Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ при избор на китара?!


Stoicho

Recommended Posts

Днес говорих с учителя и смятам да взема Стага мислех си и за тунер заедно с китарата да купя ама ще огтложа малко :):):D Сега треа да я взимам :cheers:

Редактирано от TheWhiteGhost
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 56
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Обикновено си мълча в такива теми, ама май най-добре е да не ги чета, че да не се дразня. И това няма нищо общо нито с естеството, нито с автора.

Като чета тия страници и се чудя, дали хората, които са я пуснали усещат винаги накъде вървят нещата. Общо взето все се намират поне по пет, шест "разбирача" и всеки казва колко другите грешат. Никой никога не се позовава на нещо и винаги неговата китара е най-добрата.

 

Хора ако искате да помогнете на хората, постарайте се да давате съвети, а не само да разправяте как кое трябва да бъде, щото начини има хиляди и всичко опира до вкус.

 

Забелязъл съм, че в крайна сметка всичко опира до ПРОБВАЙ САМ и избери това което НА ТЕБ ти харесва. На никой не му трябва да почне с най-добрата китара (всъщност такова нещо не съществува), нито пък със най-скъпата. И се отърсете най-накрая от това че цената на един модел означава страхотна китара. Просто защото понятието е много по-обширно отколкото явно някои си мислят. :D

 

TheWhiteGhost, пробвай. Отиди в магазина и пробвай. Не им обръщай внимание на това колко злобно те гледат в магазина и не ги слушай какви ти ги говорят. Всеки (добре де, по принцип) иска да си продаде стоката. Затова като отидеш в някои известни магазини в София и се държат добре с тебе с една единствена цел - да ти продадат нещо. Наскоро прочетох тука "еми те в ******* (броят на звездите не отговаря на боря на буквите:D ) се държаха толкова яко, че влязох за еди к'во си, а излязох с еди к'во си. Еми нормално.

По принцип:

Пробвай, виж това което на теб ти хареса. И тогава вече, ако още се чудиш пусни една тема за това, с цел да видиш мненията на другите и дали съвпадат с твоето, както и може да са ти убягнали някои детайли. Но първо пробвай сам.

 

И макар и горното да е много офтопик, нямам намерение да пиша директно по темата, каквото и да ми донесе това, защото не виждам голям смисъл да пиша точно обратното на това, което са писали някои хора. Няма смисъл да седим и да си чешем нашите п****, като става дума за твоята китара. 100% мога да оборя известна част от нещата с които не съм съгласен, но това ще си е моя гледна точка (много хора обичат да говорят с "факти" наоколо :D )

 

Общо взето сега надали можеш толкова да усетиш разлики в звученето, да видиш дефекти в изработката и т.н. И истината е, ЧЕ НЕ ТИ И ТРЯБВА. Не и на този етап. И без това надали можеш да "изтискаш" китарата дотам, че недостатъците да си проличат. Затова избери според твоя вкус.

 

Поздрави!

И повече :guitar: , за да има после :lol:

:hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, днес ходих из магазините, и пробвах бая китари, и останах със следните впечатления за по-евтините модели:

 

Washburn - добро качество, добър външен вид, добър звук, различните модели наистина звучат различно.

 

Yamaha - доста добро качество, добър и изчистен външен вид, добър,специфичен за фирмата звук.

 

Factor - не много добро качество, средно добър външен вид, малко неудобни китари, иначе нелош звук, явно въпрос на бройка.

 

Squier - добро качество, специфичен за марката малко по-остър звук, различните модели имат известна разлика в звука, добър външен вид.

 

Stagg - добър външен вид, добра изработка, добър звук, твърде различен при различните модели.

 

OLP - добра изработка, добър и специфичен външен вид, добър звук, доста различен от досега споменатите.

 

Tова са китарите, които пробвах.

Както се вижда, с малки изключения, наистина е въпрос на вкус звука на китарата. Никоя от изпробваните китари не звучеше зле. Единствено факторите бяха с по-ниско качество на изработката, но предполагам, че при тях силно зависи на какъв екземпляр ще попаднете.

 

Приятелят ми, който си купуваше китарата, в крайна сметка се влюби в едно OLP, което беше липово, и звучеше доста балансирано и фино, и щом веднъж го чу, не искаше и да чуе са острия, и пробивен звук на squier-ите. Други сигурно биха направили друг избор.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Fenix-a,ако визираш моето мнение,бих казал че от по- ниския клас инструменти има по-добри и боклуци.Няма смисъл човек да купува от втория вид и да ги сменява през няколко месеца.Тук не е въпрос на вкус,просто винаги търсиш по-доброто.Аз съм сменил 10-ина китари,докато "кротнах" на стратокастер 74.Това не значи,че не искам Гибсън,Греч,старо "Теле" и други подобни :metalist: .

По добрият инструмент винаги се усеща,въпреки че всеки е малко-много специфичен като звук и изработка,но няма смисъл човек да хвърля пари на вятъра за шперплатови имитации,защото имат добър външен вид.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човече, много мнения визирах, но включително и твоето.

 

И аз съм на мнение, че от по-ниския клас (както и от който и да е) има по-добри и боклуци.

