zanev 70 Публикувано Декември 5, 2006 Публикувано Декември 5, 2006 Колеги много ми е любопитно да ви чета диалозите и ако се чудите защо -ами просто живея в Русе а тук смело може да се заяви че няма дори и наченки на клубен живот така че се умилявам прелиствайки страниците - дори и с проблеми все пак в Софето имате нещо черно на бяло . Знам че не е това което ви се иска но за ваше успокоение в огромната част от страната дори и това няма . така че горе главата . А и един въпрос - ако не е тайна колко средно са тези 70% от входа които получава една група от участие като изключа групите с медийна известност и подкрепа от типа бе те ер- ем тел бе - ак 7.42 и т34 - Сигнал + Сигнал - и т.н. Е ако е тайна ще ви разбера ..Цеко Цитирай
eL_NinYo Отговорено Декември 5, 2006 Отговорено Декември 5, 2006 А и един въпрос - ако не е тайна колко средно са тези 70% от входа които получава една група от участие Общо взето,ако вземеш в края на вечерта 30лв. е доста добре То това както и да,ама няма никакви отстъпки от цените в клубовете и то какво става - 2бири - 6лв. + кутия цигари - 9лв. + входа на гаджето 12лв(при минимум вход от 3лв.) + 5лв. такси = 17лв. Като това е някакъв минимум разходи, Взимаш макс 30лв. и като дръпнеш чартата - остават ти 13лв О йе ! Аз свиря по клубовете,баси кефа ! Цитирай
bombjack Отговорено Декември 5, 2006 Отговорено Декември 5, 2006 хахаха така е Ненчо ! на мен ми е още по-тегаво щот' таксито до нас от маската ми е 10 кинта Цитирай
Hillbilly Отговорено Декември 6, 2006 Отговорено Декември 6, 2006 ... Не може да се появиш от нищото и да имаш претенцииРазбирай го както искаш ... Ами,може.Ако си отделил/а 20-тина години от живота си +пари за инструменти+труд+нерви за това е меко казано обидно некъФ селски келеш да ти метне кинти колко да се прибереш и да пийнеш биричка,баси за най-тъпата работа надника е 20 кинта вече,знайте си цената бе,хора.. Цитирай
tupoto kopele Отговорено Декември 6, 2006 Отговорено Декември 6, 2006 (Редактирано) има хора дето от тва живеят....значи те са му фанали цаката....ама според вас пак е невъзможно :think: Редактирано Декември 6, 2006 от tupoto kopele Цитирай
eL_NinYo Отговорено Декември 6, 2006 Отговорено Декември 6, 2006 То,че е възможно - възможно е. Идеята беше,за нови групи в които свирят нови лица,нямат връзки...... За жалост - такива хора са обречени да се изхранват от музика със свирене по клубове и т.н. Цитирай
tupoto kopele Отговорено Декември 6, 2006 Отговорено Декември 6, 2006 Ами то това е ясно...всички искаме веднага да сме гъзари...ама не може...ще трябва бая още да посвирим (ама не вкъщи) докато стане Цитирай
kitaratapesho Отговорено Декември 6, 2006 Отговорено Декември 6, 2006 (Редактирано) ами зависи какво свириш, как го свириш и къде го свириш. може не само да не изкараш пари, а дори и да излезнеш вътрешно, може да изкараш и 1-2000лв месечно - всеки както може се оправя поздрави Петър Редактирано Декември 6, 2006 от kitaratapesho Цитирай
KingdomX Отговорено Декември 18, 2006 Отговорено Декември 18, 2006 ами зависи какво свириш, как го свириш и къде го свириш. може не само да не изкараш пари, а дори и да излезнеш вътрешно, може да изкараш и 1-2000лв месечно - всеки както може се оправя поздрави Петър Азсъм от Пловдив и искам само да кажа че тука няма група, която да вади по 1000-2000 на месец, като цяло, или не свири метъл.Тези които вадят повече са кораджиите , които свирят само джангър(лично мнение не ме разпвайте), а за тези които свирят Helloween, Gamma Ray, Iron Maiden и прочие вадят по толкова че им останат кинти, колкото да се напият след концерта.Имаш 150 кинта за озвучител + 15-30 лв за охрана + 5-10 кинта за реклама, а не идват кой знае колко хора. Накрая ако групата е останала с 20-30 кинта са добре Това е моето впечатление от концертите, който съм имал досега. Поздравви Рендаков. Цитирай
kitaratapesho Отговорено Декември 18, 2006 Отговорено Декември 18, 2006 добре, ние сега какво да направим Цитирай
Hillbilly Отговорено Декември 18, 2006 Отговорено Декември 18, 2006 Да не се ибаваме с метълите..,всички сме били млади ентусиасти.. Цитирай
zanev 70 Отговорено Декември 19, 2006 Автор Отговорено Декември 19, 2006 Колеги - Я да чуя вашто мнение по една по глобална тема - Значм от 2007 сме евросъюза т.е. официално ставаме кап. страна и понеже аз мразя тия категории ще уточня - говорим за система в която огромната част от нещата които се случват стават без каквато и да е било държавна намеса с други думи - нещата са оставени на самотек . особено важи за областите които не се водят като неща от първа необходимост . а музиката май е такава . това ще рече буквално че може след 5 години да речем в БГ не остане и една читава рок група и на никой няма да му дреме като изключим мялкото музиканти обичащи рок и все по намаляващия брой фенове . защото е факт че огромната част от публиката и особено младата за жалост не си пада по тая музика . доколкото знам в една кап страна за да се развива дадена дейност то тя трябва да носи печалба или ако трябва да сме по брутални огромна печалба на хората който я развиват - обикновено говорим за така наречените алчни капиталисти . от музика се печели по два основни начина - продажба на албуми и концертна или клубна дейност . всички знаем как се продава рок музика в БГ а за роден рок да не говорим . концертния живот също го виждаме - щом уж супер комерс група като Д2 не прави турне с продажба на билети а вместо това прави платени шоута по централните площади може да си направим извод - дори и те след толкова реклама пак биха умрели от глад ако разчитаха на стандартно турне с билетчета . т.