Jump to content
Българският форум за музиканти

Руска китара


vlex

Recommended Posts

Днес накярих една руска китара. Просто не мога да спра да се хиля. Китарата е малка, с дебел и неудобен гриф - бетер класическа. Но най-смешното се концентрира в два невероятни белега:

1-во има точно 4 инлея на стандартните за класическата 5,7 и 12, но 4-ия е най-култов: на 10! Да правилно сте прочели на 10 :cheers:

2-рото е още по-изродско: понеже явно тепърва са почвали да правят тръс родове или родове изобщо, или пък от икономии братушките са стигнали до невероятна идея: цъфнали са трупче дебело десет санта отпред при сглобката на грифа и са го оставили него плаващ. Така че да сложат един болт, който да противодейства на опъна на струните :) Бе изобщо много е фън тая китара. Оставих я зася в даскало, но още в понеделник ако съм в софия ще ида да си я прибера и да си я гъбаркам. Предвиждам множество манипулации.

 

Ех таз краста :P

 

Та въпросата ми е: някой може ли да ми помогне с трасиране на датата, месторождението и името на това добиче? :D

 

Ае со здраве :)

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много е възможно някой чукча да се е помислил за лютиер и сполучливо да е сътворил конструкция, която с изкривена усмивка на устата може да се нарече "музикален инструмент" :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарата е заводска в сериойно производство, само дето освен завода не пише марка, модел или дата :dance: Уви в момента и завода не мога да кажа, щото е на 15-ина км от мен :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето ти цитат от Wikipedia относно разположението на инлеите (точките) върху фингърборда:

The most popular fretboard inlay scheme involves single inlays on the 3rd, 5th, 7th, 9th, 15th, 17th, 19th, and 21st frets, and double inlays on the 12th, sometimes 7th, and (if present) 24th fret. Advantages of such scheme include its symmetry about the 12th fret and symmetry of every half (0-12 and 12-24) about the 7th and 19th frets. However, playing these frets, for example, on E string would yield notes E, G, A, B, C# that barely makes a complete musical mode by themselves.

 

A less popular fretboard inlay scheme involves inlays on 3rd, 5th, 7th, 10th, 12th, 15th, 17th, 19th, 22nd and 24th frets. Playing these frets, for example, on E string yields notes E, G, A, B, D that fit perfectly into E minor pentatonic. Such a scheme is very close to piano keys colouring (which involves black colouring for sharps that pentatonic consists of) and of some use on classic guitars.

Обърни внимание на втория абзац с курсива.

Доколкото си спомням, така нареченият "руски строй" при китарите също изисква такова разположение на точките по грифа.щ

С други думи, руснаците не са объркали мястото на точките - просто китарата ти е правена за друг вид свирене.

 

Това за дървената подпора не го разбрах, но ако покажеш снимки, ще го обсъдим и него. :curse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В понеделник сутринта взимам китарата от даскало и веднага след като се върна почвам да я гавря. Така или иначе ще пусна друга тема със интервенциите, тъй че снимките - там :)

 

Мерси за цитата бтв :)

 

Ае со здраве :curse:

 

И весело посрещане на празниците :curse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе аз се сещам за ква китара става въпрос...с една такава права глава още малко и Паркър... :) само дето грифа е като сап за права лопата. Един приятел я имаше, че и даже се опитваше да свири на нея....След една две години мъки се отказа от музиката и се ожени.... добре, че нямам такава китара :curse:

Пич внимавай тая китара има опасност да те спаси от успех.... :curse:

Редактирано от Telerig
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В понеделник сутринта взимам китарата от даскало и веднага след като се върна почвам да я гавря. Така или иначе ще пусна друга тема със интервенциите, тъй че снимките - там :)

 

Мерси за цитата бтв :)

 

Ае со здраве :curse:

 

И весело посрещане на празниците :curse:

От това,което описваш става дума за така наречената семструнная.Няма нищо смешно-тя е пригодена за руския строй.Преди около 30 години(сега съм на 35) тя беше първото ми докосване на китара.И аз поназнайвам нещо от материали(по образование съм лютиер) и мнението ми е,че за онези години на производство изпълнението не е никак зле.Сега свиря на ЕVH,но дядовата ми китара от 5.60 рубли си ми стои в ъгъла и винаги мога да си я пипна.Сори за сантимента ама...наистина не ми е смешна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И мойта първата китара беше руска. Все още я пазя отгоре на секцията. Тая китарка като конструкция въобще не е стабилна. Болта който стои като противовес /или нз как да го нарека/ на струните е 7мм и не може да се намери тук по магазините. Отделно да не говорим че се стяга само с глух ключ, който е още по-труден за намиране. Първия път когато я сглобих след 4 часово дрънкане дъската която е вътре в кутията и държи грифа издаде багажа. Самото дъно на кутията се отлепи. Последваха многокрактни залепения на кутия и на гриф към кутия, но ефекта беше нулев. За финал я занесох на някакв "лютиер", който окончателно я прецака. След като той я залепи на 14-15 прагче ръката ми минаваше свободно между струните и грифа...

Иначе като за първа китара си свърши мисията пръстите ми заякнаха доста по-бързо от нормалното и на нея изсвирих първите акорди на една добре известна група. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1-во има точно 4 инлея на стандартните за класическата 5,7 и 12, но 4-ия е най-култов: на 10! Да правилно сте прочели на 10 :rolleyes:

У баба ми има една руска акустична китара, която е също с отбелязано 10 прагче и аз съм се чудил бая над това. Иначе практически китарата е невъзможна за свирене освена на няколко акорди без баре, защото разстоянието м/у струните и грифа към 12 праг е достатъчно да си прокарам ръката отдолу :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е един сайт с обзор на съветски ел-китари и ефекти, има добри /носталгично-кафкиански :blink:/ текстове:

Съветските китари

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.