Jump to content
Българският форум за музиканти

Джаксъни от пресован шперплат?!


X_eNeMy

Recommended Posts

Темата отиде, та се не виде... макар че поначало беше ясно къде отива.

Тя тая тема поначало си е жива говорилня без никъв смисъл

 

 

@Марто - ба тоя шперплат за 578 лева, добри съм направил че не се мятал на джаксъни май :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 34
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Да, да, и един мармот завива шоколадите в станиол...

 

А Ибанец ще пускат серия от велпапе - бръмнали са се на еко-тематика. Искат да може да се рециклира. Пък и е удобно за носене - сгъва се лесно. Струните естествено от възобновяеми материали - ечемичени стъбла за дебелите и конски косми за тънките.

 

А дървените адаптори с въглищна подложка няма какво да ги коментираме, отдавна са се доказали.

 

П.П: Отвързаха ме!

Редактирано от olygofren
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За Джаксън незнам, но съм виждал Епифон SG от такъв материал. Китарата и на един приятел, ще го помоля да я снима и ще постна снимките, ако има интерес. Инструмента е без адаптер на нек позицията и щперплата се вижда ясно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Споко, бе, хора.. за какво е цялата дандания? ;) Джаксън били пуснали китари с тяло от шперплат. Ми.. нямам си и на идея дали това е истина, но позволете ми да ви споделя какво съм учил аз под определението "шперплат".

Шперплатът представлява определен брой тънки фурнирни листове (разбирайте листове от масивна дървесина с дебелина 0.5-1мм.), които са подредени по дебелина, предварително двустранно олепилени (без двата лицеви слоя) с подходящи лепила на базата на смоли и пресовани в специални преси при строг режим и спазване на определена температура и налягане.

Този материал е достатъчно здрав и устойчив за да се използва в самолетостроенето, строителството и т.н. където има нужда от подобен формостабилен материал. Принципно има по-добри механични и технологични свойства от масивната дървесина от същия дървесен вид. Тук обаче идва момента за сравняването на акустичните свойства... Не съм много сигурен как стоят нещата от тази гледна точка, но едва ли лепилните слоеве (колкото и да са тънки те) между всеки два пласта фурнир спомагат за по-добра акустичност.. дори мисля, че напротив. И все пак, не съм сигурен.. ако технологията се различава от стандартната - с цел на получения шпеплат да се придадат по-добри акустични свойства от обикновения - вероятно той също е достатъчно подходящ за изработването на тяло за китари. :D

От друга страна на няколко пъти по-горе срещнах и израза "талашит" ;) ! Ммм.. искам да уточня, че това няма нищо общо с шперплата, освен, че все пак суровината за изработването му е дървесен материал. Талашита е разговорната форма на това което се нарича "ПДЧ" т.е. плоча от дървесни частици (олепилени и пресовани)... Името само говори за този материал... използва(ше) се предимно за изработването на нисък клас корпусни мебели - основно секции, гардероби, кухненски шкафове и други. Именно този материал се троши и рони сравнително лесно при хм... "счупване" ;)

Така, че.. според мен - тяло на китара от шперплат - може би... но от "талашит" (т.е. ПДЧ) - :happy: тва някви китари за децата от третия свят ли са? :think: :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, тук е момента да се извиня и аз за простотиите си, защото ми стана интересно и прочетох доста за "plywood guitars", можете да потърсите и вие. Извинявам се, неприсъщо за мен започнах да плюя по тема, в която не съм напълно компетентен. Подлъгах се по представата за талашит (защото него можеш да го чоплиш с пръст, не и шперплата) и ми стана абсурдно да има такива китари.

 

Дано не е късно да продължим темата, тъй като явно се оказва, че шперплатът не е толкова малоумен материал, колкото звучи.

 

За талашита не говорим. Това са смешки.

 

Та: нека (след като установих със сигурност, че съществуват, мога да изброя и марки и модели) някой да сподели какво могат китарите от подобни материали, преди да ги отпишем тотално.

 

Всъщност шперплат може да се направи и от махагон и други скъпи и хубави дървета, поне аз така разбрах от нещата, които четох. И се прави. Казват, че единственият проблем на този материал от звукова гледна точка е многото лепила, смоли и прочее, които го държат цял - до голяма степен убивали резонанса, ако не е направено както трябва.

Редактирано от olygofren
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На шперплата май му викат plywood на английски и съм чувал, че има такива китари (много евтини, естествено).

Но от талашит ми се вижда леко невъзможно, освен ако няма листове фурнир отгоре, иначе е много ронлив.

 

П.С. - а, той олигофрена написал вече :headbang:

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...., защото имам мераци да си купя китара Джаксън от сравнително по-скъпите модели и се опасявам да не се мина така жестоко...

Малко ОТ, но все пак ще питам:headbang: На кой от по-скъпите модели си хвърлил око?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е а де, пак отиде към простотии... :P С тоя талашит се оляхте, аз честно казано не съм го виждал в производство в последните години, няма го вече оня едновремешен талашит, дал името си на редица обикновени вафли...

 

Както и да е, в крайна сметка, след сериозен рисърч по темата, установих, че качествени електрически китари от такъв материал няма. Има скапани детски боклуци, със съвсем редки изключения, и тук-там по някоя поносима китара с джаз-ориентация. Основно акустични инструменти се правят от шперплат, и те също са много различни от solid wood инструментите като качество.

 

Дано съм бил безполезен с тази и без това известна информация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

guitar-3.jpg

 

Те тая китара от ляво (по-тъмната) е от някакъв вид шперплат. Горната дъска е отделно, което създава някакъв род резонаторна кутия. Мога само да кажа, че китарката си беше ИДЕАЛНА. Много плътен и мек тонец. Пича който я ползва в момента също е доволен. Освен това в многобройните теми по въпроса за изработка на инструменти в ТОЗИ форум беше споменавно, че причината за ползването на такъв материал е, че не се измята и е евтин. щото няма 100 годишното сушене на талпата. Или нещо от сорта. Та "Жаксъните", които се продават м/у перални и кухненски прибори в перманентна промоция за около 250 лв. напълно е възможно да са точно от тоя материал. Няма смисъл да разискваме аспектите на факторите ЦЕНА : КАЧЕСТВО.

Редактирано от RockoBG
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

'Ми тайна е :P даже и за мен. След днешните постове предполагам, че тялото е от горепосочения епифон. Иначе грифа е "поръчков" ако мога така да се изразя хехехехе,а електрониката е бай ми. но сподели си подозренията. Интересно ми е...

 

А ве ей що се ебаваш с деда ти, нали ти я купи 'е :P

 

МОЕ (стрелка надолу)

Редактирано от RockoBG
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.