е. ако една група не намери голяма фирма която да си прави реклама чрез нея или пък да изпере някой лев няма да има турне . клубния живот го описвате по горе в детайли които не радват ухото особено - там вариантите са два или вдигане на входната такса от която групите печелят или клубовете да се преместят в зали за по 1000 1500 човека но на този етап и двете неща са абсолютни химери и има вероятност да останат такива за много дълъг период от време . и тук въпроса - замисляли сте се че всичко може в един ден просто да свърши - имам предвид да падне под санитарния минимум и понятието рок група в БГ да се изчезне веднъж за винаги - тук нямам предвид как група от трима пича в Каспичан свирят в мазе 1 път месечно за кеф - говоря за сериозни групи които да предлагат конкурентен продукт поне на евро ниво да издават редовно албуми да правят турнета и при това говоря за много групи за да има пълноценен рок живот конкуренция и т.н. ще кажете няма начин - е да те и динозаврите така сигурно са си мислели ама на - сега от тях само кокали в музеите . Та какво ше правим ако дойде такъв един момент - и още по големия въпрос - има ли нещо според вас което може да бъде направено с наличните сили - разбирай основно интусиазъм по всяка вероятност неподплатен с нещо кой знае какво да не говорим за средства - за да се противопоставим на всичко това като тенденция . или според вас рока в БГ е на доизживяване и освен като дойде момента да запалим по една свещ на панахидата няма какво друго да се прави . дали е минало времето на рок динозаврите в БГ .... ще ми бъде интересно да чуя вашите мисли по тая темичка ..... а ако знаете колко искам да не съм прав и написаното по горе да е една голяма глупост .... Цеко Цитирай
olygofren Отговорено Декември 19, 2006 Отговорено Декември 19, 2006 а ако знаете колко искам да не съм прав и написаното по горе да е една голяма глупост И аз искам... но има много логика в думите ти. За жалост единственото, което ми идва на ум да се направи, е групите да се комерсиализират и да правят скапана боза вместо музика, та белким се харесат на повече от 1% от населението. Ама сигурно никой от нас не си и помисля да постъпи така, и правилно. Дано поне да отмрем с достойнство. Не... реално погледнато, не смятам, че толкова бързо ще се смарангясат нещата. Не виждам как на 2ри януари примерно ще се сурнат в БГ големите компании и ще почнат да продуцират чалгия и за месец-два всичко друго ще умре тотално... просто не го виждам тоя модел. Най-рано след няколко години ще започнат да се усещат последици от тези процеси, които описваш. А дотогава... кой знае, може хората да се европеизират и културно и да не загине нашата музика. Ще поживеем и ще видим, не виждам какво повече можем да направим освен да удвоим и без това огромните усилия, които хвърляме, за да правим това, което обичаме. Горе главата. Цитирай
zanev 70 Отговорено Декември 19, 2006 Автор Отговорено Декември 19, 2006 Съгласен съм с всичко което си написал и тук всъщност се избистри в главата ми нова тема - продуценството . Не знам дали някой се е замислял защо на запад всичко живо с малки изключения работи задължително с продуцент . дали групите там са толкова тъпи за разлика от наште че не могат сами да си вършат работата . явно има нещо което не е в ред - и явно е при нас шото при тях работата си върви . дали няма един ден да се окаже че продуцирането е спасителния пояс за рока в БГ . дали няма да се окаже че намесата на продуцент в работа на една група не е по малката злина от тази групата въобще да я няма . защото основната роля на продуцента е да направи продукта продаваем а това означава и живот за групата някакви кинти участия концерти и т.н.. ще каже някой - ми то в БГ няма продуценти - ми то и на запад май няма ВУЗове за продуценти . доколкото знам там продуценти стават хора с опит с нюх и умения а и не напоследно място случайно - в повечето случаи са хора с много опит от участия в различни групи които поради някакви причини вече не свирят активно - е има и изключения - Боб Рок си има група май . е аз мисля че в БГ има такива хора - е ще трябва малко шлайфане тук там но вътъка е налице . просто групите трябва да осъзнаят необходимоста от такъв човек а и кандидат продуцентите трябва да преглътнат факта че може в началото да не се изкарват пари . но ако се завърти колелото кой знае ... освен това въобще не е задължително продуцента да е възрастен чичка на 50 год. спокойно и на 35 може да имаш натрупания опит .с други думи ако си на 35-36 и си усмислил много неща в музиката но нямаш късмета да намериш подходящите хора за да свириш с тях какво пречи да се хванеш с някоя млада група - да ги стегнеш да им помогнеш да изчистят концепцията си да направите съвместно парчета за албум който после да запишете нато ти си зад пулта и т.н. нещо ме кара да си мисля че от десет такива опита поне 3-4 ще са успешни .... Мисля че темата е от тип фундаментална и ако модераторите преценят може да я изведат отделно . няма да е лошо много хора да си кажат мнението по нея според мен . Все трябва да има начин рока в БГ да почне да излиза от тресавището и нищетата в която е изпаднал ..... Цеко Цитирай
Recommended Posts