дебела от дебелината на готовият детайл.Намажи челата на талпите с лепило Ц 200 ( най -подходящото според моя опит). Остави ги да съхнат една върху друга като между тях поставяш дъсчици за шпация. Местото на сушене и съхраняване да е хладно и проветриво ! Успех! Цитирай
IgniteAll Отговорено Януари 18, 2007 Отговорено Януари 18, 2007 Този процес отнема понякога години... Наистина успех! Има и химическо сушене на дървесина, но то е много скъпо и се прилага май само в цехове за едри трупи за строителство... Цитирай
bluesman Отговорено Януари 18, 2007 Отговорено Януари 18, 2007 наистина пропуснах да кажа ,че от дурвесината трябва да е сушена поне две години по естествен начин за да се ползва за музикални инструменти .аз лично не ползвам матриал по-пресен от 4 години. Цитирай
llubaci Отговорено Януари 18, 2007 Автор Отговорено Януари 18, 2007 (Редактирано) Ако изсуша материала в сушилня ще е годен ли за музикални инструменти? Благодаря Редактирано Януари 18, 2007 от llubaci Цитирай
bluesman Отговорено Януари 20, 2007 Отговорено Януари 20, 2007 зависи какъв инструмент ще правиш. Ако е за ел .китара или друго подобно може и да стане но за акустичен инструмент ( ако си взискателен към работата) не става. Цитирай
Aureliano Отговорено Февруари 7, 2007 Отговорено Февруари 7, 2007 Коментирам, че това с намазването на края на дървото е, за да се цепи по-малко, докато съхне. Тоест, на края има по-голям контакт с въздуха и ще изсъхва неравномерно, ако не се намали контактът чрез: парафин, блажна боя, лепило (щом казва Блузмен). Цитирай
Recommended Posts