Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Искам първо да кажа Здрасти на всички старейшини във тази форум. Не за друго старейшини, но аз съм съвсем пресен,пресен и несъм такъв музикант като повечето тук профита,за което свалям �шапка.МОлбата ми е ако има някой разбирач на фендър страт стандарт,къстами и тн..да ми помогне в избора.Както казах не съм профи, но искам да си купя ценна китара, един вид инвестиця и да си свирна някое парче.Доста изчетох, прегледах,пипах по магазини,гледах в продавалниците,но все пака си трябва профи съвет.Благодаря предварително!

Отговорено

Ако си от София в Динакорд(Ямаха)в Дружба има богат избор На Фендър китари там ще те консултират музиканти.

Рс. И най важното, гледай да ти е удобна, да ти пасва, все едно си я ползвал дълго време.Моите пет стотинки.

Отговорено

Тези стандард и къстъми и тинтири минтири са според джоба. Като идеш в магазина и кажеш колко пари можеш да дадеш ще ти предложат китари Fender / респективно  Squier  в ценовия клас и вече като си пробваш и установиш коя ти пасва ... вадиш кеша и плащаш.

Отговорено

Инвестиция в китара стратокастер може да се разбира по различен начин. Вероятно авторът пита за китара, която с годините ще поскъпва, а не такава, чиято цена пада наполовина само от факта че е излезнала вече от магазина и е употтебявана. В този смисъл най-добра инвестиция са фендерите, произведени през 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Тяхната цена расте всеки ден. Но такива инструненти се намират доста трудно, а и е нужен голям специалист, който да потвърди автентичността на китарата. Желая на автора успех в инвестицията!

Отговорено (Редактирано)

Fender USA Standard - НЕ Е ИНВЕСТИЦИЯ!

Веднъж след като го изнесете от магазин - ще падне поне до 2/3 от цената. И няма да се повишава през години. И не само това. Съще веднъж като я изнесете от магазин - ще стане потенциално "менте" за повече от разбирачи, коите ще я гледат във вашата обява когато искате да я продадете.

Редактирано от Jim-ph
Отговорено

Повечето китари стават инвестиция, когато на нея е свирил голям и известен музикант!

Без да се обижда автора на темата, но това ми звучи като някой друг да ти избира жена.Консултацията е до толкова да те посъветва за качествата на избора ти между две три китари, а изборът си остава ТВОЙ.За това са темите в началото на раздел -Китара, прочети ги внимателно да можеш да питаш правилно, и да получиш отговор правилен.

Дано схващаш какво ще получиш като информация от тези теми.

Отговорено

Мисля, че темата е безпредметна. Никой лаик не си купува винтидж Фендер поради поне 2 причини.- 1.Безбожно скъп е и 2.Купуваш си нещо ценно когато можеш да го оцениш тоест когато е ценно за теб..

А евентуално ако си богат и ексцентричен колекционер ще си намериш професионален съветник. Едва ли ще пускаш теми във форуми.

С цялото ми уважение, но това е безсмислена тема.

Отговорено

Jim-ph

Те и онези които са си купували Стратове и Телекастери през 60-те не са ги считали за инвестиция, а чисто и просто работни коне.. И не че не са били "Стандард",

Всичко е въпрос на време и мащаб!

Отговорено (Редактирано)

Повечето българи (изключение правят тези с реални познания по финанси и/или счетоводство) използват думата "инвестиция" за всеки похарчен от тях лев (предполагам корена е в народопсихологията и е свързан с факта, че човек иска за всяка дадена стотинка нещо да му се възвърне, или просто е съвпадение, породено от масово непознаване на термините във финансите).

Според мен човека просто иска да го насочите да си купи някаква по-свестна китара и да получи оптималното за парите, които ще похарчи за нея, а не иска да прави инвестиция в истинския смисъл на думата.

Тоест, мисля си, че иска мнение от типа на "Купи си най-добре мексикански фендер, защото американския е само малко по-добър, а струва 3 пъти повече, пък мексиканския пак си е фендер и пак си е истински инструмент, демек най-оптимално похарчените пари ще си дал за MIM", нещо такова... :)

Ако бъркам, моите извинения към автора за неправилното тълкуване на въпроса му. :cheers2:

Редактирано от therealbadmadafaka
Отговорено (Редактирано)

На автора на темата май много не му е зор "инвестицията", защото никакъв го няма тук поне да поясни какво точно има впредвид, докато доста хора се впрегнаха да отговарят/помагат. 

Поне да беше казал с какъв бюджет разполага, това щеше да стесни значително съветите към него.

Редактирано от DILETANT
Отговорено

Jim-ph

Те и онези които са си купували Стратове и Телекастери през 60-те не са ги считали за инвестиция, а чисто и просто работни коне.. И не че не са били "Стандард",

Всичко е въпрос на време и мащаб!

да, но обеми/ качество на продукцията не са съпоставими... Направо директно го казвам сега: половин година се мъчих да продам Fender USA Am. Standard страт - за 650USD (1200лв беше тогава при този курс евро/доллара 1.09). И този страт беше в рядък цвят (+100$ на времето само за цвят). Просто не, не, и още веднъж не. Нови mass production китари не са инвестиция!

За инвестиция са: ES-335 китари (по-малко пада им цена на нови / за стари само ще повишава), топ-модели на lawsuit серии японски китари (ама и цената им няма да е бюджетна - от 1200USD нагоре), реалистичен вариант е Fender Mustang / Duosonic / Jaguar от 1960ти, Fender Stratocaster от 1970ти.

На Custom Shop инструменти като инвестиция също бих казал НЕ - причината е че тези китари са почти винаги правени много индивидуално и това в повече случаи ще е проблем за понециален купувач.