warwick Публикувано Декември 7, 2006 Публикувано Декември 7, 2006 Здравейте, решил съм да си направя една колона за бас (кабинет). Поръчах си говорител "EMINENCE GAMMA - USA" 15 инча. 300W 40Hz - 40kHz. Размерите на кутията ще са 660/620/420. От тук обаче ми става малко мътно. Не знам как да сметна хорната (пищялката), както и къде да пробия отвор за бас рефлектора колко голям и т.н. За размерите на кутията също не съм сигурен взех ги от готова бас колона с приблизително същите параметри. Ако някой има идея или литература по темата ще се радвам да пише. Материяла съм го подготвил 2см ПДЧ. Остава да си купя Зеге и когато пристигне говорителя започвам. Между другото мисля да го захраня с лампов усилвател. Ама не съм намерил още, в краен случай ще е с транзисторен (поне 200W) Цитирай
разбойник Отговорено Декември 7, 2006 Отговорено Декември 7, 2006 Кутията и басрефлексния отвор трябва да бъдат съобразени с параметрите на конкретния говорител, иначе резултатът може да е доста изненадващ Eminence дават готови разработки за техните говорители, конкретно за Gamma 15 виж тук: http://www.eminence.com/pdf/cab-gamma-15a-2.pdf Честотната лента и мощността които си дал са по-скоро теоретични - и двете зависят от конкретния дизайн на кутията, който би избрал. От двата варианта на Eminence подходящи за бас аз бих избрал втория - по-компактен, с достатъчно ниска долна граница ( - 3 dB на 56 Hz) и с по-висока мощност. Първият е малко по-добър (и по-подходящ за употреба с петструнен бас особено в по-ниски настройки), но надхвърля размерите, които приемам за допустими, освен това разликата между двата няма да е драстична. ПДЧ не е добър материал за кутията, по-добре си намери шперплат - 1,6 мм или 1,8 ще свърши работа. Задължително сложи някакво оребряване (колкото е по-тънък материала за стените, толкова повече), оптималното е през около 20-25 см., но може и с по-малко. Кутията е добра ако при почукване звукът и не е като кашон, а кънти високо - това означава, че си я направил достатъчно здрава, за да няма резонанси в ниските честоти, които да смущават възпроизвеждането. Разположи басрефлексните отвори на предния панел и внимавай да спазиш максимално точно препоръчителния обем, като извадиш от него обема на поставеното оребряване Ще падне малко смятане, но по-добре крайния резултат да си струва, нали? В нета има доста информация за кутии за озв. тела, можеш да започнеш оттук: http://www.lalena.com/audio/faq/build/ За хорната - сложи само ако искаш да имаш ултра високи (от гледна точка на бас китарата) честоти - характерното перкусивно "цъкане" , което се чува от фирмените боксове с хорни. Ще ти трябва някакъв високочестотен говорител с чувствителност по-голяма от 94-95 децибела и мощност от 80 вата нагоре, филтър (честотата и стърмността на среза зависят от говорителя, но не под 3,5 килохерца). Добър вариант е да добавиш малък средночестотен говорител вместо хорна, Eminence напр. имат 6 и 8 инчови модели, които биха могли да свършат работа. Аз лично бих оставил бокса само с 15-ката . Ако не ти хареса после ще го мислиш. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 7, 2006 Отговорено Декември 7, 2006 MDF не е ли добър материал за целта, или ще е много тежък? Цитирай
de4o Отговорено Декември 8, 2006 Отговорено Декември 8, 2006 MDF не е ли добър материал за целта, или ще е много тежък? много е гот,миналата година си правих боксове,лесно се работи,сглобките с видия и лепило стават вечни,нормално тежък и много плътен Цитирай
Rocko Отговорено Декември 8, 2006 Отговорено Декември 8, 2006 ПДЧ не е добър материал за кутията, по-добре си намери шперплат - 1,6 мм или 1,8 ще свърши работа. Ей, Разбойник такъв....не обърквай човеко......милиметър и шест десети си е живо фолио......сигурно имаш предвид 16 милиметра или 1.6 сантиметра Цитирай
warwick Отговорено Декември 10, 2006 Автор Отговорено Декември 10, 2006 Хех, предположих какво има предвид за дебелина Цитирай
Recommended Posts