Jump to content
Българският форум за музиканти

Без пауза между акорди


zombie_

Recommended Posts

не виждам разлагането с какво ще помогне в случая...

"Разлагането" на акордите ще помогне за усвояване на пръстовката.

Начинаещият китарист запомня точното позициониране на пръстите, защото свири тоновете един по един, доста по-бавно и последователно, отколкото, ако се нахвърли да хваща целия акорд. Това подготвя всеки един пръст и създава навик, развива подсъзнателно усещане за пръстовката, която следва след даден арпеж.

След това вече е детска игра да хващаш целите акорди.

 

Хората, които са се занимавали с класическа китара знаят, че винаги първо се усвоява пръстовката и позиционирането, т.е. техническата част и чак след това се почва с изшлайфването на едновременнот звучене на самите акорди и техните прогресии. То няма и как иначе да бъде - не е желателно да натискаш газта преди да си взел книжка.

 

Разбира се, че може да започнеш директно с хващане на цели акорди, както правят много хора, решили да свирят Нирвана още от първия урок, но това определено ще те спече, ще те фрустрира и ще почнеш да пускаш теми по форумите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 31
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

..

Колега, итс а метафоу (;

Ма има и момичета с топки. Е виж Доро, Големата Кат, Дженифър Батън, принцеса Ксена, Алекси Лаихо [шегувам се де, недейте стреля..]

Благодарност за поста ти впрочем, адски е информативен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ъ-ъ-ъ ...Zombie, да те питам:

Правиш ли сухи тренировки на смяна на акорди? Да кажем - харесваш си до мажор и ре мажор, и започваш да ги сменяш ба-а-авно, бавно, поле по-бързо, и така, докато не започнеш да ги сменяш бързо, и си избираш други акорди. Като някоя песен ти е трудна - тренираш за нейните акорди.

 

Един приятел преди година - две ми каза следното нещо, и от тогава го повтарям на всеки:

 

Не може да направиш нещо две хиляди пъти зле, и да очакваш на две хиляди и първия път да стане добре.

 

Ръцете ти имат памет (която всъщност е в мозъка:metalist:). Когато правиш нещо неправилно, ти ги учиш да го правят така, и се създават неправилни двигателни навици. Да научиш ръцете си на нещо неправилно, е същото, все едно да прочетеш някъде, че корен квадратен от 4 е 3.1. Ако то го повторят 1000 души(и не разбираш от математика), то вече ще си сигурна, че наистина е 3.1. Същото е с ръцете - колкото повече правиш нещо по грешен начин, толкова повече те свикват да го правят така. И колкото и човек да се упражнява по неправилен начин, НЯМА да започне да свири по-добре, а напротив - ще задълбочава проблема. Затова е от особена важност, когато учиш нещо, да го правиш правилно, без никакви усилия, с минимални движения, и аксимална лекота. Първо прави всичко бавно, и скоростта ще дойде с времето.

 

Да смениш лоши механични навици с добри е толкова трудно, колкото да си смениш почерка на писане(който също е механична памет).

 

Това не се отнася само за смяната на акорди, а за всички аспекти на свиренето, пеенето, спорта..... нарича се двигателна култура.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правя сухи тренировки, даже така уча всичките акорди, ако съм някъде без китарата си представям как трябва да са разположени пръстите на даден акорд.А понякога в даскало искам да си спомня акордите дет съм учила вчера и си турам пръстите на въображаема китара :no: .Така, клипчето ми беше полезно (оф не запомних кой го постна).Мислех, че не свиря като ората, а то трябвали упражнения. Мерси, много почвам да харесвам хората тук...щото сте великиии :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко офтопик...относно закоравелите кофти навици.Значи Master of Puppets нали е само downpicking.Първите 10 пъти можех да я свиря без проблем.После нещо ми стана и сега вече не мога да свиря с темпото на песента.Мога по-бързо и по-бавно,но не и както трябва,нещо като средната зона на гласа дето като покачваш покачваш и по едно време почва да мърда на фалшименто.Та въпроса ми е има ли оправия?? :ph34r::blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правя сухи тренировки, даже така уча всичките акорди, ако съм някъде без китарата си представям как трябва да са разположени пръстите на даден акорд.А понякога в даскало искам да си спомня акордите дет съм учила вчера и си турам пръстите на въображаема китара :blink: .Така, клипчето ми беше полезно (оф не запомних кой го постна).Мислех, че не свиря като ората, а то трябвали упражнения. Мерси, много почвам да харесвам хората тук...щото сте великиии :ph34r:

Това с представянето е много добро.Аз лично съм пробвал и има ефект когато уча някоя песен да си представя какво трябва да направи ръката ми без да пипам китарата и когато добре го обмислиш и го разбереш е с пъти по лесно като почнеш после по грифа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Zlatyio, ти ме разбираш което е нещо невиждано, щото повече от тез дет ги познавам всяка дума, която кажат я приемат за нещо лудо, ама тука сме с еднакво сиво вещество(колкото такова ми е останало).А наздраве :ph34r:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мислех, че не свиря като ората, а то трябвали упражнения. Мерси, много почвам да харесвам хората тук...щото сте великиии :ph34r:

Tова, като похвала ли да го приемаме, или като ебавка?

 

Написах ти нещата по-горе, защото и аз нямах добра двигателна култура, преди да започна по-сериозно да свиря на китара. А и за това е форума, за да си помагаме. Извинявай, ако съм те засегнал в поста си с нещо, но повярвай ми - нямам такова намерение.

 

Това с представянето на грифа е полезно до толкова, доколкото да знаеш акордите, но не допринася особено за развитие на двигателната памет.

Трябва с китара:blink:.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правя сухи тренировки, даже така уча всичките акорди, ако съм някъде без китарата си представям как трябва да са разположени пръстите на даден акорд.А понякога в даскало искам да си спомня акордите дет съм учила вчера и си турам пръстите на въображаема китара :blink: .Така, клипчето ми беше полезно (оф не запомних кой го постна).Мислех, че не свиря като ората, а то трябвали упражнения. Мерси, много почвам да харесвам хората тук...щото сте великиии :blink:

С риск да ви секна неглижарското лафче искам да ти вметна, че ако поразгледаш и други видеота от същото място може да ти се поизбистрят нещата... Въпреки, че ми се струват малко несериозни ама, като нема риба и рака е риба... :ph34r:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Tова, като похвала ли да го приемаме, или като ебавка?

Ееее, айде стига бе като похвала естествено.Никога не бих ебавала ората дет ме учат как да свиря(а засега тва сте вие и авторите на ръководството).И затова много :godbless: , ама никога :killyou: или :evil:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко офтопик...относно закоравелите кофти навици.Значи Master of Puppets нали е само downpicking.Първите 10 пъти можех да я свиря без проблем.После нещо ми стана и сега вече не мога да свиря с темпото на песента.Мога по-бързо и по-бавно,но не и както трябва,нещо като средната зона на гласа дето като покачваш покачваш и по едно време почва да мърда на фалшименто.Та въпроса ми е има ли оправия?? :godbless::cheers:

виж това и при мен се е получавало. Най-странното е, че дойде изведнъж. Просто всеки път на една определена скорост не можех да направя едно нещо. Обаче по-бързо и по-бавно ми беше без особени проблеми. И аз си се чудя ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Успя ли да го оправиш?Аз сега като че ли с бавни упражнения почвам да се вкарвам в релси ;)

Ами то цаката е да го оставиш 1-2 дена това нещо и след това(с божията помощ)се надяваш да го правиш. Хубавото е, че рано или късно все става накрая :guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.