Тук не е въпрос на вкус,просто винаги търсиш по-доброто
Но това, което се опитвам да кажа е, че най-доброто зависи от вкуса ти. :)

Аз примерно не съм на мнение, че ямахата са "най-добрите из тея", каквото и да означава това. Свирил съм на Ямаха не изключително много, но не и само по 5 минути, и то на 2 или три модела от евтините им и изобщо не ми харесаха. Нито грифа (удобство, усещане), нито като звук. Скуайърчетата повече ми харесаха, а всъщност "най-добрата" за мене от ниския клас тука въобще не сте я казали:) . Всъщност дори и модела и не знам :lol:

Един приятел има тука един Ибанец, който си го е взел за около 140 или 150 евро. Не мога да кажа модела, защото въпреки, че китарата ми е на 200 метра, притежателя и е на 600 км. Обаче като звук и като гриф много ми харесва, хем сега вече имам, да кажем, малко повече опит и мога да изкажа що годе компетентно мнение. Не знам също и дали я има при Икономов, трябва да погледна. Мисля че беше тази, но не съм сигурен. И ето, според мен тя е направо на светлинни години от Скуайърчето, на което съм свирил доооста време (другия китарист в една моя група имаше такъв и много често менкахме), а още повече и от Ямаха пасифика 112. Говориме за китари за 300 кинта. (или поне тогава бяха, говоря за преди една/две години)

 

Но не виждам смисъла в цялата работа. :P Като го прочете някой, който се занимава от пет месеца с китара това мнение и твоето за Ямахата, по-скоро ще се обърка отколкото да получи прояснение. И затова и не виждам смисъла да ги пишем по такъв начин.

 

Замисли се и че впечатлението с което оставаме от една китара зависи и от музикалните ни вкусове. Ако аз харесвам мек и топъл звук, независимо дали е с дист или не (примерно), дори и без да се замислям за това специално, мога да кажа между две китари, коя повече ми харесва, но съвсем не е задължително това да е същия избор който и ти ще направиш. И ако между нас седи някой който хваща ел.ка за първи път, какво ще си помисли? Ако на нас двамата ни съвпадне мнението, ок, ама ако сме на различно?

 

И това е нормално. Сатриани ако харесва китари от липа и всичките са му такива (е и от плексиглас има :P ), Хетфилд харесва от махагон. И коя е най-добрата? На Хамет китарите му са по 4000$, на Сатриани по 1500€, ама не вярвам да седнат и да обясняват как тия другите не стават. Защото вместо това сядат да свирят :metalist:

 

П.п. С горния пост не съм искал да обиждам, нито да се заяждам с някой. Просто тогава ми кипна.

 

П.п.с. А пък за външния вид изобщо не съм споменавал нищо.

 

:hello:

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

E, разбира се, че всичко е въпрос на вкус.

Хубаво е, когато се говори и за качество, обаче. Определено между различните фирми има разлики в производственият процес, на едни китари(Yamaha , Ibanez, Jackson, Washburn), позициите са по-добре поставени, на други(Factor, Stagg) са малко по-зле поставени. Има разлики в качеството на лака(видими), и още много разлики.

 

Плюс това, всички тези мнения се изписват не за друго, а защото все се намира някой, да пита какво да си вземе, и от там идват противоречията на база вкус.

Който знае какво иска не пита.

 

От година карам хора да запишат семпли на различни китари, без ефекти, за да може да се направи сравнение, но уви, явно никой не иска това да стане реалност.

 

Всеки казва за китарата си, че е супер(макар и тя да си има кусури, за които собственика си знае така или иначе). Един казва, тази е супер, тези са боклуци, друг - точно обратното, и всеки си знае своето.

 

Без човек да може да чуе във форума звук от различни китари, тези теми са малко безмислени, но както виждаш, непрекъснато се появяват.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се. За съжеление обаче дори оценка на качеството може да се различава, защото все пак всички сме хора и всичко си гледаме през собствените очи. И докато на теб примерно лака ти прави впечатление като я хванеш, на мен може да е нещо друго. А както се вижда и между самите китари от един модел има разлики в производстовто.

А и към начинаещите е доста трудно да се подходи със добър съвет, защото и те не могат много да обяснят какво искат. Общо взето първо питаме неща от типа "какво искаш да свириш" и после даваме някакви насоки...

 

А това за записите и аз съм си го мислел, но не мисля, че е практически възможно, освен ако всички записи не се правят на ЕДНО място. Иначе не става.

Но пък никога не съм разбирал как може като слушаме семпли на ефекти и толкова рядко да има запис с това как звучи китарата без ефекта.

 

Баа, на всеки 30 секунди ли го редактираш това мнение :metalist: , не мога да смогна да дописвам отговора... дет'се вика "изчакай човека да се доизкаже... :)

 

А такава тема и утре ще излезе, но аз няма да пиша в нея, както и почти не съм писал в другите такива до сега... общо взето тряя да се :guitar:

 

Поздрави!

 

За записите, щото е оф, май най-добре на лични...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки начинаещ китарист си има "идол",и търси подобна на вид китарка..,не е трудно да се досетиш,че с Ibanez от 200 и нещо евро няма да звучиш като Вай примерно.Според мен трябва,като за начало грифа да "пасва"на ръката.

И най добре,като избирате инструмент,повикайте някой приятел с повече "стаж" да я погледне. :greenball:

Честита коледа!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Весела Коледа!Гледам темата се е развила доста,аз всеоще немога да си намеря някой с който да ходя да си избера китара,ходих до 3-4 магазина и разглеждах,но до там,понеже немога да свиря немога да разбера разликите и в крайна сметка мисля да си купя един Стаг пък каквото сабя покаже :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.