Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Владе, аз отдавна ползвах Cool Edit Pro, за нея знам че запазва тоналноста, само забавя :virtuoz: Програмата е елементарна.

Отговорено

Аз го имам същото.Тоналноста не се променя.Има си отделно бутон4е с което може и това да направиш.Пускаш Уинамп-а и натиска CTRL+K и ти се отваря едно прозор4е.Натискаш на DSP/Effect и намираш Pacemaker.Цъкваш на него и се появява.Като искаш да го махнеш правиш същото само 4е цъкваш на None.

• 7 months later...
Отговорено
Много прост,лесен и вършещ работа трик е да вдигнеш плейбека 1 октава нагоре.по този начин баса започва да се чува съвсем ясно.А в днешно време има много софтуер,който може да свърши работа

И аз така правя като не мога да чуя нещо.Наистина става.

Отговорено

С някои плейъри може да се забави темпото, което ще ти бъде в полза в случая. Друго нещо, което може да пробваш е да слушаш парчето с слушалки - баса се чува много по-ясно, а и понякога, когато баса излиза от едната слушалка да кажем с барабаните, можеш да махнеш другата слушалка, за да чуваш само баса. А когато бас ама хич не се чува, той сигурно съвпада с акордите и като им знаеш основните тонове, ще знаеш и басовите тонове.

Успех!

Отговорено (Редактирано)
Абе имам голям проблем - по слух мога да си извадя неща за китара и по слух мога да ги сравнявам дали всичко е ок, но не мога да правя същото с бас партиите. Чувам баса, но просто не мога да го диференцирам и да го сравня с моя бас... Абе и въобще как вадите по слух - аз слушам хващам китарата и каквото сабя покаже... Накрая отивам в нета вадя таб и ааааа така било :D

ще покажа един много лесен метод:

1.изслушваш цялата песен,за да се отиташ да усетиш какви са скалите-мажорни или минорни или пентатонични мажорни и минорни и техните обръщения

2.изслушваш я тон по тон и сравняваш дали този тон който си чул от песента отговаря на този дето си натиснал

Редактирано от slapin
Отговорено
Абе имам голям проблем - по слух мога да си извадя неща за китара и по слух мога да ги сравнявам дали всичко е ок, но не мога да правя същото с бас партиите. Чувам баса, но просто не мога да го диференцирам и да го сравня с моя бас... Абе и въобще как вадите по слух - аз слушам хващам китарата и каквото сабя покаже... Накрая отивам в нета вадя таб и ааааа така било :hysterical:

ми това показва ,че май не си много отдавна в занаята или нещо такова...идеята е да слушаш много музика и да бъде различна. като съвет мога да ти дам обаче да не слушаш хеви метал, щото там баса е просто фиктивен...слушай много бас-китаристи да речен Виктор Утън, Виктор Бейли и Маркъс Милър

Не изтървай Джако в никакъв случай, след това почни лека по лека да гледаш табовете и така ша разбереш

• 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Според мен - най-много биха ти помогнали упражненията по солфеж, като отгатване на тонове и писане на диктовки, но за целта трябва да сте поне двама (и това в случай, че искаш да си развиеш музикалния слух).

Иначе за хитрини - kolio_k ти е дал много хитър метод :hysterical:

Редактирано от Ивелин
Отговорено

Съгласен съм с всичко, което са ти казали колегите по-горе, само искам да добавя съвет - ползвай програми и табулатури само в краен случай, тоест - товари си главата, за да свикне и да се развие, а не да се разглезва с помощи, защото иначе скоро няма да се научиш да вадиш сам. Развивай музикалните си способности, не тия за работа с компютър :)

Отговорено
Абе имам голям проблем - по слух мога да си извадя неща за китара и по слух мога да ги сравнявам дали всичко е ок, но не мога да правя същото с бас партиите. Чувам баса, но просто не мога да го диференцирам и да го сравня с моя бас... Абе и въобще как вадите по слух - аз слушам хващам китарата и каквото сабя покаже... Накрая отивам в нета вадя таб и ааааа така било :metalist:

Не е лесно, но за сметка на това-продължително и досадно. Развива познаването на тоновете и интервалите между тях. С две думи МНОООООГО ПОЛЕЗНО. Със желание и практика НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА.

P.S. Игнорирай всички останали инструменти и слушай баса. Не е лошо да знаеш акордите на парчето, както и правилата за построяването и свързването им. УСПЕХ :);):metalist:

Отговорено

Ако парчето не го изисква, правя следното - слушам композицията половин ден, непрекъснато и след това сядам и изсвирвам "идеята", която ми е останала в главата, защото според мен е по-важно не да повториш оригинала, а да го усетиш и да добавиш нещо към него.

То така казва и Лес Клейпуул - беше нещо от рода на "Навремето моите колеги вадеха едно към едно хватки от Ръш (...) и т.н. и повтаряха парчетата като оригинала, а аз ги чувах и попивах от бас партиите само най-важното". Нещо такова имах предвид като казах "идеята", а това ли е "най-важното", всеки сам си преценява.

Разбира се, изписаното тук, би могло и да е оправдание до някъде за това, че не съм способен да си запиша баса на листче, докато си пия кафето и ей така съм си пуснал веднъж парчето, между другото, но и до там ще стигна.

Отговорено

Както вика ТРЮ-то , и аз така прая . Е примерно , работя върху "slang" на Джако , еми слушам го вече няколко месеца , и ся си го вадя . Въпрос на нагласа . Има парчета който са за 5 минути , други за 5 месеца . Точно там се крие и грешката на някои музиканти , в класическата музика например - хващат една симфония , примерно симфоничен оркестър , имат я като за работа , не вникват , изпълняват сичко идеално от партитурата , но истината я няма . Ето това трябва , да слушаш и да вадиш - прости и сложни парчета . Много таблатури се навъдиха и наистина са много по-яки , отколкото да седнеш ся и тон по тон - пуууу ! Ама трябва по слух да са тормозим за да имаме ТРЮ мисъл и слух. :thumbs_up: